by • 11 maj, 2010 • NyheterComments (10)308

Android säljer mer än iPhone i USA

Det var bara en tidsfråga innan det hände, men under det första kvartalet i år gick Android-telefoner om iPhones i försäljning i USA.

Android-försäljningen kickade igång på allvar i höstas när teleoperatören Verizon började saluföra Motorols Droid och idag är marknaden för smartphones i USA praktiskt taget uppdelad mellan RIM, Android och iPhone med 36%, 28% respektive 21%. Windows Mobile dalar stadigt och resten är marginalbrus.. Nokia som är i särklass störst på smartphones i världen har i praktiken ingen närvaro alls i USA.

Android-telefoner saluförs av en myriad aktörer och alla operatörer har dem i sitt sortiment. Apple är exklusivt bundna till AT&T i ytterligare två år. Eftersom iPhone funnits ute ett tag ser det annorlunda ut när det gäller aktiva användare, där iPhone har 25% av smartphonemarknaden medan Android bara har 9%. Och i de siffrorna inkluderas bara telefoner, inte andra enheter som kan drivas av Android och iPhone OS, tex iPod thouch och iPad. Tar man med de antalen blir iPhone OS rätt dominerande för mobila enheter.

Hur man är tänkt sig framtiden så har det varit rätt självklart att Android skulle köra om iPhone någon gång, och nu har det gjort så i USA. Antagligen kommer Apple att öka lite nu i sommar när iPhone 4 släpps, men de kommer inte kunna ta igen det momentet Android har. Det samma gäller antagligen även AppStore, där Android Market knappar in mer av Apples förskott för varje månad som går. I alla fall i antalet program.

Läs mer i Fortunes artikel.

Jag har svårt att tro att Apple själva inte tänkt sig denna utveckling. Det är inget självändamål att vara störst, bara att vara bäst.