Skrivet den 19 november 2018 kl 16:28 av Apple, iPhoneKommentarer inaktiverade för Apple kan ha minskat iPhone-beställningarna igen543

Apple kan ha minskat iPhone-beställningarna igen
Det finns saker som tyder på det

Ännu en vecka, ännu en rapport om att iPhone-försäljningen minskar. Den här gången är det Wall Street Journal som rapporterar att Apple minskat ordrarna på alla tre modellerna vilket skapat förvirring och oro bland underleverantörerna.

Så sent som i oktober rapporterades det att Apple minskat iPhone XR-beställningarna med 70 miljoner enheter under september till och med februari. Nu sägs man minska beställningarna igen från Apples håll.

5 av de 6 färgerna på iPhone XR.

Gammal skåpmat

Det här har vi dock hört förut. Faktiskt nästan varje år vid den här tidpunkten och framförallt förra året med iPhone X så skrevs det spaltmeter om vilken total katastrof den var försäljningsmässigt. Det visade sig vara helt fel och iPhone X blev den bäst säljande telefonen det året.

Förklaringarna till all felrapportering är att den delvis inte är fel. Angående iPhone X så minskade faktiskt Apple produktionen något men det var i från sådan hög nivå att den faktiska försäljningssiffran var en makalös succé.

Vidare är det svårt för någon att få överblick över alla modeller och underleverantörer. Särskilt i år med tre flaggskeppstelefoner. iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR.  Det är också viktigt att förstå att det inte rör sig om försäljningsminskningar utan bara oron om minskad ökning.

Men

Det kan också vara så att något nytt faktiskt hänt i år då vår bedömning är konkurenterna i mångt och mycket hunnit i fatt Apple. Förra året kom iPhone X utan hemknapp, introducerade gester och därmed mobiler med nästan bara en skärm samtidigt som Android-världen fortfarande jobbade med stora svarta kanter både över och under. Nu är de flesta Android-telefoner liknande designmässigt, har processorer som är vrålsnabba även dem och Android 9 Pie är ett mycket snabbt och användarvänligt operativsystem.

Bloatware har minskat och allt fler tillverkare ansluter sig till Android One eller skalar ner extrafunktionerna i den egna Android-varianten. Konkurrenterna har haft 10 år att jobba i kapp och nu börjar det arbetet löna sig och i många fall är saker bra nog och där Apples dyra teknik inte ger extra valuta för pengarna. Exempel på det är FaceID med extra sensorer jämfört med en vanlig kamera som läser av ansiktet. Force Touch jämfört med att hålla inne fingret en stund och så vidare.

Huawei Mate 20 Pro

I andra fall är det Android-världen vi måste gå till om vi vill ha det absolut bästa. Där i bland räknas kamerorna i Huawei flaggskeppstelefon och Googles egna Pixel-telefoner.

Samtidigt är iPhone XS den första uppdateringen av en telefon som vi inte oavkortat kan rekommendera nyköp om du redan har en förra årets modell, det vill säga iPhone X, men däremot gärna en iPhone XS Max men det är ingen billig telefon.

iPhone XS Max

 

Vi gillar även iPhone XR skarpt men den har svårt att hävda sig rent marknadsmässigt mot XS och det har märkts i Apples kommunikation att de inte riktigt vet var de har den, exempelvis det faktum att den släptes utan några som helst fodral.

Apple har sedan innan bestämt att man inte kommer kommunicera antal sålda enheter i fortsättningen och det lär spä på idéerna att företaget har något att dölja. Omsättning inom respektive kategori kommer företaget dock kommunicera så vid nästa kvartalsrapport lär vi veta.

Ett hett tips är emellertid att inte sätta allt för mycket pengar på ett fiasko. Av allt att döma kommer Apple göra ännu ett rekordkvartal intäktsmässigt för telefonerna och att iPhone XS Max driver det. Men bakom kulisserna kommer det problematiseras hårt hur länge dyrare telefoner och därmed högre marginaler kan kompensera för minskad försäljningsökning.

Comments are closed.