by • 8 februari, 2009 • NyheterComments (5)569

Recension: iPhoto 09 – Programmet som vet vem som är var och när

iphoto-recension-karta-2

iLife ’09 presenterades i början av året på Macworld-mässan i San Francisco, nu har det börjat skeppas ut och har tagit oss en rejält titt på det. Programsviten iLife består nu för tiden av iPhoto, iMovie, Garageband och iWeb (samt iDVD men där är intet nytt). Vi börjar med iPhoto ’09.

iPhoto är det äldsta av de program som följer med i paketet, i alla fall om vi ser till program som inte förändrats så mycket. iPhoto har alltid haft samma grundläggande funktioner och struktur och sedan har uppdateringarna handlat om nya möjligheter att redigera och sortera. Årets uppdatering fokuserar på det senare.

Platser och Ansikten

Med iPhoto ’09 får vi möjlighet att sortera bilder beroende på var de är tagna samt vilka som är på bilderna. Funktionen för att se var en bild är tagen fungerar ovillkorligen bäst om den informationen redan finns i bilden. För det behövs en kamera med GPS-mottagare och det finns det tyvärr inte så gott om än så länge. iPhone 3G är som känt en av de enheter som faktiskt har det och det finns en hel del tillsatser att köpa till dyrare professionella kameror, men den målgruppen använder antagligen inte iPhoto.

För de bilder som är tagna utan GPS-koordinater får vi själva ställa in dess lokalisering och det är faktiskt en ganska smal sak, klicka på utropstecknet längst ner till höger i respektive bild, skriv in var den är tagen och tryck ok. Vill vi placera en hel bildserie gäller det att dessa är i en och samma händelse men i övrigt är det samma sak. iPhoto använder sig utav Google Maps och det betyder att hela världen är indexerad och du kan söka på i saker så som hotell, företag, städer, stränder, ja det mesta utom privatpersoner. 

När vi väl placerat in våra bilder kan vi sedan titta på, och navigera, via en karta där varje plats är symboliserat utav en kartnål, vi kan också skapa smarta album baserat på vissa platser och vi kan även beställa fysiska resealbum med kartor och markeringar om hur vi rest på dessa.

Om du märker att någon bild hamnat mitt ute i havet och vet med dig att du inte haft nöjet att vara där beror det antagligen på att din iPhone eller annan GPS-försedd kamera inte haft kontakt när fotot togs.

Det enda problemet med att ställa in platser manuellt är att sorteringen inte alltid blir perfekt, det är ibland gamla uppgifter i Google Maps både innehållsmässigt men framförallt kartmässigt. Turning Torso finns till exempel med i listan men några spår av Malmös stolthet finns inte att se visuellt.

Funktionen Ansikten är något mer automatisk och iPhoto ’09 känner utan problem att ett ansikte är just ett ansikte men lyckligtvis vet den inte till en början med vem som är vem utan det måste vi själva ange. När det väl är gjort presenterar programmet en massa foton och frågar om det här är rätt person och oftast är det det men i början så förväxlar iPhoto gärna både syskon och föräldrar och helt ologiska personer med den riktiga personen.

Har du många foton innan du uppdaterar till iPhoto ’09 så har du dels en rejäl väntan innan datorn analyserat klart alla bilderna och sedan tar det ett bra tag att lära upp den vilka som är vilka, men när det väl är gjort så är det skönt sorterat och du kan precis som med platser skapa automatiska album över vissa personer, till hela din familj eller varför inte kombinera de båda funktionerna genom att enbart skapa album med en viss person på en eller flera specifika platser?

När vi provade att lägga in nytagna bilder så dök emellertid inte dessa upp automatiskt under de personer som de tillhörde utan vi var själva tvungna att säga till att där var ett ansikte och vem det tillhörde vilket känns rätt skumt.

Export till Flickr och Facebook

Nytt är också möjligheten att direkt i från iPhoto skicka bilder till fototjänsten Flickr.com samt über-communityt Facebook, detta har visserligen gått att göra innan via tillägg men nu finns det alltså inbyggt i programmet och därmed blir det lättare.

Bara att markera de bilder som skall skickas upp och sedan skriva in lite uppgifter så som vem som skall få se dem och inte. Skickar du till Flickr följer koordinaterna med och andra kan navigera till dina bilder genom de kartor som finns hos tjänsten. Skickar du till Facebook följer information om vilka som är med på bilderna och denna information kan också synkroniseras tillbaka så om vi lagt ut en bild utan att definiera vem som är med så kan andra göra det via Facebook och så ser du det via iPhoto. 

Vad vi saknar

Sedan tidigare går det också att skicka till MobileMe men där har ingenting ändrats och vi saknar faktiskt möjligheten att få skriva kommentarer till våra bilder där. Rent generellt saknas det möjlighet till bildbeskrivning i någon större grad, visst vi kan välja att visa titeln på bilden och ändra den från IMG_xxxx till något mer logiskt men det saknas en mer genomgående kommenteringsfunktion. Tänk till exempel om folks kommentarer på Flickr och Facebook kunde synkroniseras tillbaka?

Vi saknar också fler och bättre foto-redigeringsmöjligheter, visserligen kan vi välja att editera via ett externt program men hela poängen med redigeringsfunktionerna i iPhoto är väl att vi skall slippa starta flera program?

iPhoto ’09 är ändå en rejäl och stabil uppdatering och bara funktionerna med platser och ansikten gör hela iLife-sviten värd att uppdatera. En klockren fyra i betyg för detta alltså.

iPhoto ’09, en del av iLife ’09

Pris: 895 kronor
Betyg 4/5
www.apple.com/se/ilife

Andra recensioner: Macpro

Läs också våra andra iLife ’09-recensioner.

iphoto-recension-karta-havet iphoto-recension-karta iphoto-recension-lista iphoto-recension-bok iphoto-recension-foton iphoto-recension-bekrafta1 iphoto-okant-ansikte