by • 4 november, 2009 • NyheterComments (7)249

Nya iMac – bredaste Macen någonsin

iMac_1

Apple lanserade nyligen två nya iMacar – en 21.5” och en 27” modell. Den största synliga skillnaden mellan gamla och nya iMac är skärmformatet som nu är i 16:9 – de bredaste Macarna någonsin. Jag har testat instegsmodellen som är på 21.5”.

iMacs design är i sann Apple-anda elegant och minimalistiskt. Jonathan Ive, Apples designchef, säger att tanken med den nya iMacdesignen är att inget ska vara distraherande för ögonen, fokus ska ligga på det som visas på skärmen. Se filmen med Ive här:

Nytt är att chassiet nu är i unibodydesign – precis som på de bärbara Macarna. De nya iMacarna är alltså helt i aluminium, borta är den svarta plastbaksidan som föregångaren hade, och på framsidan går skärmglaset nu hela vägen ut till kanten utan någon aluminiuminramning. Det är en liten detalj, men faktum är att det förstärker känslan av en enda stor skärmyta.

iMacen har även blivit bredare – skärmen har nu ett nytt 16:9 förhållande. Upplösningen på 21.5”-modellen är 1 920 x 1 080 pixlar (Full HD). Som med alla glansiga skärmar blir det en hel del reflektioner och speglingar, men inte störande mycket. Skärmen har, precis som alla Macar i dag, LED-belysning som ger ett mycket jämnare bakgrundsljus och som dessutom är mycket energisnålare. Nytt är även en så kallad IPS-teknik (In-plane Switching), bakom denna märkliga förkortning döljer sig tekniken som ger iMacen de otroligt goda betraktningsvinklarna – 178 grader både horisontellt och vertikalt. Färgerna är mycket livfulla och välbalanserade och svärtan gör filmtittande till en njutning när det kommer mörka partier i filmen. Skärmen känns dessutom väldigt kvick och jag märker inga tecken på eftersläpningar när jag ser på film. Jag upplever iMacens skärm som helt i klass med Apples nya 24” LED Cinema Display som jag nyligen testade.

På baksidan av iMacen finns audio-in och ut, fyra USB-portar och kontakter för FireWire 800 (snålt nog bara en enda Fw800-port), nya standarden DisplayPort och Ethernet. iMacen är en dröm för de som precis som jag inte tål sladdhärvor och förgreningsdosor, en enda kabel – strömsladden – är det som behövs. Tangentbordet och musen som skickas med är trådlösa, mer om dem senare.

Den nya Mini-DisplayPort-kontakten ger möjlighet för video ut, vilket innebär att du kan använda den för att ansluta en andra skärm om du vill ha ännu mer arbetsyta. Storebrorsan med sina 27” har även stöd för video in, vilket gör det möjligt att använda iMacen som en skärm till en annan dator. Ska du använda en extraskärm till din iMac kommer du antagligen att behöva köpa till en adapter (DVI – MDP) eftersom de flesta bildskärmar fortfarande använder sig av DVI, tyvärr har Apple snålat in rejält och bjuder inte längre på någon adapter.

På höger sida av iMacen hittar vi en SD-kortläsare (nytt för iMac-serien) och dvd-läsaren. Som vanligt finns en iSight-kamera diskret infälld i skärmens överkant. Kameran levererar riktigt hyfsade bilder även under dåliga ljusförhållanden.

Även iMacens fot har fått sig en diskret finputsning, designen känns igen men den är ännu lite smidigare och tunnare. Precis som med föregångarna kan du luta skärmen, men inte höja eller sänka den – något jag gärna skulle se på nästa generations iMac och Cinema Display.

Testexemplaret jag fått låna är instegsmodellen för 11 495 kronor med en 3.06 GHz Intel Core 2 Duo processor, 4GB RAM-minne och en hårddisk på 500 GB. Grafikkortet är ett NVIDIA GeForce 9400M med 256 MB delat minne – alltså inte det värsta du kan få tag i rent prestandamässigt, och inte något för dig som vill spela de mest krävande nya spelen.

Även om grafikkortet känns lite gammalt är det ändå mycket fart i den här iMacen och att jobba i Adobes CS4 och de vanligaste programmen som iWork, iLife och Office 2008 är en behaglig uppgift. Grafikkortet har heller inga problem att leverera HD-upplösta filmer. Under mina tester känner jag faktiskt aldrig att iMacen inte skulle räcka till, tvärtom flyter det på riktigt bra, och de 4GB minne som Apple skickar med som standard räcker långt.

Känner du att du vill ha en lite vassare iMac med större hårddisk kan du välja till ett ATI Radeon HD 4670-grafikkort och 1TB hårddisk och landa på summan 14 495 kronor. Nöjer du dig inte med det kan du alltid maxar upp en 21.5” iMac får du en 3.33 GHz Inte Core 2 Duo processor med 8GB RAM-minne, 2TB hårddisk och ATI Radeon HD 4670 för 21 515 kronor, men frågan är om den konfigurationen känns så prisvärd – det kan vara idé att istället börja snegla lite på 27” modellen med dess olika konfigurationsalternativ istället.

Nytt när du köper denna iMac är att du får med nya Magic Mouse (läs det testet här) och ett trådlöst tangentbord. Tangentbordet ser precis ut som det gamla trådlösa aluminiumtangentbordet men behöver bara två batterier jämfört med tre i den äldre modellen. Sammankopplingen sker ovanligt smidigt när du startar iMacen för första gången – men i den Magic Mouse som följde med min testdator satt batterierna redan i, fast felvänt. Det tog ett tag innan jag kom på att jag var tvungen att vända på batterierna. Sedan skedde ihopkopplingen automatiskt som en dröm. Inget strul. Inga omstarter. Det bara funkade.

För dig som inte vill ha en bärbar mac och inte behöver riktigt all den råstyrka som finns i Mac Pro är iMacen ett perfekt alternativ. De vassare konfigurationerna räcker dessutom riktigt långt, även för mer krävande uppgifter. Skärmen i både 21.5? och 27?-modellerna överträffar de flesta konsumentskärmarna och ligger i nivå med proffsskärmarna (även om en glansig skärm inte är att rekommendera för dig som jobbar med tryck). Du får helt enkelt väldigt mycket dator för pengarna. Att Apple sedan skickar med ett trådlöst tangentbord och nya magic Mouse plus iLife-paketet gör det hela ännu mer prisvärt. Alternativet för dig som tycker att iMacen är lite för dyr är att titta på en Mac Mini och komplettera med en skärm – men ha i åtanke att en skärm i samma klass som iMacen kommer att kosta en hel del.

  • Pris i testutförandet (standard konfig.) 11 495 kronor.
  • Levereras med Mac OS X 10.6 Snow Leopard och iLife ‘09 (bestående av iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb och GarageBand) installerat.
  • 3.06 GHz Intel Core 2 Duo processor
  • 4GB RAM-minne
  • 500 GB hårddisk
  • NVIDIA GeForce 9400M med 256 MB delat minne

Denna artikel är skriven av Jimmy Lee Skrufve. Du hittar fler artiklar från honom på skrufve.se.