by • 12 januari, 2009 • NyheterComments (0)753

Catrin Andersson – Entreprenör och konstnär

Catrin Andersson

Foto: Åsa Wallén

Malmökonstnären Catrin Andersson räds inte att använda teknik i sina konstverk. Detta visar hon till exempel när hon gör vanligtvis ohörbara isljud hörbara med hjälp av surroundljud. Macen är dessutom med henne överallt när hon kombinerar konstnärskap med entreprenörskap.

Catrin Andersson kallar sig konstnär. Det är hon väldigt tydligt med när hon svarar på min första fråga och jag anar dessutom en riktigt stolt röst när det kommer till tals. 

Men det var inte alltid självklart att Catrin Andersson skulle bli just konstnär. 

– Jag gick det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och funderade på om jag skulle bli biolog eller så. Men för mig tog det skapande över och jag gick på Gotlands konstkola. Gotland är ett väldigt speciellt ställe och det är lätt att träffa likasinnade Sedan blev det vidare studier på konsthögskolor i Skottland och Kanada. 

Men det var med Gotland som mina förutfattade meningar om konstnärslivet slutade. Jag undrar nämligen om det går att försörja sig på att arbeta som konstnär. 

– Vill man försörja sig kan man försörja sig. Men det är mer än ett heltidsarbete, mycket resor, mycket ansökningar och mycket ”networking” som skall göras. 

– Det är samtidigt en livsstil, mycket tidskrävande och det är svårt att planera. Jag kanske är borta tre månader med något case men under tiden träffar jag nya människor som på så sätt ökar mitt nätverk. Det handlar om att marknadsföra sig själv. 

Att det aldrig blev några biologilektioner efter gymnasiet hindrade inte Catrin Andersson från att uppskatta vetenskapsvärldens tänkande. 

– Att fokusera på en sak och ta reda på allting omkring det – det gillar jag. Själv har jag en utgångspunkt i is, det är ju lite sensationsskapande just nu i och med att poolerna smälter. Jag använder mig av forskningsmaterial, skalar av all information och till slut kanske det bara blir några linjer på ett papper. Det är väldigt abstrakt med det finns fruktansvärt mycket information bakom det enkla motivet.

 

När intervjun görs är Catrin aktuell med en annan is-inspirerad utställning i Malmö. Hon har fått ljud som en forskare spelat in från världens största isberg som lossnat från Antarktis huvudplatta. Dessa är i vanliga fall ohörbara för oss människor men har gjorts hörbara och bearbetats i surroundljud så nu kan betraktaren stå mitt i isljudet och skapa egna sinnesuttryck. I november åker hon dessutom till Svalbard för att under en månad genomföra ett fotoprojekt om polarmörkret. 

Catrin Andersson är inte rädd för att använda teknik i sitt arbete och vår bästa gemensamma nämnare är så klart att hon är Mac- och iPod-användare. En PowerBook G4 tillsammans med en iPod classic för att vara exakt. Den naturliga frågan är då hur hon använder datorn i sitt jobb som konstnär. 

– Ja, datorn går ju inte riktigt att leva utan. Jag jobbar med allt i den från att uppdatera webbsidan och bildbehandla till att göra hela digitala verk. 

– Det blir dessutom som en sorts scrapbook. När jag pluggade i Skottland var det just en sådan vi skulle göra och det fungerade inte alls för mig först, men sedan visade det sig att det var ju precis det jag gjorde med datorn. 

– Jag vill ha ihop allting trådlöst så att man kan plocka undan de där småprylarna man har runtomkring. Jag blir jättestressad av prylar och jag har verkligen problem med kablar. 

Varför Mac undrar jag men får inte mycket respons på mina paralleller mellan konstnärskap, estetisk och snygga datorer. Svaret visar sig vara mycket enklare än så. 

– För att jag tycker det är mycket roligare att jobba med Mac och inte PC. Varför inte ha lite kul när man ändå sitter där, avslutar Catrin Andersson och skrattar. 

Mer om var Catrin Anderssons konst och var hon kommer att ställa ut i framtiden hittar du på catrinandersson.nu.