by • 16 april, 2009 • NyheterComments (3)333

Microsoft använder felaktig analys i reklamsyfte

Microsoft study on notebooksDet har varit mycket rabalder om Microsofts smutskastning av Apples datorer i deras senaste reklamklipp. Man har försökt att framställa Macarna som undermåliga och samtidigt löjligt dyra. För att få mer ”bevis” anlitade man analytikern Roger Kay till att avgöra om det är någon skillnad i pris mellan en Mac och en PC som anses vara jämförbara.

 I ett flertal tabeller försöker han påvisa en så kallad ”Mac-skatt”, det vill säga hur mycket dyrare det är att ha en Mac än en PC. Problemet är att man i analysen grovt förvränger och vinklar situationer och fakta till PC:ns fördel.

Exempelvis försöker man få den gamla Macbooken (den vita) att verka sämre än bärbara billigare PC-datorer genom att lyfta fram en funktion som en kortläsare. Man visar dock ej (gäller alla jämförelserna) närmare specifikation på vilken processorgeneration som sitter i datorerna, en detalj som kan betyda väldigt mycket för vilken prestanda en processor ger. Genomgående ser man även till att inte diskutera saker som vad för typ av Wi-Fi eller bluetooth som sitter i datorerna – och av en slump är det just bland annat där som Appledatorerna har den senaste tekniken. 

Kay undviker även att lista batteritid på de bärbara datorerna, en detalj som minst sagt är viktig när det gäller bärbara datorer och är ett område där Apple ofta briljerar. Han fortsätter att på samma sätt jämföra stationära datorer för att sedan skapa en tabell där han räknar samman vad han kallar ”The Apple Tax”. Med detta menar han vad det kostar extra att ha en Mac under fem år jämfört med en PC. Tyvärr är tabellen även här grovt vinklad då han påstår att en HP d5100t för 1049 dollar är lika bra som en Mac Pro för 2500 dollar…

Men för att göra det hela ännu värre lägger Kay på 5 års Mobile Me för 749 dollar på kostnaden för att ha en Mac utan att lägga på en motsvarande tjänst för PC:n.

Jag kan fortsätta att rada upp exempel på hur felaktig och subjektiv denna ”analys” är, men om ni själva vill läsa rapporten så kan ni göra det här. Vidare exempel på felaktigheter kan ni hitta hos AppleInsider.