by • 1 september, 2010 • NyheterComments (6)288

Nya iTunes gör dig mer social

iTunes 10

Ping iTunes 10

iTunes 10 (inte X) presenterades idag och med det ett mer socialt sätt att hitta musik.

Ping

Det stora i nya iTunes är Ping och är ett socialt nätverk som vi alla med iTunes-konto redan är med i. Vi kan välja våra nära och kära och se vad de hittar på i iTunes Stores stora musikbibliotek. Där  kan du lyssna på ett 30-sekundersprov av det som din bästaste bästis precis köpte.

Genom Ping kan vi också hitta konserter men det är än så länge oklart om det fungerar här i Sverige. För oss svenska som redan är vana vid Spotify och dess Facebook-integration så är antagligen Ping inte tillräckligt för att få oss börja köpa musik på iTunes Store igen.

Artister är emellertid det som kan göra Ping stort där det används. Du kan nämligen följa din favoritartists förehavanden precis som om det vore din kompis.

AirPlay

I stället för AirTunes så har vi nu AirPlay. Namnbytet handlar om att vi skall kunna strömma så mycket mer än bara musik men detta gäller än så länge bara iPad och iPhone, i iTunes är det fortsatt bara musik som gäller.

Utseendet

iTunes har alltid varit Apples verkstad för att experimentera med det grafiska gränssnittet och det visar man en än gång då man lagt de färgglada knapparna lodrätt för första gången i något program. Utöver det har man tagit bort de glada färgerna från ikonerna. Flikarna i iTunes Store och på andra ställen har också fått se sig omgjorda.

När du synkar din iPhone, iPod eller iPad så ser du i realtid hur mycket varje typ av media tar i utrymme.

För första gången på många år fick programmet även en ny ikon. En ikon som Gabriel Malmqvist på Macradion redan dissat.

Våra kommentarer

Spotify har visat klart och tydligt att vi inte vill köpa musik och att streaming är grejen. Apple har förstått det när det kommer till film- och tvserier så vill vi inte äga någonting och för de flesta av oss gäller det även musik. iTunes används dessutom fortfarande till så mycket att det blir rörligt. Varför syncar vi till exempel våra adressböcker och kontakter i ett musikprogram och inte via Adressboken och iCal?

Ladda ner

iTunes 10 finns att ladda hem via apple.com.