by • 28 december, 2010 • ArtiklarComments (12)1183

4 Torrent-program till din Mac

Torrentnerladdning är den överlägset mest populära fildelningstekniken och på senare tid har det kommit ut ett par nya klienter till Mac. Vi berättar om tre vi gillar och en vi inte gillar.

Att ladda hem torrenter är lite som att läsa Aftonbladet, alla gör det men ingen vill berätta om det. Transmission var länge den dominerande torrent-klienten på Macen men på senare tid har det kommit ett par alternativ. Detta ihop med att vissa användare rapporterar problem med just Tranmission gör att vi även kollat in alternativen.

Inga inställningar

Alla klienter har ett par saker gemensamt så som att de fungerar utan att du som användare behöver krångla med inställningar i routern, i alla fall om du har en AirPort eller andra kompatibla modeller. De har också alla möjlighet att ställa in hur mycket bandbredd som de får använda samt hur många som kan ladda upp och ner samtidigt.

Vi rekommenderar alltid att sätta ett maxtak på hur mycket bandbredd som en torrentklient får använda sig utav – oavsett uppkoppling. Detta då tekniken har en tendens att ta all tillgänglig bandbredd oavsett om den behöver det eller ej.

Transmission

Transmission

Tradionellt den mest populära klienten på Mac vilket har mycket att göra med det minimalistiska gränssnittet. Därutöver finns ett webbgränssnit som du kommer åt från andra datorer för smidig tankning från på jobbet.

Transmission utvecklas ständigt och vissa versioner är mer stabila än andra vilket vissa ser som lite experimentellt medan andra bara tycker att det är jobbigt.

uTorrent

µTorrent

Enligt egen utsago världens mest populära Bittorrent-client. Trots att detta gäller PC-versionen så är Mac-versionen snygg och känns just så Macig. Då det finns ett stort community runt µTorrent finns det inte ont om tillägg att mixtra med.

Vuze

Vuze

Fungerar som en mediahubb med legalt innehåll att hitta. Kan konvertera och strömma material till iPad, iPhone och övriga medieenheter. I vårt tycke det sämsta alternativet då Vuze lätt blir slött, rörigt och fult. Dessutom vill den gärna installera extra tillägg i vår dator så som sin egen Google-variant.

  • Pris: Vanliga versionen är kostnadsfri medan Vuze Plus med extra funktioner så som DVD-bränning och antivirus går på 31.99 dollar.
  • Webbsida

xTorrent

Xtorrent 2

Byggt endast för Mac OS X och enligt utvecklarna den absolut snabbaste klienten på marknaden. Möjlighet att söka och prenumerera på torrenter innifrån programmet. Integration med iTunes så att dina låtar och filmer automatiskt skickas vidare dit.

  • Kostar: 25 dollar en gång eller 40 dollar för livstids uppgraderingar.
  • Webbsida

Så fungerar Torrent-filer

Torrent betyder på engelska ”strid ström, störtflod” och symboliserar det faktum att protokollet byter små strömmar av information mellan de användare som är uppkopplade.

Det görs genom att alla användare laddar hem samma fil (.torrent) och alla skickar sedan till varandra. Det finns därför ingen centraliserad server med det riktiga innehållet – bara torrentfilen som kopplar upp användarna mot varandra. För att systemet skall fungera måste de som fått hem 100% av innehållet fortsätta att skicka till andra – om det inte finns någon som har en komplett fil så kan ingen annan ha det heller.