by • 13 februari, 2009 • NyheterComments (1)1299

Allt du behöver veta om epost

Epostklient

I olika guider som involverar epost brukar vi här på iLove prata om att du skall använda Imap för bästa resultat och begrepp som pop med flera nämns också. Här kommer en guide som reder ut exakt vad som menas med detta samt för- och nackdelar med olika system.

Olika sätt att läsa epost
För att läsa din epost behöver du användarnamn och lösenord. Din epost-leverantör har skickat dig en värdehandling med dessa användaruppgifter. Det är inte engångskoder, memorera dem om du kan. Det är viktigt att spara, se till att ha på papper och spara tillsammans med andra värdehandlingar! Den som får tillgång till dessa uppgifter kan även läsa din epost.

Det finns tre sätt att läsa eposten på

Web-baserad epost
Dvs använda din vanliga webläsare tex Explorer, Firefox eller Safari. Hotmail och Gmail är exempel på detta.

  Fördelar:   

 • Du kan läsa eposten från vilken dator som helst, hos kompisar eller på resan.
 • Inga inställningar som ska matas in i datorn.
 • Du behöver inte tänka på backup av mailen, eftersom ägaren av mailservern sköter detta.Nackdelar:
 • Låg maximal gräns hur mycket mail du kan spara. När det blir fullt kanske inte alla mail kommer fram till dig.
 • Du måste vara uppkopplad till internet medan du skriver och läser mail.
 • Laddningstiden. Efter varje tryck du gör får du vänta en liten stund innan resultatet kommer.

Separat epostprogram med POP
Använder ett epostprogram som är speciellt gjort för att bara hantera epost. De vanligaste är Outlook, Outlook Express, Thunderbird, Entourage, Eudora eller Apple Mail.

  Fördelar:   

 • Eposten sparas på din dator, vilket kan lagra betydligt mer än webmailen.
 • Du behöver inte slänga gamla mail för att de tar plats, du kan arkivera för framtiden.
 • Snabbare att arbeta med då datorn reagerar direkt.
 • Du kan vara nedkopplad från internet när du läser och skriver mail, för att bara koppla upp någon minut och skicka och ta emot alla mail på en gång.
 • Förbrukar mindre bandbredd, viktigt om din uppkoppling är via mobiltelefon.
 • Du kan ha dina egna skräppost-skydd.Nackdelar:
 • Är endast vettigt att lägga in på en dator man själv äger och använder regelbundet.
 • Olika innehåll på datorerna och webmailen.

Separat epostprogram med IMAP
Använder precis som POP ett separat epostprogram. De flesta programmen klarar både POP och IMAP. Mailen sparas på servern precis som webmail, men hanteras av separat program. 

  Fördelar:   

 • Snabbare att arbeta med då datorn reagerar direkt.
 • Synkroniserat innehåll, om man läser mailen från flera datorer ser alla datorer likadana ut, och har samma innehåll som webmailen.Nackdelar
 • Är endast vettigt att använda mot mailservrar där man har mycket lagringsutrymme, eftersom innehållet sparas på servern.
 • Eftersom det är ett separat program som kräver inställningar är det bara vettigt på ens egen dator.

Du kan kombinera dessa varianter på olika datorer. Läs mer om det under rubriken Läsa mailen från flera datorer med POP

Ställa in separat epostprogram för mottagning av epost
Någonstans i epost-programmmet ska uppgifterna från värdehandlingen matas in:
Microsofts epostprogram har den här inställningen under menyn Verktyg (Tools) och längst ner valet Konton (Accounts).
Övriga epostprogram på Mac OS X har under menyn betitlad programmets namn (bredvid äpplet) och menyvalet inställningar (Preferences). Välj konton (account settings).
Övriga epostprogram i Windows och Mac OS 9 brukar ha detta under menyn Redigera (Edit) och längst ner inställningar (Preferences). Där ska kontoinställningar finnas.

Om du inte hittar vart du ska skriva in uppgifterna, kan de här bilderna vara till din hjälp. (Uppgifterna som skrivs in på bilderna inte är de samma som du ska skriva.)

Nu får du oavsett epostprogram en lista över vilka konton du redan har. När du ändå är där, passa på att kontrollera att vet vilka de andra är. Där finns även en knapp för att lägga till nytt konto. Skapar du nytt konto eller redigerar ett existerande frågar den efter dessa uppgifter:

Kontotyp: Välj IMAP4 eller POP3 beroende efter vad som passar bäst (läs rubriken ”olika sätt att läsa epost”)
Epost-adress: Här skriver du din epost-adress du fått tilldelad. Den kommer att stå som avsändaradress på alla dina skickade mail. Se till att stava rätt här, annars kan man inte svara på dina brev.
Beskrivning: Rekommendation är att skriva din epost-adress igen här.
Fullständigt namn: Namnet du skriver här kommer att stå som avsändare på dina skickade mail.
Inkommande server, användarnamn (=konto-ID) och lösenord har du fått tilldelade på värdehandlingen som du fått skickad från din mailleverantör. Notera att användarnamnet i vissa fall kan vara samma som din epostadress.
För utgående epost, läs nedanstående rubrik.

Har du valt POP finns det till sist en till inställning, brukar finnas under ”avancerat” eller ”fler alternativ” och det är brukar heta något i stil med ”Radera kopia från servern efter att ett brev hämtats” och man kan välja ett antal dagar. Det är en viktig inställning om du ska läsa eposten på fler än en dator. Om du bara ska läsa eposten på den här datorn, välj att inte spara kopior på servern (= radera genast). Om du ska läsa eposten på fler datorer, läs avsnittet ”Läsa mailen från flera datorer med POP”. 

När du fyllt i alla fält är det klart och du kan trycka OK och stänga alla fönster. Prova att det fungerar genom att skicka ett mail till dig själv.

Ställa in separat epostprogram för att skicka epost
De flesta svenska internetoperatörer har spärrat utgående epost via annan leverantör än de själva. Därför ska man fylla i sin internetleverantörs uppgifter även om det är en annan operatör för eposten.

Här är några av de vanligaste operatörernas utgående mailservrar:

Telia: mailout.telia.com Webmail
Tele2/Comviq: mail.tele2.se port 25 eller 587 Kräver inloggning Webmail
Telenor (fd Vodafone / Europolitan): smtp.euromail.se  
Bredbandsbolaget: smtp.bredband.net
eller mailrelay1.bredband.net
Webmail
ComHem (och fd UPC/Chello): mailout.comhem.se Webmail
Glocalnet: smtp.glocalnet.net Kräver inloggning.
Tre / 3: smtp.tre.se Webmail
TDC Song: customer-relay.tdcsong.se I princip den enda svenska leverantören som inte spärrat utgående epost mot andra.
Viasat: smtp.sirius.se  

Om ingen port anges används standardporten, 25.

Vissa operatörer kräver inloggning. Slå på autentiering för utgående epost (hittas ibland under avancerade inställningar). Använd användarnamn och lösenord för valfri epost-adress du fått från internetleverantören. Notera att det inte finns någon koppling mellan de inloggningsuppgifter du använder för att logga in på smtp-servern och den mailadress du skickar från.

För hjälp vart detta ska skrivas in i datorn, se ovanstående rubrik ”Ställa in separat epostprogram för mottagning av epost”. Finns inte din leverantör med i listan brukar det stå under kundtjänst på din leverantörs hemsida. Sök efter SMTP-server.

Om du har en bärbar dator du flyttar runt mycket mellan olika operatörer kan det här bli lite jobbigt i en del epostprogram. Har en du en egen domän brukar ofta din epostleverantör erbjuda något sätt att gå runt detta, genom att skicka posten genom en annan port än 25. Hör efter med din leverantör om de erbjuder dig något sådant.

 

Läsa mailen från flera datorer med POP
Det går att kombinera både separat epostprogram och webbmail, eller separat epostprogram på flera datorer, men det är en inställning att tänka på då.
(Dessa inställningar gäller om du valt POP som kontotyp, använder du IMAP är det alltid synkroniserat).

Den centrala frågan är vart din mail sparas någonstans. Din mail mellanlagras på mailservern för att folk ska kunnna maila till dig även när din dator är avstängd. Webmailen använder IMAP och visar därför alltid samma innehåll som mailservern. När mailprogrammet hämtar mailen med POP sparas det på din dators hårddisk. På sin egen dator brukar inte lagringsutrymme för mail vara ett problem, finns nästan hur mycket som helst, men på mailservern finns en övre gräns man lätt kommer upp i med några veckors mail med bilagor.

I epost-programmet kan du ställa in att programmet ska plocka bort mail från mailservern ett visst antal dagar efter mailen kommit in till epost-programmet.

En del epostprogram har den smarta valet att ta bort från mailservern när brevet flyttats från inkorgen. Då tvingas du sortera inkommande mail du vill spara i andra lokala mappar än inkorgen. Då vet du att allt som ligger i inkorgen också finns med på webmailen. (Ny mapp/brevlåda brukar finnas i Arkiv-menyn.)

Andra sätt är att säga att den ska plocka bort mailen från servern efter ett visst antal dagar, tex en vecka (5 eller 7 dagar). Att ha mer än en vecka är inte så bra, det kan resultera i att servern/webmailen fyller sin lagringskvot och de som mailar till dig får meddelandet att det är fullt.

Om du har flera epostprogram inställda på POP, se till att välja en huvuddator där du vill arkivera eposten. De andra programmen ska du ställa in på att aldrig ta bort brev från servern. Eller välj IMAP på alla andra datorer förutom huvuddatorn. Tänk på att mail som du raderar på webmailen / IMAP-kontot innan huvuddatorn hämtat det aldrig kommer fram till huvuddatorn.

Det här är en ganska klurig inställning, som kräver att man hänger med på hur det fungerar.

Exempel:
Du har en dator hemma som du lämnar när du ska åka på semester i två veckor. Du brukar använda webmailen från jobbet/skolan och hos vänner emellanåt. Du har därför satt att mailprogrammet ska ta bort mailen från servern efter 7 dagar. När datorn står hemma under semestern är den avstängd och kan därför inte hämta några mail på två veckor. All mail samlas på servern och du kan läsa dom från ett internetcafé i Grekland. När du kommer hem tar mailprogrammet hem alla mail du fått som du inte redan raderat. Mailen som kom under resan raderas bort från servern/webmailen 7 dagar efter du kommit hem.

Men några dagar efter hemkomsten får du ett mail från servern som säger det håller på att bli fullt, och du går till webmailen hemifrån och raderar några brev med stor storlek, mailet med bilderna som släktingarna tog på den svenska sommaren när du var i Grekland. Brevet finns fortfarande kvar i din dator, men utrymmet på servern kan användas för att ta emot nya mail.