by • 22 april, 2010 • NyheterComments (6)348

Adobe VS Apple runda 511

Flash CS 5Mike Chambers är någon höjdare inom Flash-världen och han som så många andra är besvikna att de inte kan utveckla sina Flash-appar till iPhone. Hade jag varit Flash-utvecklare hade jag säkerligen känt likdant. Nu känns det mest som att det är skönt att slippa det på våra iPhones och iPads – helst vill jag slippa det på de flesta webbsidor också.

Det resonemang Adobe och dess utvecklare använder är att Apple hindrar en öppen plattform till förmån för sin egen stängda. Men problemet är att Flash inte är öppen, den kontrolleras helt av Adobe och det har onekligen satt sina spår. Flash har aldrig fungerat bra på Mac och ingen annan har kunnat göra något åt det.

I själva verkat är det Adobe som äger vill äga dig och vill kontrollera dina vanor. Det står vem som helst fritt att skapa vilka appar som helst för iPhone utan att Apple har något som helst att säga till om så länge de skapar webbappar. Med Adobes stora resurser borde de sluta gnälla som kamouflerad oro över sina utecklare och i stället underlätta för dem att göra just riktigt bra webbappar.

HTML5, JavaScript och H.264 är fria standarder medan Flash inte är det. (Något som Apple mycket riktigt påpekar i en officiell kommentar).