by • 22 juli, 2009 • NyheterComments (6)343

Spot, Spot Spotify

SpotJag har hårdprövat Spot under dagen. Här kommer en liten recension:

När jag startar upp Spot för första gången dyker det upp en liten dialogruta som talar om för mig att jag måste ha ett premiumkonto för att kunna använda programmet. Jag går genast in på Spotifys hemsida och begår misstaget att köpa mig ett dagspass i tron att det ska göra Spot funktionsduglig. Icke. Man måste ha ett PREMIUM-konto. 108 kronor senare är jag igång, men tydligen får jag ändå bara en månads abonnemang, och inte en månad och en dag som jag ju faktiskt betalat för. Nåväl. Det kan vi inte skylla gänget bakom Spot för.

Spot har tre delar: spellistor, sökruta och profil. Spellistläget gapar idag helt tomt, det märks att programmet än är i sin linda. Programmet stödjer idag inga spellistor alls (Även om det går att komma runt genom följande knep). I sökrutan matar du in din låtsökning. Sökträffar kan ses baserat på artist, album eller spår. Sökningen går segt. Att bläddra mellan låtar kräver en del tålamod, även om du kör över WLAN. När jag väl funnit en låt jag gillar drar den dock igång relativt snabbt. Spelaren ser nu ut att vara väldigt lik iPod-programmet i din iPhone. Du kan pausa, välja nästa eller föregående spår. Du kan dock inte spola i en låt eller ändra volymen på skärmen. Volymknapparna på iPhonens vänsterkant funkar dock fint. Inte heller kan du kontrollera uppspelningen via headset-knappen. Ljudet låter dock mycket bra. Minst lika klart och tydligt som Pc/Mac-versionerna.

Hårdtestning

Jag tar med iPhonen och Spot på en liten testtur i bilen. Redan efter några meter utanför lägenheten blir det bom stopp i Jacksons ”Billie Jean”. Telefonen har tappat kontakten med mitt hemmanätverk och övergången till 3G blev inte så smidig. Måste tyvärr starta om programmet för att få det att fungera igen. Nu ut med bilen. Musiken dundrar på: Don’t stop till you get enough. Inga problem. Nästa utmaning: Willys Cash. Denna kära lågprisaffär ger dig inte bara en fruktdisk som ser ut som att någon satt sig rakt i disken, utan även erkänt dålig mobiltäckning. Musiken dundrar på tills det är dags för nästa låt. Telefonen har gått över till 2G, och bufferten har uppenbarligen inte räckt långt. Att använda Spot över 2G kan du tyvärr glömma, bandbredden är uppenbarligen alldeles för dålig.

När polaren ringer fadar musiken snyggt ut och samtalet kopplas in som det ska. Tyvärr verkar det inte som att Spot kan köras i bakgrunden idag, trots att det är ett icke-officiellt program som bara kan köras på hackade iPhones.

Batteriet då? Ja telefonen blir rejält varm, trist nog. Inte brännhet, men klart varm. Batteriet gick ned till hälften under min knappa entimmes långa färd.

Sammanfattningen

Spotify för iPhone kommer bli stort. Väldigt stort. Men man måste lösa några av problemen på vägen. En större ljudbuffert kommer lösa mycket. Versionen på Pc/Mac använder faktiskt upp till 10% av din hårddisk som standard. Denna inofficiella version av programmet är verkligen en stark start, men det återstår en del. Även om ju en officiell version från Spotify kommer (förhoppningsvis inom kort), kommer denna klient passa många, även i framtiden. Framför allt eftersom den inte kommer behöva ha de begränsningar som Apple lägger på tredjepartsprogram, såsom möjligheten att köra program i bakgrunden. Dessutom vet vi inte ens om Apple kommer godkänna den officiella klienten, och om de i så fall kommer begränsa den till att endast köras över WLAN.

Är det värt 99 kr/mån? Inte nu, det är för buggigt. Men vänta bara.

Slutligen lite reklam:
Prenumerera gärna på min spellista; ”DJ Fabbe Recomends” för lite inspiration.

Skrivet av: Fabian Ruben