by • 23 juli, 2010 • NyheterComments (2)219

Frågor och svar från Apples kvartalsrapport juli 2010

När Apple släpper sin kvartalsrapport håller man också en telefonkonferens där företaget går in mer på djupet av den ekonomiska informationen. Steve Jobs är väldigt sällan med i dessa sammanhangen och så inte heller denna gången.

Allmän fakta

Mac-försäljningen drevs under kvartalet av iMac och MacBook Pro. Vilket inte är så konstigt då det var just dessa som uppdaterades senast. Ökningen slår igenom på alla geografiska områden.

Det har aldrig sålts så många Macar inom den amerikanska utbildningssektorn, detta trots att delstaterna håller rejält i sina pengar.

Även om det såldes färre iPodar än samma period förra året, 9,4 miljoner mot 10,2 miljoner så har iPod touch-försäljningen ökat med 48% mot samma period. iPod har en marknadsandel på 70% i USA enligt NPD. Man dominerar även internationellt och ökar i nästan alla länder.

iTunes Store genererar över en miljard med en ökning på 25%. App Store 225 000 appar varav mer än 11 000 till iPad. Vi kunder har laddat hem mer än 5 miljarder appar.

Av de 8,4 miljoner iPhones som såldes var över 1,7 miljoner iPhone 4. iPhone säljs nu i 88 länder ihop med 144 operatörer. Försäljningen ökar starkt i Asien, Europa och Japan.

Man har nu sålt över 100 miljoner iOS-enheter.

De 3,27 miljoner iPadarna genererade inkomster på 2,17 miljarder dollar.

Apples fysiska butiker genererade 2,58 miljarder i intäkter vilket är en ökning med 73% jämfört med samma period förra året. Hälften av Macarna köps av helt nya användare. 7 nya butiker öppnades under kvartalet och man är nu uppe i 293 stycken. I genomsnitt gör varje butik en vinst på 9 miljoner dollar för kvartalet.

Detta med hjälp utav sina 60,5 miljoner besökare. 24 nya butiker kommer att öppna det kommande kvartalet.

Frågor och svar

Fråga: Vad hör ni från företagen om iPhone, iPad och Macarna?

Svar från Tim Cook: iPhone används hos fler än 80% av Fortune 100-företagen där de antingen är integrerade i verksamheten eller som pilotprojekt. När det kommer till Fortune 500-företagen är siffran över 60%.

När det kommer till Mac säljs det mycket till utbildningsväsendet. Bland företagen ökar intresset men det är svårare att mäta då mycket av den försäljningen går via återförsäljare.

Fråga: Och iPaden?

Svar från Cook:  Redan efter de första 90 dagarna har fler än 50% av Fortune 100-företagen helt eller delvis börjat använda iPad i sin verksamhet.

Fråga: Hur ser det ut för tillgång & efterfrågan bland de olika produkterna. Några påtagliga flaskhalsar?

Svar från Cook: Inga större problem med Macarna. Inte heller iPodarna. När det kommer till iPhone och iPad är det betydligt annorlunda.

iPhone och iPad säljs så fort de tillverkas och ledtiden är betydligt längre än vad vi gillar. Men i det stora sammanhanget är det inte ett helt otrevligt problem att ha.

Fråga: Kan ni utveckla var problemen ligger?

Svar från Cook: Hög efterfrågan är aldrig ett problem. När det kommer till iPaden så trodde vi att 1 miljon i månaden var i överkant. Om ser till analytikerna så trodde vissa att det var vad vi skulle sälja på ett år. Vi jobbar på att öka kapaciteten så hårt vi bara kan.

Fråga: Hur kommer det sig att det ofta är begränsad tillgång på iPhone och iPad vid lanseringarna?

Svar från Cook: Jämför först med den förra generationen av produkten, gissa sedan i förhand hur många enheter som säljs under ett flertal veckor. Tar det slut så tar det slut, det viktiga är att försäljningen drivs hårt då en ny produkt ska ut på marknaden.

Vi skapar inte produktbrist för att hypens skull. Det är inte heller vårt syfte att ha för lite enheter, vi vill förse alla våra kunder med vad de vill ha. Efterfrågan på iPhone 4 är extremt stor och vi vill komma i fatt men vi kan inte förutspå när det kommer att ske.

Fråga: Har ni märkt av någon skillnad i iPhone 4-försäljningen sedan antennhistorien uppdagades?

Svar från Cook: Låt mig vara väldigt tydlig – vi säljer alla telefoner vi kan tillverka.

Fråga: Kan ni utveckla? Har ni sett minskad orderingång eller kanske ökade returer? (Frågeställaren heter Ben Reitzes)

Svar från Cook: Ben, min telefon ringer konstant med människor som vill ha fler enheter.

Därför är det svårt att svara på din fråga om det har haft någon effekt, vi säljer helt enkelt varenda enhet som vi kan tillverka.

Fråga: Och när det kommer till returer?

Svar från Cook: Returerna på iPhone 4 är mindre än de från 3GS precis som Steve Jobs sa i fredags (1,7% jämfört med 6.0%, vår kommentar). Returer med hänvisning till antennfrågan är väldigt få.

Fråga: När kommer tillgången möta efterfrågan när det kommer till iPad?

Svar från Cook: Vi vet ärligt talat inte. Vi har blivit positivt överraskade över hur snabbt konsumenterna har tagit till sig iPad. Ser vi hur lång tid det tog att sälja 1 miljon iPodar, över 20 månader jämfört med en månad för iPad,

Den följer inte den typiska kurvan med early adopters först och sedan till mainstream-konsumenten. Jag vet inte hur stor den kan bli men vår känsla är att marknaden är väldigt stor och att iPad definierar hela marknadssegmentet.

Vi lägger ner enorma resurer och tid för att öka produktionskapaciteten för att få ut så många vi kan till konsumenterna.

Fråga: Är ni förvånad över hur många det är som vill ha iPad med 3G? Vad andelen 3G kontra Wifi?

Svar från Peter Oppenheimer: Vi avslöjar inte fördelningen men alla modeller har sålt mycket bra. Medelpriset är 640 dollar.

(Detta bekräftar till stor del vad vi hört om att det är 16 GB wifi och 64 GB 3G som verkar vara de mest intresserade)

Fråga: Imponerande att Mac och iPhone går så bra detta kvartal med tanke på att iPad också lanserats. Hur ser det ut med kanabalisering av övriga produkter?

Svar från Cook:  Vi diskuterar absolut det här internt. Vi har bara sålt iPad  i tre månader så det är för tidigt att säga något. Ser vi till kvartalet är vi glada att rapportera att det är vårt bästa Mac-kvartal någonsin och detta samtidigt som vi sålt 3,3 miljoner iPads.

Fråga: Hur går det med iAds?

Svar från Cook: Vi lanserade det i början av juli. Vi kommer att lära oss massor det kommande året och med det bygga en grund för framtiden. Utöver det har vi inte mer info att ge.

Fråga: Någon information om hur det går med ert datacenter i North Carolina?

Svar från Oppenheimer: North Carolina håller schemat. Allt går som planerat. Vi förväntar oss att ha det klart i slutet av året.

Fråga: Hur är det med iPhone 4-fodralen. Vad kommer det att belasta?

Svar från Oppenheimer: Långt svar men sammanfattningsvis har de budgeterar 175 miljoner dollar i septemberkvartalet.

Fråga: Android-telefonerna ökar i marknadsandelar. Hur ser ni på Android som konkurrent till iPhone?

Svar från Cook: Jag har inte sett Android-resultaten för juni så det är flera olika bolag som gör telefonerna. Men iPhone-försäljningen gick upp 61% och det i ett kvartal där hela Smartphone-marknaden endast uppskattas att öka med 37%. (Enligt IDC)

Fråga: Kommer ni att upprätthålla de goda försäljningssiffrorna efter att early adopters och den internationell marknaden fått sitt? Detta med tanke på att det fortfarande är en relativt ny produktkategori?

Samt hur ser ni på konkurrensen, kommer priserna att pressas ner?

Svar från Cook: Med iPad så säljer vi alla enheter som vi kan tillverka. Försäljningen ser bra ut i alla de länder som vi börjat sälja den i. Fler länder tillkommer i slutet av nästa vecka.

Det verkar dessutom som att den redan har kommit längre än till early adopters baserat på hur vi ser människor använder den. Det har aldrig gått så snabbt med en produkt som jag känner till eller har varit inblandad i.

Angående konkurrenterna så vet jag inte vad de kommer att försöka med. Det är ingen hemlighet att alla jobbar på något men vi är extremt glada var vi är på marknaden idag och med den affärsmodell vi har.

Fråga: Det har tidigare kommit kritik från utvecklare mot vad de tycker är godtyckliga reglerna i App Store. Har Apple någon lösning på det?

Svar från Oppenheimer: Vi vill att våra utvecklare skall vara glada. Vi har över 225 000 appar som laddats hem över 5 miljarder gånger. Vi har betalat ut över en miljard till våra utecklare samt precis skeppat iAds. Vi bryr oss verkligen om våra utvecklare.

Svar från Cook: Den absoluta majoriteten av appar godkänns inom 7 dagar. De flesta av  av de som inte godkänns har buggar och godkänns efter att dessa är borta. Vi vill inte att porr skall komma in i vår plattform. Alla håller inte till 100% med men de allra flesta vill ha det på det sättet.

Det ställdes fler frågor och en hel del bra svar samt några mindre bra svar som den på App Store-frågan här ovan. Du kan lyssna på hela telefonkonferensen via iTunes Store. Dock brukar de ta bort den efter ungefär tre veckor så passa på nu.

Tack till Joacim Melin på Mac Pro för hjälp med viss översättning.