Skrivet den 14 februari 2019 kl 05:53 av AppleKommentarer inaktiverade för Apple kommer inte överens med publicisterna225

Apple kommer inte överens med publicisterna
Vem gör?

Enligt MacRumors så håller Apple på med att förhandla fram villkoren för hur de ekonomiska avtalen med publicister för sin planerade nyhetstjänst ska se ut och de verkar inte vara överens. Det här rapporterar The Wall Street Journal. Några av de större utgivarna sägs ha satt sig på tvären till Apples affärsmodell och hur intäkterna är tänkta att delas mellan parterna. Men också till att Apple inte vill lämna ut kreditkortsuppgifter eller e-postadresser från alla presumtiva kunder till dem. Data som i dagens samhälle är guldgruvor för företag.

För Apple är det här ett viktigt område då Tim Cook sagt att Apple har ett mål på att öka intäkterna gällande servicetjänster till 14 miljarder dollar till år 2020. Det finns nu både rykten om att Apple planerar att släppa en prenumerationstjänst för Tv, en för nyheter och en för magasin. Om Nyheterna och magasintjänsterna skulle vara samma tjänst eller inte vet vi inte än.

Ryktet enligt MacRumors är att Apples kommande nyhetstjänst ska kosta ca 10 dollar i månaden. Om det gäller både Nyheter och Magasin eller om det är inbakat i någon annan av deras serviceavgift är ännu inte klart.

I dag har The New York Times en kostnad på 15 dollar i månaden, the Washington Post 10 dollar i månaden och The Wall Street Journal tar hela 39 dollar per månad. Att då ingå avtal med Apple där intäkterna för varje abonnemang är lägre kräver att de kan nå fler läsare på det här viset. Det ökar även risken att deras nuvarande abonnenter byter över, vilket skulle kunna leda till lägre intäkter.

Den planerade abonnemangstjänsten har beskrivits som ett ”Netflix för nyheter”. Det sägs att den precis som Netflix låter kunden konsumera obegränsade mängder nyheter. Nyheterna kommer från olika utgivare men summan ska vara den samma för alla oavsett från vilken utgivare och hur mycket kunden läser. Summan sägs ligga på 10 dollar per månad. Apple tar hälften av intäkterna från tjänsten och låter utgivarna dela på resterande utifrån ”hur mycket tid användare spenderar på varje artikel”

I dag finns redan de här tre publicisterna på Apple News och läsare kan starta prenumerationer via Apple News (som inte är tillgängligt i Sverige än mer än via länkar i widgetcenter). Då får publicisterna behålla 70% av abonnemangsavgifterna för det första året. Apple tar resterande summa och efter ett år minskar Apple sin andel till endast 15 %.

MacRumors

Comments are closed.