by • 30 november, 2010 17:00 • Artiklar13 kommentarer1259

6 Film- & TV-appar till din iPad

Med sin stora skärm och lätta vikt gör sig iPad riktigt bra som bärbar filmspelare. Som standard kan iPad spela upp m4v-, .mp4- och .mov om de är kodade i H264 i upp till 720p eller Mpeg 4 upp till 640 x 480. Besök Apple.se för de exakta specifikationerna.

För att få dina filmer i rätt format så rekommenderar vi Handbrake som konverterar existerande filmfiler samt DVD-skivor. Materialet läggs sedan in i iTunes som sedan synkar det vidare till din iPad.

Vill du inte gå den vägen och därmed bli lite mer flexibel när det kommer till format på filmerna så finns det ett par olika appar som hjälper dig. Vi listar också två program som fixar livetv till dig.

VLC för iPad

VLC Media Player (Uppdaterat: 2011-01-10 – VLC är ej längre tillgängligt på App Store)

VLC är känt för att fixa all världens olika filmformat när det kommer till våra Macar. iPad-versionen är likadan och den enda begränsningen är egentligen processorn och minnet på iPaden och den har problem med HD-filmer via VLC.

Du lägger in dina filmer genom Programfliken i iTunes. Tyvärr fungerar inte undertexter ännu men skall vara på väg.

Pris: Gratis.

VLC Media Player - Applidium

Plex för iPad

Plex

Från början ett Mediecenter bara på Macen som nu växt till sig. Här lagrar du inte filerna lokalt på din iPad utan de strömmas från Plex Media Server som du installerar på en Mac. Du kommer sedan åt dina filmer och tv-serier både inom ditt lokala nätverk samt även Internet.

Din dator ligger i bakgrunden och gör om filmerna i realtid om det behövs för att kunna visas på iPaden men tyvärr fungerar inte detta med ISO-filer.

Pris: 38 kronor.

Plex - Plex, Inc.

Uppdaterat: 2011-02-25 – Se också KLEXi iTunes som är en alternativ klient för Plex med fler funktioner så som möjlighet att skicka ut bilden via bildutgången på iPad.

Air Video

Air Video

Denna app fungerar ungefär som Plex fast med sin egen server. Installera det på din Mac (eller PC) och berätta för den var dina filmer finns. Sedan hittar du dem via ditt lokala nätverk och via Internet. Ger du ut din PIN-kod till kompisarna får de också nöjet att strömma filmer från dig.

Du lagrar med andra ord inga filer lokalt så du måste alltid ha tillgång till nätverk.

Då även Air Video gör om filmerna i realtid så gillar den om din dator är lite så där extra snabb för bästa upplevelse.

Pris: 22 kronor.

Air Video - Watch your videos anywhere! - InMethod s.r.o.

CineXPlayer

CineXPlayer

Precis som VLC handlar CineXPlayer om att lagra filerna lokalt på din iPad. Även denna app stödjer ett stort urval av filformat och till skillnad mot VLC så kan du även använda dig utav undertexter.

Du för över dina filmer via iTunes och då Programfliken som finns när du markerat din iPad.

Pris: 22 kronor.

CineXPlayer – The best way to enjoy your Xvid movies - NXP Software B.V.

eyetv_ipad_live

EyeTV

Har du en TV-mottagare från Elgato kopplad till din Mac så är det nästan ett krav att även ha EyeTV på din iPad. Här kan du bland annat kolla in tvtablån och välja vad som skall spelas in. Du kan även titta på gamla inspelningar som finns på din Mac.

Men det absolut bästa är att du även kan titta på Livetv. Det betyder att alla kanaler som finns på din Mac har du också i iPaden. Tänk dock på att det blir samma kanal på de båda enheterna så det går inte att kombinera hockeyn på iPaden med Schalager på Macen.

Pris: 38 kronor.

EyeTV - Elgato Systems

slingplayes_ipad

Slingplayer Mobile

Slingplayer är ännu en box som du kopplar till ditt tvuttag. Till skillnad mot Elgatos EyeTV så kräver inte Slingplayer någon dator. Det finns sedan klienter till dessa och så klart även till iPad.

Med sina 229 kronor är detta den dyraste appen av dem alla men har du en Slingplayer är det absolut värt det.

Pris: 229 kronor.
SlingPlayer Mobile for iPad - Sling Media

Läs alla våra inlägg om iPad i Sverige.