Övrigt

Kamerarullen tas tillbaka i iOS 8.1

De flesta nyheter och förändringar i iOS 8 är relativt osynliga för vanliga användare. Stora nyheter som exempelvis HealthKit och HomeKit är funktionalitet som de flesta inte kommer att kännas vid förrän en bit längre fram i tiden. En sak som dock är högst märkbar, och som många skrikit sig hesa över, är den uppdaterade Bilder-appen och den borttagna Kamerarullen. 

Ett helt nytt tänk har presenterats kring hur iOS-användare ska betrakta sina bilder och organisationen av dessa. Det specifika albumet för Bildström är borta, likaså Kamerarullen. Istället får vi nöja oss med “Bilder”-fliken där alla bilder finns samlade och organiserade i Samlingar som grupperar ihop foton och klipp beroende på när och var de är tagna.

“iOS 8 raderade alla mina bilder?!”

Istället för Kamerarullen har vi fått “Senast tillagda“, där alla bilder som tagits de senaste 30 dagarna finns samlade. Det är framförallt denna förändring som stökat till det för många – samma dag iOS 8 lanserades fylldes Twitter med hatfraser om att uppdateringen gjort att bilder gått förlorade. Även om vissa användare kan ha råkat ut för en riktig bugg som faktiskt raderat bilder var så inte var fallet för de allra flesta.

Ramaskriet visade dock på ett stort problem i iOS 8: den nya Bilder-appens förändringar var på tok för stora, och appen i sig är i mångt och mycket i nuvarande utförande bedrövlig att använda.

iOS 8:s bildhantering är före sin tid

Till Apples försvar ska sägas att denna röra – bortsett från alla buggar som den nya Bilder-appen dras med – beror på att iCloud Photo Library inte rullats ut helt och hållet. Detta molnbibliotek som är betastämplat går för visso att aktivera redan nu, men då varken iCloud.com eller OS X fått stöd för det är det antagligen få som börjat experimentera med funktionen.

När användare så småningom (nya Bilder-appen för Mac förväntas lanseras i början av 2015, och vi antar att beta-stämpeln kommer att försvinna i samband med det) tar sig an utmaningen att våga ha alla sina bilder i Apples moln kommer iOS-appen för bilderna att kännas mer logiskt. Plötsligt finns alla bilder på alla enheter, organiserade på ett identiskt vis, utan att de tar upp nämnvärt mycket utrymme på respektive enhet; bilderna laddas ned vid förfrågan, och då i optimerade storlekar.

apple_wwdc_2014_icloud_photo_official_ndtv

Vyn över alla bildsamlingar blir mer användbar när enheten fylls med bilder.

Den övergripande fliken “Bilder” i Bilder-appen kommer därför att kännas mycket mer logisk när alla dina bilder finns där, och därmed blir också avsaknaden av den borttagna Kamerarullen inte lika stor. När bildbiblioteket blir så pass stort är det också rimligt att ha ett specifikt album för den senaste månadens bilder (Senast tillagda), och när alla dina bilder och klipp hamnar i molnet finns det heller ingen anledning att ha en personlig Bildström – istället  blir hela ditt bildbibliotek en enda gigantisk bildström.

Kamerarullen återkommer i iOS 8.1 – i två skepnader

I nästa stora uppdatering för iOS, som i skrivande stund finns i en andra betaversion för utvecklare, ser det ut som att Kamerarullen åter kommer att finnas i Bilder-appen. maAlbumet kommer dock få två olika namn, “Alla bilder” för de som har iCloud Photo Library aktiverat, och det gamla hederliga namnet “Kamerarullen” för alla andra. Funktionen för de båda är dock detsamma: att lista alla bilder som finns i Bilder-appen.

Så fort iCloud Photo Library aktiveras byts namnet Kamerarullen ut mot “Alla bilder”, och därmed verkar Apple radera alla spår av albumet Senast tillagda, vilket är synd då det i kombination med ett stort molnbibliotek kan vara användbart att snabbt lokalisera månadens senast tagna bilder.

Denna förändring ingår alltså i den senaste betaversionen av iOS 8.1 som eventuellt kommer att lanseras i samband med Apples nästa event, 16 oktober. Tills dess kan mycket hända, och känner vi Apple rätt är förändringar som dessa allt annat än huggna i sten.

Screen Shot 2014-06-04 at 1.50.40 PM

En våt dröm för vissa – avskräckande för andra

Att kunna ha alla sina bilder i molnet för enkel åtkomst där alla organisering av bilderna automatiskt återspeglas på alla enheter är antagligen något väldigt attraktivt för många iOS- och Mac-användare. Att alla redigeringar dessutom synkroniseras (och kan ångras) gör det hela ännu bättre.

Det har länge nog varit bedrövligt att försöka underhålla ett bildbibliotek med enbart Apples programvaror; förfarandet att koppla in iPhone till datorn, föra över allt och sedan börja organisera är både tidskrävande och frustrerande.

I teorin lovar iCloud Photo Library råda bot på det mesta – bara att organisera direkt i Bilder-appen i iPhone så synkroniseras allt till alla andra enheter.

Men det i sin tur kräver att du köper till betydligt lagringsutrymme på iCloud, och att du litar på att Apple tar hand om dina förevigade minnen på ett säkert sätt. Två saker som med stor sannolikhet kommer att få både en och annan att tveka.

Kommer du att börja använda iCloud Photo Library? 

[related]Relaterat[/related]
[display-posts id=”104049, 97759, 103859″ image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!