by • 23 september, 2009 • NyheterComments (10)288

iPod nano med video och radio och stegräknare och…

iPod nano 5G

När iPod nano presenterades i slutet av Apples iPod-event tidigare denna månaden var det också den största nyheten för kvällen. Vi har tidigare förklarat förra generations iPod nano till den bästa iPoden någonsin och vi såg det svårt att utveckla konceptet så mycket längre. Mycket riktigt påminner också nya nanon om den gamla men med en förfinad design som märks först och främst med sin större skärm men också tre nya funktioner som är riktigt najs.

Nike+Stegräknare

Pedometer är det finare ordet för stegräknare och nya nanon innehåller en sådan. Till skillnad från Nike+-kittet där sensorn sitter i skorna fungerar stegräknaren enbart när du promenerar. Däremot är det helt integrerat med www.nikeplus.com precis som vanligt. Har du inte tidigare provat denna tjänst är bara det värt den nya iPoden. Mer om Nike+ i Macradion #43.

Radio

Ända sedan iPod lanserades år 2001 är det många som saknat möjligheten att ta in radiosändingar på sin iPod. Visserligen gjorde avsaknaden av detta att podcasts blev stort men det räckte knappast för alla som älskade Radiosporten eller Svenskoppen. Apple menade att det inte gick att göra en radiomottagare med bra mottagning i ett sådant litet format. Detta bevisade de också när de efter några år släppte en separat radiomottagare till iPod som krävde rätt så gynnsamma förhållande för att fungera bra.

Nya iPod nano är den första med inbyggd radiomottagare och den fungerar över förväntan så länge du har hörlurar i, annars går det inte alls. Gränssnittet är supersnyggt och i vanlig ordning tar Apple det lite längre, nu går det nämligen att pausa radiosändningen i upp till 15 minuter. Du kan inom den tidsramen även spola fram och tillbaka.

Videokamera

Den kanske mest spännande funktionen, möjligheten att spela in film, fungerar riktigt bra. Kvalitén är något sämre än kameran i iPhone 3GS men det duger bra. Däremot saknas helt möjligheten att ta stillbilder.

Flödet att få ut sina bilder på Internet är enkelt: Koppla in iPod nanon i din Snow Leopard -försedda Mac, starta iPhoto, importera, dubbelklicka på filmen, QuickTime Player X startar och sedan väljer du Dela och efter några minuter är filmen på YouTube.

Filmlinsen sitter däremot på det absolut sämsta stället, det är svårt att hålla iPoden utan att täcka över linsen, vänder du på nanon anpassas bilden (den ställer om sig sig själv så att det du filmar inte blir upp och ner) men det betyder också att du får hålla fingrarna över skärmen vilket inte är så pedagogiskt om du vill se vad som spelas in.

Apple jämförde sig med andra kameror när iPod nanon lanserades, dessa kameror är betydligt bättre och spelar dessutom in i HD-format. Problemet är att de antagligen ligger hemma och samlar damm när du behöver dem som mest behövs. iPoden har du antagligen alltid med dig i fickan och för de vardagliga ändamålen passar den perfekt.

I och med kameran har nya nanon även fick en mic som fungerar bra och högtalare som också är ok, varken mer eller mindre (förutom för musik då är de mindre).

Kameratest utomhus

Kameratest inomhus

Utseende

Utöver den större skärmen är även kontakterna på undersidan spegelvända jämfört med gamla nanon. Färgerna är de samma men i stället för matt aluminium glänser de, om det är bättre eller sämre estetiskt är helt upp till betraktaren men en sak är säker, de är garanterat mer repkänsliga än förra generationen.

Bland övriga funktioner märks VoiceOver som är känt från iPod shuffle. VoiceOver gör att nanon berättar vilken låt, spellista och/eller artist som spelas för stunden.

iPod nano finns i 8 GB (1495 kr) och 16 GB (1795 kr).

Tillverkare: Apple
Betyg 5/5.

Reklam: Köp nya iPod nano hos Kullander.se.