Övrigt

Toshibas nya kamerasensor låter dig ändra fokus i efterhand

Toshiba-lytro-sensor

Minns ni Lytro? Kameran med en udda form som hade förmågan att digitalt fånga en hel del mer information än en vanlig digitalkamera, för att sedan erbjuda fotografer möjlighet att byta fokuspunkt?  Enligt en japansk nyhetssida har Toshiba utvecklat en mycket mindre variant av Lytro för att exempelvis implementeras i mobiltelefoner.

Med traditionella digitalkameror måste du idag fokusera innan du tar bilden, men med Lytro gör det inget om du råkar fokusera på fel motiv – du kan ändra fokuspunkten i efterhand. Det är en riktigt intressant teknik som på sikt bör ha potential att helt ersätta dagens kamerasensorer. Innan Steve Jobs bortgång träffades Jobs och Lytros VD Ren Ng och diskuterade hur lytro-tekniken skulle kunna implementeras i iPhone. Det ledde dock ingenvart på grund av att kameramodulen var för stor för att få plats i iPhone.

Toshibas nya lilla kamerasensor byggd med denna teknik är en kubformad modul som mäter cirka en centimeter på alla håll. Inuti finns 500 000 tätt packade mikrolinser som var och en tar en pytteliten bild av en liten del av det som lyser igenom huvudlinsen. Med hjälp av mjukvara kombineras sedan alla dessa mikrobilder till en enda bild.

Genom att kalkylera skillnaderna mellan dessa mikrobilder beräknas avståndsskillnaden mellan olika delar av motivet, vilket sedan gör att det går att ändra fokus från en del av bilden till en annan. Hur det fungerar rent praktiskt kan du själv testa på Lytro.com.

AJ201212270058M

AJ201212270059M

Exempelbilder från Toshibas sensor

Ett annat häftigt användningsområde är när en sådan sensor används för filmning. Ett videoklipp filmat med lytro-teknik möjliggör att man sedan ersätter bakgrunden i klippet för att enbart behålla det som finns i förgrunden.

Det är tyvärr oklart vilken upplösning dessa bilder och filmer får, och jag minns att en av de stora nackdelarna med Lytro var att bilderna blev rätt lågupplösta – 1080 x 1080 pixlar. Huruvida Toshiba lyckats förbättra just denna aspekten framgår inte. Om Toshibas exempelbilder ovan är tagna med en färdig version av deras kameramodul är det defintivt inget kvalitetsmonster i dagsläget.

Toshiba räknar med att få in denna kamerateknik i produkter i slutet på året, och letar för tillfället efter mobiltelefontillverkare och andra intressenter som är villiga att implementera denna teknik i produkter. Vi hoppas givetvis att tekniken fungerar lika bra som det låter, och att de lyckats öka upplösningen på bilderna rätt markant, och slutligen även att Apple i så fall väljer att utrusta en kommande iPhone med denna kamera. Som det ser ut just nu är själva modulen för stor för att få plats i en iPhone 5, men antagligen kommer denna produkt på samma sätt som all annan elektronik minska i fysiskt storlek med tiden.

VIA: BGR
KÄLLA: THE ASAHI SHIMBUN
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!