by • 30 november, 2010 10:00 • Artiklar8 kommentarer1270

19 appar du vill ha i din iPad

Rubriken kanske är lite missvisande då det egentligen är en lista över de appar jag har i min iPad och inte vill vara utan. Jag har haft en iPad i min ägo sedan innan sommaren och gått igenom ett stort antal appar.

Dessa är de jag gillar och använder mest och tror att du också kommer tycka att de är riktigt bra. Många av dom har alternativ i app store men dessa är som sagt de jag fastnat för. För mig har en iPad ersatt mycket av tiden man sitter vid en dator på fritiden.

Det är nästan aldrig jag tar min MacBook för att surfa, läsa nyheter eller artiklar. Jag behöver aldrig kolla mailen mailen eller svara från en dator. Vill man kolla upp någon på wikipedia, IMDb eller kanske recept på brunsås så är det aldrig en dator man använder. Jag har helt slutat köpa tidningar i butik och de få jag ändå köper köps genom Qiozk. Jag har till och med börjat spela spel igen.


Sociala appar och nyheter

flipboard_1

Twitter Twitter - Twitter, Inc.

Twitters egen app till iPad har ett innovativt gränssnitt och Push Notifications. Du kan spara till Instapaper m.m.

Flipboard Flipboard - Flipboard Inc.

Få artiklarna dina Twittervänner postar. Följ dina vänner på Facebook och få nyheter från andra källor. Allt snyggt presenterat med tidningslook och en njutning att använda. Flipboard är appen som väntat på iPad.

Pulp for iPad (tidigare Times) Pulp for iPad - Acrylic Software

Bygg din egen personliga tidning från rss-källor du själv väljer och bestäm den layout du vill ha. Alltid uppdaterad tidning som du vill ha den. En favorit.

Reeder Reeder for iPad - Silvio Rizzi

Reeder är en kraftfull rss-läsare som synkar med Google reader. Alla funktioner du vill ha med ett snyggt och väl genomtänkt gränssnitt. För dig som följer många feeds. Delar och sparar till en mängd tjänster.


Skriva

writer_2

Simplenote Simplenote - Codality

Riktigt bra program för dina anteckningar. Synkar mot molnet så du har samma anteckningar i din iPhone och på datorn med Notational Velocity. Läs mer: Simplenote nu med stöd för iOS 4.

IA Writer iA Writer - Information Architects, Inc.

För dig som vill skriva på din iPad. Snyggt och genomtänkt med extra verktygspanel ovanför tangentbordet. Lättläst typsnitt och finesser som uppskattning av lästid av den text du skriver. Läs mer: Skriv fokuserat med iA Writer till iPad.


Läsa

qiozk_ipad_iphone

Qiozk Qiozk - The Magazine Store - Aggressive Development AB

Köp svenska tidskrifter direkt och läs på din iPad. Det finns många att välja bland och priset är lite lägre än pappersvarianten. Det är inga iPad-anpassade versioner utan samma tidning som du köper i affären men enklare och du får tidningarna samlade och slipper ha dom liggandes å ta plats. Flera gratistidningar finns också.

iBooks iBooks - Apple Inc.

Apples egna läs-app som klarar böcker i ePub och dokument i pdf-format. Har inte felst funktioner men är snyggast och fungerar bra. Appen är gratis och har även iBook Store integrerat där man i dagsläget tyvärr inte kan köpa böcker med ett svenskt konto men ca 30 000 gratisböcker finns att ladda ner.

eBokus eBokus - Akademibokhandelsgruppen AB

Svensk läsare från Bokus där du både kan köpa och läsa elektroniska böcker. Att det finns svenska böcker och du kan köpa direkt i din iPad utan att blanda in dator gör detta till ett givet att titta närmare på.

Instapaper Instapaper - Marco Arment

När du surfar runt och hittar artiklar på webben, Twitter eller från RSS-feeds så sparar du dem till tjänsten Instapaper. Det är inte bara en länksamling utan en mycket snygg läsare som tar bort allt onödigt och bara presenterar det intressanta. Ett måste i din iPad.

Goodreader GoodReader for iPad - Good.iWare Ltd.

Goodreader är mer ett verktyg än en snygg läsare. Det är visserligen en bra läsare också. Den klarar att visa mängder av olika dokument-format och du kan till och med ladda ner dokument från internet direkt till appen. Med denna kommer du långt.


Ordning och reda

ipad_2do

2Do 2Do: Tasks Done in Style - Guided Ways Technologies Ltd

Här finns det en mängd alternativ men jag har fastnat för 2Do som är både snygg och lättanvänd. Appen är universal så du får den till både iPhone och iPad tillsamma pris. Den synkar dessutom trådlöst mellan dessa vilket är både smidigt och viktigt. Men kolla gärna in apparna Things och OmniFocus som alternativ.

1Password Pro 1Password Pro - Agile Web Solutions eller 1Password for iPad 1Password for iPad - Agile Web Solutions

Samla alla dina lösenord i 1Password och kom åt dom från din Mac, iPhone och iPad. Vi har tidigare skrivit om 1Password i artikeln Säkra lösenord på alla enheter med 1Password. Slipp att skriva in dina uppgifter manuellt när du ska logga in och använd säkra lösenord utan risk att du glömmer bort dem. Från och med nu behöver du bara komma ihåg ett lösenord för allt.

Dropbox Dropbox - Dropbox

Ett måste för dig som har fler datorer eller som vill komma åt dina filer vart du än är. Allt som läggs i din Dropbox-mapp synkas över automatiskt till dina andra datorer samt till molnet där du kan nå dem från webbläsare eller iPad.


Referens

imdb_ipad

IMDb IMDb Movies & TV - IMDb

Är du filmintresserad eller bara vill veta lite mer om filmen som går ikväll eller vilka filmer har en viss skådespelare medverkat i. IMDb vet allt och appen är riktigt snygg på iPad.

Wikipanion Wikipanion for iPad - Robert Chin eller Wikipanion Plus Wikipanion Plus for iPad - Robert Chin

Nationalencyklopedin är inget du tar med dig men med Wikipanion kommer du åt Wikipedia på ett snabbt sätt på din iPad.


TV, Film och Musik

remote_2

EyeTV EyeTV - Elgato Systems

Har du ett tv-kort från Elgato i din Mac och programmet EyeTV 3 så kan du sätta program på inspelning direkt från din iPad. Du kan också se Live-TV och dina inspelade program var du än är så länge du har internetuppkoppling. Det fungerar faktiskt helt ok att se tv även över 3G. Hemma fungerar din iPad som en extra-tv och på wlan är bildkvalitén riktigt bra.

Remote Remote - Apple Inc.

Fjärrstyr iTunes från soffan eller styr din Apple TV. Läs mer om Remote-appen i artikeln Som ett iTunes i handen. En närmare titt på Remote-appen.

Spotify Spotify - Spotify Ltd.

Behöver kanske ingen närmare förklaring och det finns ännu inte någon version för iPad. Men iPhone-versionen fungerar och med iOS 4.2 så kan du streama ljudet från din iPad direkt till din stereo om den är kopplad till en Airport Express eller till din Apple TV. Läs mer om detta i artikeln Musik från Spotify eller iTunes trådlöst i hela huset.

Läs alla våra inlägg om iPad i Sverige.