by • 13 januari, 2009 • NyheterComments (0)519

Därför gör de sin egen podcast

Spelradion

Foto: Sara Jacobsson

En podcast kan göras av alla, från Sverige Television till vilken enskild person som helst. Några som tillbringar en ansenlig mängd timmar varje vecka med att spela in nya avsnitt av sin podcast är Kristian Johansson och Johan Hallstan från Spelradion. Vi ville veta mer om Spelradion men framförallt vad det är som driver dem att vecka efter vecka spela in ett nytt program.

Spelradion släpper ett nytt avsnitt varje vecka, dessutom har de fler program så som Inför Spelradion och Emil-O-Rama. Du kan lyssna på programmet genom att skriva in adressen tinyurl.com/spelradion i din webbläsare (iTunes kommer att starta automatiskt och gå till Spelradions program), eller gå till Spelradion.se.

Vad är Spelradion och vilka ligger bakom den? 

– Spelradion är en podcastproduktion som drog igång våren 2007 och sedan dess hållit igång med ett avsnitt på dryga timmen varje onsdag. Innehållet fokuseras kring dataspelsrelaterade nyheter, spelintryck, vad som släppts nyligen och mycket annat. Vi som är programledare heter Kristian Johansson och Johan Hallstan, där Kristian står för all typ av ljudredigering, medan Johan fokuserar mer på text-delen. Resten av uppgifterna delar vi på tämligen broderligt. 

Hur många timmar lägger ni ner per vecka med podcasten och varför? 

– Ja, Kristian bränner åtminstone 10-15 timmar per vecka om allt runt omkring räknas in. Men vi är båda väldigt engagerade av den enkla anledningen att vi är väldigt målmedvetna och tycker det är roligt. Annars skulle vi ha lagt av för ett och ett halvt år sedan. Det är väldigt upplyftande när vi får höra att människor känner glädje av att lyssna på oss. Det är också roligt att få lära känna alla möjliga människor i spelindustrin. Och självklart blir det roligare ju bättre det går för oss – det är lätt att förlora sig i all lyssnarstatistik. 

Hur många är det som lyssnar? 

– Från början har vi haft en princip att aldrig tala om lyssnarantal. Det är Kristian som har fått för sig att det är en affärshemlighet. Men vi kan åtminstone avslöja att det är ett antal hundra lyssnare per vecka, dock inte över tusen – än. 

Varför just dator- och tv-spel? 

– Spel är någonting vi känner mycket för och är väldigt insatta i, så det föll sig naturligt. Det kommer sig inte bara av att spel varit en del av våra liv sen barnsben, utan också av att vi har arbetat som spelskribenter i många år. Dessutom är just podcastutbudet för dataspel väldigt tunt i Sverige, och därför såg vi stor potential i en podcast för just denna inriktning. 

Hur ser ni på andra svenska podcasts rent generellt och kvalitén på dessa? 

– Rent allmänt är det mest Sveriges Radio som gäller för oss, och där är kvalitén tämligen hög. Sedan finns det ju en del andra uppstickare inom vissa inriktningar men nog skulle det svenska podcastutbudet behöva växa till sig i både kvantitet och kvalitet innan vi blir nöjda. 

Hur kommer ni och andra podcasts utvecklas i framtiden? 

– Förhoppningsvis mot bättre ljudkvalitet. Det finns många podcastproduktioner idag, både svenska och utländska, som har väldigt bra innehåll, personligheter, idéer och så vidare. Men de dras ner av undermåligt ljud och taskig produktionskvalitet. För Spelradions del finns det alltid utrymme för nya typer av programinslag, bättre genomförande och nya gäster. Sedan har vi lite större, långtgående planer för ett betydligt bredare perspektiv och förhoppningsvis kommer dessa att uppenbara sig inom en inte alltför avlägsen framtid.