by • 24 oktober, 2009 • NyheterComments (3)196

Apple överger planer för införande av ZFS!

leopard2

Apple har idag avbrutit sitt projektet för implementation Sun Microsystems journal filsystem ZFS som var tänkt att ersätta HFS som standard i MacOS.

Enligt rykten beror denna trista händelse på att Apple och Sun Microsystems inte kommit överrens om vettiga licens-avtal för eventuell implementation av filsystemet i MacOS.

Inte helt oväntat har Apple i och med detta beslut publicerat en efterfrågan för en ingenjör inriktat på just utveckling av filsystem.

Lite kuriosa är att MacOS X Snow Leopard innhåller en read-only version av ZFS och var från början planerad att använda ZFS som standard vilket Apple sedan drog tillbaka i smyg från deras officiella site en tid innan utgivningen av operativsystemet.

logo

Ytterligare rykten säger att det även pågått en intern strid hos Apple mellan gamla Be Inc anställda och tidigare NeXT anställda där tidigare Be Inc tekniker snarare hade velat se ett med BFS liknande filsystem för MacOS än HFS.

Detta får oss som gamla BeOS användare att gråta en skvätt för att sedan gå vidare och hoppas att Apple tar på sig innovationshatten åter igen och utvecklar ett riktigt bra, nytt och fräscht filsystem att ersätta ZFS projektet med.