by • 19 oktober, 2008 • NyheterComments (1)223

Spore – det är detaljerna som gör helheten

Spore ger mig ångest, inte för att det är dåligt utan för att jag inte riktigt vet vad jag vill med det.

Långa versionen

Att recensera Spore är inte helt enkelt. Som helhet är det ett helt nytt koncept, evolutionskonceptet, att spelet låter oss gå från att vara mikroorganism till att vara rymdhärskare. Det är ett koncept som tilltalar mig och gör att jag spelare vidare fast vissa passager kan vara mindre kreativt bemötande. Det är också dessa som är spelets svaghet, att plaskandet som encellig organism bara är ett steg på vägen och inte något som jag kan omfamna för stunden.

Det är en känsla som inte försvinner, hur långt jag än avancerar i spelet så är det rådande spelsätt bara ett sätt att komma vidare till nästa och helt plötsligt svävar jag där i rymden och kanske saknar tiden då jag fick bygga ihop min egen fantastiska varelse. Problemet är alltså att det finns så många olika delar av Spore att man för stunden lätt saknar de andra. Kanske som livet i stort dock?

Att det är Maxis och Will Wright, skaparna bakom The Sims, märks tydligt. Det är lite samma tanke att spela om spelet om och om igen och skapa sina egna varelser och karaktärer. Problemet är att detta nog inte sker på samma sätt som i The Sims. I det spelet är det att bara vara som är målet medan det i Spore är att komma vidare till nästa nivå.

Det är alltså dubbla känslor som möter mig som spelare och det beror nog väldigt mycket hur man är som person om man fortsätter spela eller inte. I mitt fall anser jag att företaget lyckats med det man ville göra och det förtjänar ett gott betyg men om allt du vill göra är att styra ett rymdskepp ute i rymden finns det andra spel som tar dig betydligt snabbare dit.

Korta versionen

I Spore börjar du som egendesignad mikroorganism i vatten och allt du gör är att äta saker som är mindre än dig själv, sedan kommer du upp på land och gör samma sak. Sedan blir du några fler, och gör precis samma sak igen fast nu är du två, eller tre mot en. (fram tills nu kan du helt byta utseende på din varelse)

Därefter bildar du en stam och för att äta andra kan du bygga hus och använda primitiva vapen (nu kan du bara utsmycka din varelse, inte göra om den). Sedan kan du bygga städer och mindre primitiva vapen (men du får designa prylarna i alla fall).

Sedan kommer du ut i rymden och kan köra runt och kidnappa kor. Det är kul, i alla fall om man inte måste analysera det för en recension (vill du inte äta andra, kan du vara växtätare i stället vilket senare i spelet betyder att du måste erövra med hjälp av religion i stället för vapen).

Men – hur stänger jag av den olidliga svenskaöversättningen i spelet?

Låt mig förresten presentera min Spore-ras, en kombination av drake, älg och attackflyg.

Namn: Spore www.aspyr.com/product/info/84

Releasedatum: Ute nu

Cirkapris: 500 kronor

Betyg: 4/5

Spore är utlånat av Electronic Arts