by • 29 oktober, 2008 • NyheterComments (1)229

Sid Meier’s: Pirates! Eller kort och gott Pirates

Pirates är som att spela kort med sig själv, eller för den delen att titta på Seinfeldt. Det handlar om att fördriva tid och innehåller inte jättestora utmaningar. Jag säger inte att det är på något sätt tråkigt, men det å andra sidan inte på något sätt så där extra roligt. Det är bra tidsfödriv helt enkelt. Men innan jag skall gå in på varför så blir det lite historia.

Back to the eighties

1987 släpptes Pirates till Commodore 64 och därefter portades det bland annat till PC(Dos), Apple II och Macintosh. Men det var inte förrän Amiga 1990 som spelet fick sin storhetstid. Det var vansinnet roligt att segla runt i karibien och borda eller sänka skepp. Det som dessutom var stort var det faktum att spelet inte hade något slut. Tänk 90-talets World of Warcraft, fast utan kompisar. Man valde själv när man ville pensionera sig och beroende på hur mycket guld och hur respekterad man var så fick man mer eller mindre fina vitsord av sin kära dator.

Det var då det, sedan dess har spelen generellt utvecklats en hel del, men till stor del gäller det inte Pirates från år 2004, som nu kommit till Mac.

Värlens enda piratstrategiactionsimulator

Vi börjar med vårt skepp, vi har lite guld på fickan och på så sätt har vi råd att pröjsa en besättning. Vi pratar med guvernören och får ett kaparbrev med befogenheter att sänka skepp från den nation som de är i krig med. I vårt fall spelar vi för England och de gillar varken Spanien eller Franrike särskilt mycket. Detta är dock beroende på vilken tidsålder som vi väljer att spela.

Sedan är det bara att sätta segel ropa sacrebleu! och hitta första bästa fransman att plundra. Det görs bokstavligen genom att lägga skeppens bredsida mot varandra och tajma av ett par salvor kanonskott. Helst skall vi inte att hela skeppet skall gå till botten utan vi vill mest avliva en hope sjömän innan vi hoppar ombord och tar fram svärden. I Pirates får vi alltså både agera som egen enskild kapten när vi slåss (eller dansar, mer om det senare) eller leka att vi är ett stort elakt sjörövarskepp.

Har vi mer besättningsmän än de andra är det också lättare att vinna svärdsfajten. När det väl är gjort får vi välja om vi skall ta allt gods som finns där, ta med hela skeppet eller sänka det. Skeppet kan vi sedan sälja men tills vi gjort oss av med det krävs att vi avvarar ett gäng sjömän och det gör oss ett lättare byte, vi kan nämligen inte attackera andra med mer än ett skepp åt gången. Väl i närmsta hamn kan vi sedan besöka guvenören, som ger oss beröm och en befordran och kanske till och med lite mark, om vi är i en stad som tillhör den nation vi jobbar med för tillfället, om inte får du en utskällning. Här kan vi också få träffa guvernörens dotter, det är här dansen kommer in. Dansar man bra så får man lite kärlek samt information som kan komma väl till handa. Det kan vara i vilket område vissa nationers skepp befinner sig i, men mest är det någon skurk (någon som är mer skurk än oss själva) som har ett pris på sitt huvud som skall fångas in.

Och det är ungefär detta som spelet går ut på. Kapa, få in guld, sälja skeppet eller ta över skeppet, få in guld. Få beröm och befordran av guvenören, dansa med dottern, ta sig ann nästa uppdrag som antagligen involverar antingen att kapa ett skepp eller att fäkta med svärdet. Gör om detta tillräckligt många gånger och vi får höga poäng (och kan rädda din familj som det lite handlar om i periferin). Vi väljer nämligen själv när du vill gå i pension och räkna hem din erfarenhet. Just ja, jag höll på att glömma vi kan även sätta igång ett personligt krig mot hela städer, antingen genom att smyga in i dem själv eller attackera med hela vårt rövargäng. Men det var verkligen allt det roliga, eller nej förresten, det finns ett litet handelsmoment också. Vi kan köpa mat, juveler, ”gods” och sedan sälja för ett dyrare pris i en annan stad.

Okey då, det går att göra rätt mycket variende saker, men själva sänka-skepp-grejen är så dominerande över det andra att det känns som att det är det enda vi gör.

Pirates är det första spelet jag spelat som helt uteslutande kan spelas med siffertangenterna.

Namn: Sid Meier’s Pirates – www.feralinteractive.com/game/pirates

Releasedatum: Ute nu

Cirkapris: 300 kronor

Betyg: 3/5

Spore är utlånat av: Feral Interactive

Vårt system

Mac: iMac 24″
Processor: 2.4 GHz
Ram 4GB
Grafikkort: ATI Radeon 2600 (256 MB minne)

Omdöme: Högsta grafikinställningar vållade inga problem med prestandan.

Officella systemkrav

Processor: 1.6GHz
RAM: 512MB
Grafikminne: 64MB
Mac OS: 10.4
Utrymme: 1.4GB
Media: DVD
Input: Keyboard

Rekommenderade systemkrav

Processor: 2GHz
RAM: 1GB
Grafikminne: 128MB
Mac OS: 10.5
Utrymme: 1.4GB
Media: DVD
Input: Mouse

Pirates fungerar på Macar med Intel-grafikkort. Det fungerar även på Macar med PPC-processor.