Övrigt

ReadyNAS NVX – nästan perfekt hemmaserver

NETGEAR READYNAS NVX

Jag har länge letat efter en möjlighet att spara alla mina DVDer med tv-serier och filmer på en server så att vilken dator som helst i hemmet kan komma åt dessa utan att vara beroende av att någon annan dator är igång. Jag har tidigare löst det med en Cube och ett gäng externa hårddiskar men det har visat sig vara något oeffektivt och det ger även många felkällor så som hårddiskarnas nätagregat och firewire-kontakter. Den åldrande kuben har inte heller riktigt klarat av uppgiften med till exempel avsknad av gigabitnätverk.

Därför passade jag på att testa ReadyNAS. NAS betyder Network-attached storage och är enkelt utryckt en hårddisk med nätverksanslutning. I detta fallet en snabb sådan “hårddisken” är i själva verket fyra stycken till antalet i denna modell, ReadyNAS NVX.

ReadyNAS

Användarvänlighet

ReadyNAS har en rad olika inställningar med allt i från vilka nätverksprotokoll som skall användas till säkerhet, backup, installation av tredjepartsplugins och en hel massa annat. Netgear som står bakom produkten är kända för sina modem, switchar och trådlösa nätverk och mindre kända för att dessa skall vara särskilt lätta att ställa in, (även om de är något bättre än jämförande tillverkare i den världen). ReadyNAS är inte alls på detta sättet och efter att vi installerat det tillhörande programmet vid namn RAIDar som följer med och hittat enheten så startar den webbläsaren och så använder vi den hädanefter.

Väl inne kan vi avaktivera SMB (Windowsdelning) och aktivera AFP (Macdelning) Vi kan enkelt välja om det måste vara ett användarnamn och lösenord för att se de utdelade enheterna samt hur många utdelade “shares” som skall finnas.

Därefter dyker den upp under delade enheter i findern och så är det bara att ansluta. Sedan dyker den upp på skrivbordet som vilken extern hårddisk som helst.

Design

ReadyNAS är inte särskilt snygg, den är inte så ful heller men det är ingenting som vi så gärna visa upp i vardagsrummet. Men konstruktionen är riktigt smidig. Bara att öppna luckan på framsidan, ta vaggan och sätta in en disk. Kan inte bli enklare att expandera. Det enda problemet är att ReadyNAS NVX låter något så förskräckligt, och visst vi pratar om en produkt som i mångt och mycket är till för företagen men ärligt talat så är det ingenting som ställs på kontoret heller. Snarare serverrummet, eller garderoben som hos mig, långt in dessutom.

Expansion

ReadyNAS NVX kan som bekant ha fyra diskar i sig medan det finns versioner med två diskar. Det är mycket enkelt att sätta in dem och sedan tar nasen hand om all formatering, partitionering och raidande. Finns det något redan på diskarna är det emellertid kört, det försvinner. Första gången vi startar upp ReadyNAS får vi välja vilken typ av raid som skall användas. Personligen kan jag inte mina Raid 0, 1, 2 och så vidare och ingen förklaring ges men efter devisen att vet vi inte vad som gäller går vi på det rekommenderade och det är något som Netgear gallar Raid-X 2. Exakt vad som händer vet jag inte men av fyra 1 TB-diskar blir det totalt tre terrabyte utrymme och den sista går till att upprätthålla redundansen. Just det, alla mina filmer och tv-serier är skyddade även om en disk skulle haverera. Då är det bar att stoppa in en ny och så kelas de lite och så är det klar.

Du kommer inte se att det är olika diskar i den utan allting är en och samma enhet. Du kan emellertid via gränssnittet skapa ett antal “shares” och det kan liknas med virtuella hårddiskar. Varje share kan ha sina egna rättigheter så om du är en familj så kan du skapa en till varje familjemedlem. Du kan även i systemet ställa in att detta skall ske automatiskt. Själv har jag en för tv-serier och en för filmer.

Transmission

Det följer med en rad roliga funktioner som jag visserligen inte använder så som iTunes-delning, fotodelning och annat. Det går dessutom att installera en hel del tillägg. Jag ville till exempel ha Bittorrent-klienten Transmission vilket är samma som jag har på datorn. Gå in på readynas.com, välja tillägg och sedan transmission och in på forumet där det fanns länk och instruktioner. Det finns inget grafiskt programgränssnitt så som det finns på Macen men väl ett webbgränssnitt som ser nästan likdant ut.

Backup

Utöver att diskarna samsas och delar på informationen om en av dem skulle haverera så går det att schemalägga en rad olika typer av backuper både mot hårddiskar kopplade via USB-utgångar på baksidan men även online via FTP och andra tjänster. Bara att koppla in en extern hårddisk varje fredag och den fixar backupen på alla eller vissa filer.

Slutligen är det fullt Time Machine-stöd. Aktivera funktionen i admin-gränssnittet och sedan hittar du ReadyNasen som vilken extern hårddisk som helst under Time Machine i systeminställningar.

Fildelning

Utöver Windows-delning så finns AFP som används av oss Mac-användare och är mycket bättre. Men det finns även FTP och ett webbgränssnitt så att det är enkelt att komma åt filerna via dem om vi är ute och reser. Användarrättigheterna är en barnlek för en sådan som mig att ställa in. En sådan som mig är i detta fallet teknikintresserad och har full koll på Mac OS Xs grafiska gränssnitt men avskyr terminalen.

Macvänliga

Utöver att det inte är några som helst problem att integrera ReadyNAS i vårt nätverk så visar Netgear ovanligt starkt Mac-stöd, de har till exempel en del enbart inriktad på Mac-användare på webbsidan.

Slutsats

ReadyNAS får 4,5 av 5. Hade inte fläktljudet varit så högt hade det varit full pott. Jag är kär och ReadyNAS NVX har nu blivit en integrerad del av min hemmabiolösning. Lyssna mer om den i Macradion #46.

Readynas NXV med 2×500 GB hårddisk kostar runt 9000 kronor, hemversionen NV+ ungefär 5000 kronor. Vill du ha samma funktioner men klarar dig med två hårddiskplatser går ReadyNAS Duo på cirka 3000 kronor. Se också en jämförelsetabell mellan de olika.

ReadyNAS NVX är utlånad av Netgear. Läs mer om ReadyNAS på Readynas.com

Vi har tidigare recenserat ReadyNAS Duo men då utifrån en liten annan synvinkel.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!