by • 7 september, 2009 • NyheterComments (3)578

Recension – Beneath a Steel Sky för iPhone!

BASSTill vår stora glädje här på iLove fick vi ett betaexemplar av av den nya iPhone-exklusiva utgåvan av BASS (Beneath a Steel Sky) från Revolution Software. Original utgåvan av detta underbara äventyrsspel släpptes under 1994 för Amiga och DOS. Spelet utspelar sig i ett framtida Australien där hela populationen förflyttats till enorma industristäder med strikt polisövervakning av dess invånarna.

Utanför städerna finns endast ett fåtal människor som lyckats fly undan undan stortstadslivet och den hårda övervakning av invånarna, till ett ställe som kallas ”The Gap” och ligger mitt ute i ödemarken.

Du som spelare antar rollen som Robert Foster, en ung man som liten pojke ensam överlevt en flyplanskrasch mitt ute i ödemarken. Den unge pojken blev sedan upphittad av indianerna som levde i ”The Gap” och blev snabbt omhändertagen och fick leva och växa upp tillsammans med dom.

cinematic - schaman vid kampeldenFosterRICHE letar efter dig

Indianstammen döpte den unge pojken till Robert Foster, primärt då dom fått ansvaret att fostra pojken men även upptäckten av en tom flaska Foster’s Lager vid den kraschade farkosten Robert kom med.

Under tiden som Foster levde med indianerna lärde han sig tekniken att bygga robotar och byggde snart sig en egen pratande robot vid namn Joey som blev hans närmaste vän.

Spelet tar sin början när du blir kidnappad av poliser/soldater som skickats från staden ”Union City” som styrs med järnhand av den kraftfulla datorn kallad LINC.

ibland är det bra att prata med Joey för att få hjälpDet är väldigt lätt att hantera sitt inventory i iPhone versionenJoey kommer även med en hel del dåliga tips!

Foster lyckas fly undan hans kidnappare efter att helikoptern kraschat rakt ner i ”Union City” och har nu som mål att ta reda på varför han blivit kidnappad och hur han skall kunna överleva och hålla sig undan ifrån soldaterna.

Robert Foster’s kompisrobot Joey finns lagrad i ett kretskort som man tar med sig innan man flyr den kraschade helikoptern, detta kort går enkelt att koppla in i ett annat robotskal för att få tillbaka sin gamle vän vilket inte alltid Joey gillar.

Lite plastik-kirurgi kan behövas iblandKvinnoförtryck är även ett problem i Beneath a Steel SkyMysigt värre!

Beneath a Steel Sky är precis lika roligt att spela som det var på gamla goda Amiga tiden, lika charmigt och roligt spel. Spelet tillhandahåller ett från och till humoristiskt äventyr med ironiska kommentarer till höger och vänster men med en gnista allvar ibland.

nya versionen innefattar undertexter till flertalet olika språkTwitter stöd finns inbyggt i iPhone versionenInställning för ljud finns givetvis

Förbättringar i nya utgåvan av Beneath a Steel Sky

I denna nya utgåva av BASS finns det riktigt stora och bra förbättringar, bland annat så är samtliga filmer i spelet helt nyskapade men dock av samma gamla Dave Gibbons som gjorde filmerna för originalspelet, ljudkvalitén för röster, musik och ljudeffekter har även förbättrats avsevärt.

Revolution Software har även tagit sig tid att implementera ett smart tips system som tillåter spelaren att få ledtrådar om man fastnat någonstans i spelet utan att för den skull att ge användaren hela lösningen direkt.

En annan lite rolig funktion som är implementerat i denna utgåva är Twitter stöd. Aktiverar du denna funktion så skickas det automatiskt ut en tweet när du löst diverse pussel under spelets gång, kanske inte speciellt användbart men en rätt rolig grej.

I den nya utgåvan har även samtliga undertexter översatts flertalet olika språk som bland annat inkluderar svenska, man kan lätt byta mellan språken under spelets gång via några klick i huvudmenyn.

LINC SpaceSer farligt ut!Be Vigilant

Hur fungerar kontrollerna i spelet?

Något vi verkligen är imponerade av i iPhone versionen av Beneath a Steel Sky är kontrollen som är väldigt väl utformad och faktiskt i ärlighetens namn t.om. bättre än Monkey Island Special Edition’s kontroll.

I denna portning har du ingen virtuell muspekare som i övriga äventyrsspel utan petar på skärmen exakt dit du vill att Robert skall förflytta sig till. När du sedan klickat på skärmen får du upp markörer för dom olika objekt som är i närheten av ditt finger vilka du sedan kan välja och ge order om att plocka upp/använda eller prata med. Detta gör spelet väldigt lätt att styra och fungerar fenomenalt bra på en touchscreen.

Dialogerna i spelet fungerar precis som vanligt, du får upp olika frågor / svar och klickar på dom i vanlig ordning på din touchscreen.

Slutord om iPhone utgåvan av BASS

Denna utgåva av spelet är fortfarande en beta version men vi vill nästan påstå att spelet i princip är färdigt då vi endast stött på ett fåtal buggar som inte vart speciellt kritiska men som givetvis kommer att vara åtgärdade i fullversionen. Vi kan varmt rekommendera spelet till såväl nya som gamla spelare även om vi tror att du som tidigare spelat igenom Beneath a Steel Sky kommer att verkligen älska nya utgåvan.

Spelet kommer att släppas på AppStore inom kort och vi kommer givetvis posta nyhet om det så fort det släpps så håll ett öga på iLove.

Vi vill passa på att tacka Revolution Software som tillhandahållit oss med beta versionen av spelet och håller tummarna för att Beneath a Steel Sky Remastered blir en succé så vi eventuellt kommer att få se en uppföljare inom en snar framtid.

Uppdaterat: Nu finns Beneath a Steel Sky på App Store.