by • 21 april, 2009 • NyheterComments (9)368

iMovie och djungeln av filmkameror

iMovie

En gång i tiden var det lätt att välja kamera, som Mac-användare var det enbart DV-kameror (De med små digitala band) med FireWire-utgång som fungerade och så var det med den saken. Idag är DV-kameror på väg ut och har ersatts av de med hårddisk och/eller flash-minnen och det betyder att det blir nya saker att tänka på.

DV-kameror

Fortfarande är det så att om du äger en DV-kamera måste denna kopplas in via FireWire och det spelar egentligen ingen roll vilken version av iMovie du har. Däremot måste du tänka på att MacBook och MacBook Air idag saknar FireWire och gör det därmed omöjligt att ansluta en DV-kamera. Nyare modeller av Mac Pro, Mac mini och MacBook Pro har FireWire 800-anslutningar och därför passar inte den kabeln som med största sannolikhet följer med en sådan här kamera, om det överhuvudtaget följer med någon. Adaptrar och kablar med rätt kontakter i båda ändarna finns emellertid att köpa i varje välsorterad Mac-butik. Fråga efter 4 pin till 9 pins-kabel så blir det rätt.

Hårddisk- och flashminnes-kameror

Dessa använder USB och ingenting annat, fördelen är att det finns minst en sådan kontakt på varje modern Mac. Alla versioner av iMovie klarar emellertid inte dessa kameror och minsta krav är iMovie ’08, ni vet den versionen som fick så mycket kritik för att tidslinjen saknades. iMovie ’09 som är den senaste versionen som stödjer USB-kameror har dock rättat till många av de problem som fanns.

Tyvärr finns det en hel del olika standards när det kommer till dessa kameror och olika tillverkare har olika lösningar och därför är det bäst att hålla sig till en kamera som officiellt stöds. Hos Apples webbsida finns en lista över kompatibla modeller samt kända fel: iMovie ’08, iMovie ’09.

Det som inte nämns där är att till exempel Panasonics kameror kräver att strömmen är inkopplad för att iMovie skall hitta den vid import. Se också till att alltid ha senaste versionen av både iMovie och Mac OS X. Det är inte heller självklart att tillverkarna eller säljarna i butiken känner till huruvida de är kompatibla.

Saknar du möjligheten att redigera på en tidslinje rekommenderar jag att du tar en titt på Final Cut Express. Du kan till och med importera iMovie-material in i Final Cut Express så du behöver inte göra om något arbete.

Andra artiklar om iMovie

  • Recension av iMovie ’09
  • Videoguide på nyheterna i iMovie ’09
  • Videoguide på grunderna i iMovie ’08
  • Exportera i HD-kvalité från iMovie ’09

Reklam: Köp Final Cut Express hos Kullander.se