Övrigt

Recension av boken Inside Steve’s Brain

Inside Steve's BrainEfter att ha läst boken Inside Steve’s Brain kan jag inte undvika att känna mig lite lurad. En bok där en så stor del av alla fakta bygger på citat och klipp från andra tidningar och böcker gör att det känns som att läsa en blogg på papper, komplett med länkar och allt (fast i bokens fall, källhänvisningar).

Leander Kahney är nämligen ingen större författare. Redan hans första bok, Cult of Mac, led av samma sak som Inside Steve’s Brain, nämligen det att författaren inte känns engagerad i ämnet. Inside Steve’s Brain är en uppradning av fakta och rykten blandat omvartannat men man får aldrig känslan av att Kahney brinner för sitt ämne, att han lagt ner den där extra ansträngningen för att få fram det där lilla extra om en av världens mest intressanta och medieskygga personer: Steve Jobs. De få citat om huvudpersonen själv kommer från intervjuer med tidningar där Jobs garanterat haft sista ordet innan texten gått till tryck. Det innebär givetvis att man får den officiella versionen av Jobs, den han själv vill ska synas. Den inofficiella versionen återges i boken med en rad gamla anekdoter och ungdomssynder som Jobs ägnade sig åt under hans första period på Apple, information som kommer från personer som exempelvis John Sculley eller Gil Amelio, båda före-detta VD:ar på Apple och båda knappast såta vänner med Jobs.

Tiden efter, under åren med Pixar och NeXT, ägnas väldigt lite uppmärksamhet i boken, mycket beroende på att de människorna fortfarande jobbar med Jobs i en eller annan form, eller inte har något att vinna på att dela med sig av skvaller om Jobs.

Ett annat av Leander Kahneys tillkortakommanden som författare är att han inte disponerar texten ordentligt. I fallet Inside Steve’s Brain återkommer samma information flera gånger i olika kapitel vilket inte direkt bidrar positivt till läsupplevelsen. Formatet på boken växlar också i varje kapitel där texten inleds med ett ämne och sedan avslutas med en rätt larvig checklista över hur Steve Jobs sägs arbeta med och tänka om ett visst ämne. Bokens titel skulle mycket väl egentligen kunnat ha varit “Steve Jobs for Dummies”.

Inside Steve’s Brain skulle aldrig ha skrivits. Det är smärtsamt uppenbart att författaren inte har tillräckligt på fötterna för att fylla en hel bok, så därför lägger han ut texten om det ena och det tredje som på något sätt kan associeras med Jobs. Och resultatet blir där efter – en snyggt formgiven bok med lite substans, i princip obefintligt läsvärde och ännu en i raden av skvallerböcker man definitivt kunde ha levt utan.

Av  Joacim Melin – MacPro

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!