by • 20 augusti, 2010 • NyheterComments (0)357

Pro HDR – Fota i HDR med autofunktion till iPhone

pro_hdr_1

Detta HDR-program är inget leksaksprogram som exempelvis de som tar en bild och försöker få ut det bästa ur bilden. Här används två bilder som förs samman till en vilket skapar en HDR-bild med mycket större tonomfång. Självklart finns det bättre program till din Mac och om du använder en systemkamera som fotar i RAW-format så blir resultatet därefter.

Men Pro HDR till iPhone har några riktigt bra finesser. Först och främst är det autofunktionen som är helt lysande. Håll din iPhone så stilla du kan och Auto HDR så gör telefonen resten. Den analyserar först motivet och tar sedan två bilder. För detta ändamål är en iPhone 4 helt lysande då den står själv så du kan helt enkelt placera den på en plan yta och så gör appen resten.

När prorammet jobbat klart så får du fram din bild och kan justera vidare själv om du inte är riktigt nöjd. Se bilden ovan för justeringsmöjligheterna. Du sparar också ner bilden eller mailar från denna skärm.

Du kan också manuellt ta två bilder om du vill bestämma själv vilket som är bildens ljusaste och mörkaste partier. Har du tagit bilderna sedan tidigare så kan du även importera från biblioteket.

Som jämförelse med bilden högst upp som Pro HDR skapade automatiskt har jag tagit dessa två bilder nedan som blir resultatet av Kamera-appen om man vill ha täckning i antingen det ljusaste eller mörkaste partiet. Med Pro HDR bild det som sagt betydligt bättre på detta svåra motiv.

pro_hdr_2

Att ta HDR-bilder är inget du kan göra på motiv i rörelse utan det fungerar bäst för interiörer, byggnader eller landskapsmotiv som exempel. Du lär ha svårt att fotografera personer eller djur, om de inte sover vill säga.

Denna app rekommenderas verkligen och speciellt om du har en iPhone 4 eller något att luta din äldre iPhone emot när du fotar. Appen kostar 15 kr i App Store. Enda klagomålet jag har är att tyvärr har det en ful ikon. Göm den i en mapp.

Pro