by • 10 juni, 2010 • NyheterComments (5)767

Retina Display – är påståendena korrekta?

retinadisplay

I iPhone 4 har Apple satt en skärm med högre pixeltäthet än vad jag hört talas om existerar för en färgskärm, och de kallar den för Retina Display eftersom tätheten motsvarar det ögat kan uppfatta. 326 ppi är fantastiskt tätt och med god marginal bäst i klassen just nu. Apple påstår att tätheten är så hög att det mänskliga ögat inte ens kan urskilja enskilda pixlar på normat läsavstånd, som är en fot ungefär.

Stämmer detta?

Raymond Soneira, VD för DisplayMate Technolgies har lite invändningar och i en artikel i PC Magazine går han på djupet och förklarar hur allt detta funkar. Bland annat säger han att ett ögas upplösning är på 0.6 bågminuter (en bågminut är 1/60 av en grad), vilket motsvarar förmågan att urskilja 477 ppi på en fots avstånd och därmed att ”iPhone har avsevärt lägre upplösning än näthinnan”.

Nu tycker jag att 477 ppi inte motsvarar en ”avsevärd” förbättring mot 326 ppi när föregående iPhone bara hade en skärm på 163 ppi. Dessutom är en fots avstånd rätt nära och en normal läsavstånd är kanske mera 1.5 fot eller ännu längre. På det avståndet är, enligt Raymond Soneira, ögats förmåga att lösa upp detaljer nere på 318 ppi och därmed en smula innanför vad Apple påstår. En gammal iPhone måste man hålla längre bort än vad en normal människas arm är för att den ska godkännas av ögat.

Enligt Wikipedia har den gula fläcken hos en normal människa med utmärkt syn (20/20) en upplösning på 1 bågminut, vilket motsvarar 286 ppi på en fots avstånd, vilket är väl innanför vad Apple påstår.

Kontentan är att jag mycket väl kan se fler artiklar, och kommentarer från folk som kommer påpeka falskheten i Apples påstående att Retina Display har tillräckligt hög upplösning. Jag är dock klart nöjd med vad Apple påstår. Under alla omständigheter så ligger pixeltätheten i närheten av vad en människa med utmärkt syn kan fixa på en fots avstånd, och det är bra nog för mig.

En liten rolig konsekvens av detta är ju att pixelmängden antagligen inte kommer ändras i iPhone i framtiden. En större skärm än den på 3.5″ har nu kommer nog inte, och tätheten kommer de ju inte behöva öka, så de får helt enkelt förbättra andra egenskaper. Kontrast, ljusstyrka, färgåtergivning osv, men mer än 960×640 pixlar kommer vi nog inte få se.