by • 24 februari, 2009 • NyheterComments (2)2482

Fyra trevliga musikprogram

Det är inte endast genom banbrytande sätt att lyssna på låtar som Apple braverar i musikindustrin, utan också när det gäller skapandet av musiken. Mac har blivit en perfekt plattform för musikskapande, både när det gäller stabil mjukvara och kraftfull hårdvara. Nedan följer kort fakta om några av många bra musikskaparprogram.

Logicpro

Logic Pro

Kanske en självklar medlem på denna lista. Detta Appleutvecklade musikskaparprogram har många fördelar men också nackdelar. Jag är själv en mycket nöjd Logicanvändare sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka. Framför allt så är det ett program med ganska låg inlärningskurva. Man kommer igång enormt snabbt tack vare dess intuitiva visuella upplägg. Vare sig det gäller en equalizer, reverb eller gitarrplugin så ser det rent och snyggt ut. Vissa skavanker finns det dock så klart. Logic är ett väldigt krävande program. Du kommer inte långt med en GB RAM. Men det beror självklart på vad man ska göra i Logic. Programmet kommer som en del av paketet Logic Studio, så man får en massa ljud och andra bra program på köpet. En annan stor fördel är alla de verktyg och plugins som följer med. Du behöver med andra ord inte köpa till reverbs, EQs etc. Viktigt att komma ihåg är dock att Logic endast stödjer AU-plugins (Audio Units). 

En del av Logic Studio

Pris:  4700 kronor

 

Reason

Reason

Det var här mitt musikskapande fick sin början. På en sketen PC körde jag Reason som självklart även finns till Mac sedan en lång tid tillbaka. Här har vi ett effektivt svenskutvecklat program som inte pressar musten ur ens maskin. Trots detta får man med Reason ett väldigt genomarbetat visuellt gränssnitt som jag skulle säga till och med är mer intuitivt än Logic Pro. Reason är perfekt för nybörjare, särskilt om man vill ägna sig åt mer ”elektronisk” musik. Med programmet får man många ljud och bra plug-ins så efter inköp är det bara att tuta och köra. 

Pris: 4000 kronor

 

Digital Performer

Digital Performer

MOTUs Digital Performer kan ses som en visuellt nerbantad och mer effektiv version av Logic. Det levereras alltså proffsig mjukvara som kräver mycket mindre av ens dator. Utbudet av ljud och plugins som följer med är dock väldigt magert. Man får alltså mer eller mindre köpa till detta. Det är ett program som kräver att man har en del förkunskaper, men det är enklare att konfigurera MIDI. Så man kan säga att man köper ett väl upplagt system. Den största nackdelen är priset som ligger på hela 6000 kronor. 

Pris: 6000 kronor

 

Garageband

GarageBand

På många sätt det ultimata programmet för nybörjaren. GarageBand kommer som en del av iLifesviten som endast kostar 795 kronor! Trots sitt billiga pris får man ett relativt gediget musikprogram med en hel del plugins, ljud och funktioner. Det är också det mest intuitiva programmet på denna lista. På nolltid är man igång med att komponera! Läs gärna vår recension av GarageBand. 

Pris: 795 kronor