Övrigt

Tänk på detta när du köper en begagnad MacBook

Det har nyligen släppts en ny generation MacBooks och i samband med detta brukar det gå att fynda föregående generation på sajter som blocket och tradera på ett smidigt och billigt sätt. Saknar du vanliga USB och HDMI-uttag? Här har du guiden för att hitta en begagnad MacBook. Jag kommer framförallt att fokusera på föregående generation MacBook Pro med Retina-skärm, eftersom dessa tycker jag är ett solklart begagnat-köp för rätt peng.
1. Se till att datorn är laddad och går att starta. Prova gärna utan laddsladden i också så du får se att batteriet iallafall drar igång. Om den har lågt batteri så är det OK men när den laddat upp sig lite så prova att ta ut sladden, den får ej dö direkt när du pluggar ut den – då är något fel.
Kolla efter fysiska skador, på datorn och skärmen. Allting ska sitta fast, är exempelvis skärmen lös eller om det är “streck” i själva displayen så köp den inte – är dyrt att laga macbook-skärmar (går dock på hemförsäkring, men det gäller ju bara om du själv pajjat den).
Generellt sett – ju fler repor och ju mer skadad den är, låt gärna bli den. Finns många macbooks där ute och de flesta tar hand om dem väl men skulle den vara överdrivet sliten så är det bättre att vänta till någon som ser schyst ut.
Du vill ha originalkvitto eller åtminstone en kopia på originalkvitto. Du vill också helst av allt ha originalkartongen med, samt såklart laddare. Viktigt att du själv också sparar detta om du vill sälja den någon dag. Se till att skaffa ett fodral eller skydd till den så fort som möjligt om du inte får något med.
2. Be dem logga in eller om du får lösenordet så du kan logga in själv.
3. Tryck på äpplet längst uppe i vänstra hörnet
4. Tryck på “About this mac” eller “Om den här datorn/macen” på svenska, se till så att detaljerna stämmer överens med det som står i blocket-annonsen! Det kommer också stå vilken årsmodell, t.ex. “Early 2015”, här är ett exempel från min jobbdator nedan:
Somsagt var noggrann med att det i annonsen stämmer överens med första raden, dvs “MacBook Pro, 13-inch, Early 2015”
5. Tryck sedan på knappen “System report” som du ser i detta fönster, eller “Systemrapport” eller vad det nu blir på svenska. Navigera sedan till “Power” eller “Energi” eller “El” eller vad det nu blir på svenska. Där under finns “Battery information”, och under detta finns “Health information”. Där finns “Cycle count” och “Condition”. Condition ska vara “Normal” eller likvärdigt (ej defekt dvs) och ett cycle count ska helst vara så lågt som möjligt. Detta är antalet cykler som batteriet använts från 100% till 0%. Även om datorn är inpluggad i el hela tiden så kommer det gå lite cykler, men du kan räkna med ungefär 60-120 cykler per år för en dator som använts normalt. Min sitter mest fast i mitt skrivbord men som ni ser på screenshotten nedan har jag “använt” 34 cykler, detta trots att jag använt den i ett år, men då har den i princip suttit stilla inkopplad vid mitt skrivbord. Det är inte nödvändigtvis bra att ha så lågt antal cykler heller på långt antal år eftersom batteriet också slits av att inte användas utan det är hälsosamt att ha så nära 100 cykler per år som möjligt. Har datorn över säg 400 cykler tycker jag absolut du kan försöka pruta lite. Jag hade inte köpt en dator över 600 cykler. En MacBooks batteri ska klara någonstans mellan 300-1000 cykler utan problem och de går givetvis att byta dem, men det är rimligt att anta under 600 cykler.
6. Kolla så att det står rätt under tabben “Storage” också, dvs “Äpplet > Systeminställningar > Hårddisk”. Då ska det dyka upp en hårddisk. Notera mitt exempel nedan, jag har en 256gb hårddisk i den här datorn men det står bara 251gb efersom det alltid försvinner lite:
7. Sen går du in och trycker på Äpplet längst uppe i vänstra hörnet igen och trycker på “System Preferences” eller “Systeminställningar” på svenska, se nedan:
8. I systeminställningar så välj “iCloud”, se ikon nedan
9. Gå in på iCloud och kolla efter “Find my Mac” eller “Hitta min Mac” – Detta MÅSTE vara avstängt! Be dem stänga av det och om de inte kan, köp den inte. Precis som på iPhone kan datorn “låsas” om “Find my Mac” är på vilket gör att du ej kan återställa den utan inloggningsuppgifterna till iCloud. Väldigt viktigt! EFTER de har stängt av det kan du också be dem logga ut från iCloud om de är inloggade.

10. Innan du avslutar, stäng av datorn helt och kör det inbyggda testsviten som finns i alla MacBooks. Du stänger ner datorn, och sen håller du ner knappen “D” på tangentbordet samtidigt som du startar datorn med startknappen. Fortsätt hålla inne knappen tills datorn startar. Här finns en officiell guide av Apple:

Du behöver INTE göra ett “Utökat” test utan ett vanligt test räcker gott och väl. Den kommer testa alla komponenter och om någonting är rött så hade jag inte köpt datorn. Ett undantag kan vara att exempelvis batteriet ger utslag men beroende på vad den säger kan det vara OK ibland. Att byta batteri kostar runt 2000 kr i en Apple Store så ha det i åtanke om du skulle vilja köpa en dator med dåligt batteri.
Lycka till med ditt begagnatköp!

SparaSpara

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!