Övrigt

Apples nya tangentbord föreslår dina lösenord

En av de nyheter i iOS 8 som inte når oss svenskar fullt ut är det nya tangentbordet med funktionen QuickType som ger förslag på ord medan du skriver. Nu kommer rapporter om att denna funktion i vissa fall ger förslag om känsliga inloggningsuppgifter, i klartext.

Inte nog med att användarlösenord visas i klartext som ordförslag, många av de som rapporterat om problemet menar också att lösenorden aldrig har skrivits som vanlig text med iOS-tangentbordet. Det antyder att operativsystemet hämtar förslagen från iCloud-nyckelringen – Apples molntjänst för lagring och synkronisering av inloggningsuppgifter.

Rätt lösenord till varje inloggningsnamn

En som upptäckt problemet skriver på Apples supportforum om hur han kanforcera fram ett lösenordsförslag genom att skriva ett inloggningsnamn. Tangentbordet ger då inte bara ett förslag på vilket lösenord som helst utan faktiskt det lösenord som är sammankopplat med just det inloggningsnamnet.

Att iOS kommer åt informationen som lagras i iCloud-nyckelringen är inte konstigt, men att informationen lite slarvigt delas vidare till tangentbordet är rent ut sagt skrämmande.

Den praktiska konsekvensen är att inloggningsuppgifter med ganska liten möda kan gå att få fram i klartext. Något som dock sätter stopp för det är att ha en lösenkod på enheten, vilket blir allt mer viktigt i takt med att våra smarta mobila prylar fylls upp med mer och mer känslig information.

Apple har ännu inte uttalat sig om problemet.

[source:http://qz.com/270885/apples-new-ios-will-predict-what-you-type-including-it-seems-your-passwords/ “Quartz”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!