by • 28 oktober, 2008 • NyheterComments (6)207

Vi betatestar Feist

Då var det klart, årets absolut vackraste och orginella spel heter inte Little Big Planet, är Playstation 3-exklusivt och kommer kosta ca 600 kronor. Det heter Feist, är än så länge Mac-exklusivt, och kommer kosta mellan 0kr – 100 kronor.

Det är säkert många utav er som redan testat eller sett det, men en sådan vacker skapelse kan vi inte låta gå obemärkt förbi.

Spelet är utvecklat av ett gäng studenter på Zurich University of the Arts och kommer att ges ut som ett shareware-spel. I spelet spelar man som något som närmast kan beskrivas som en hårboll. Handlingen har man hittills inte fått någon information om, men det spelas som ett plattformsspel. Det som skiljer detta spel från andra plattformsspel är framför allt grafiken och tempot. Det är rentav en meditativ känsla som infinner sig när man drar igång spelet. Grafiken är helt enastående lummig och mjuk, med ett svagt brusfilter som vilar över det hela. Allt sett ur det klassiska 2D-perspektivet från sidan. Terrängen och huvudfiguren har man valt att måla upp som en svart siluett och är mycket stilfullt gjort.

Gameplayet är inte på något vis spektakulärt utan består av klassiska hoppa-, kasta-, slå-moment. Tempot i spelet är avslappnat och man kommer knappast känna sig stressad av att spela det. Musiken är liksom resten av spelet välgjord och anpassad till det lugna tempot och de lummiga skogarna som man tar sig genom. Under resans gång får man möta en del fiender i form av troll och dylikt. Man har även lagt mycket krut på fysiken i spelet jämfört med andra indie-utvecklade spel i genren.

En annorlunda och ibland även obehaglig spelupplevelse som lämnar en i ett kluvet tillstånd, då det å ena sidan har en såpass originell grafik men å andra sidan ett mediokert och klassiskt upplägg. Känslan av att man ibland att man befinner sig i Muminskogen där man hela tiden känner av den onde/missförstådde ”hemulens” närvaro på ett relativt obehagligt men samtidigt mysigt sätt. Musiken tillför en viss mystik tillsammans med den flummiga men ack så vackra värld som målas upp.

Vi får även hoppas att de lägger in fler olika miljöer i det hela spelet då man snabbt kommer att tröttna på att vandra igenom samma skogsmiljö.

Allt vi kan göra är att avvakta och se vad som väntar, men hittills har det varit allt annat än en besvikelse.

Besök utvecklarnas webbsida eller kolla på ett kort klipp från FEIST .