Skrivet den 26 april 2018 kl 12:23 av Artiklar2 kommentarer4314

AirPlay 2 – Vad är det och hur kommer det fungera?

Den 5 juni, 2017 klev Tim Cook upp på scenen i San Jose Convention Center i Kalifornien och presenterade AirPlay 2.

Idag nästan ett år senare har AirPlay 2 fortfarande inte släppts och det har försvunnit och lagts till på nytt i beta-versioner genom året. Nu i senaste betan av iOS 11.4 dök Airplay 2 äntligen upp igen och vi håller nu tummarna att när iOS 11.4 officiellt släpps så lanseras även Airplay 2.

AirPlay VS AirPlay 2

AirPlay 2 är ett nytt, eller snarare ett uppdaterat protokoll som möjliggör att du kan skicka ljud från alla dina Apple-enheter till andra högtalare bättre och mer funktionellt än tidigare.

Med Airplay 2 kommer du kunna strömma musik till flera kompatibla högtalare som är anslutna till ditt hemnätverk – tidigare fungerade det generellt bara till en åt gången. Detta kommer du kunna sköta via kontrollcentralen i iOS eller direkt i appen i du spelar upp ljud i. Det betyder att du kommer kunna skapa en multi-room-lösning där du kan spela upp din musik i flera olika högtalare placerade i olika rum.

Därför behövs AirPlay 2

Den absolut största fördelen med AirPlay 2 är att du kommer kunna blanda högtalare från flera tillverkare (som stöder AirPlay 2). Så har du exempelvis ett Sonos-system men är sugen på en HomePod så kommer du kunna spela samma musik på dina Sonos-högtalare och din HomePod.

Man kommer även kunna skicka ljud från sin Apple TV till AirPlay 2-kompatibla högtalare om du skulle vilja bättra på ditt TV-ljud en aning.

 

Något annat spännande är att AirPlay 2-kompatibla tillbehör dyker upp i Apples Hem-app. Även här vet vi inte hur det kommer fungera i praktiken, men det kan betyda antagligen du kommer kunna automatisera dina AirPlay 2-högtalare. Då skulle du kunna bygga ett scenario att när du kommer tänds dina smarta lampor och dina utvalda högtalare börjar automatiskt spela musik. Du skulle även kunna ha ett scenario att när alarmet ringer på morgonen så tänds dina lampor sakta och morgonens nyheter börjar spelas upp i högtalarna.

 

AirPlay 2-stöd

Nu när vi har gått igenom vad AirPlay 2 är för något, vilka tillverkare vet vi har hoppat på tåget och kommer ge support för AirPlay 2?

Vissa tillverkare presenterades redan på WWDC 2017 och några av dom är:

 • Bang & Olufsen
 • Beats
 • Devialet
 • Marantz
 • Denon
 • Bowers & Wilkins
 • BlueSound
 • Sonos

 

 • Läs mer om HomeKit.
 • Läs mer om de senaste AirPlay 2-nyheterna.
 • Vi har även nu en tävling där man kan vinna en Sonos One som kommer få AirPlay2-stöd.

2 kommmentarer på AirPlay 2 – Vad är det och hur kommer det fungera?

 1. Henrik Johansson skriver:

  Jag har försökt hitta lite om tekniken i sig, men det har varit väldigt svårt. Är det någon som vet mer? Exempelvis vill jag minnas mig höra att äldre prylar troligen inte kan uppgraderas (ex. Airport Express) för att de inte har tillräckligt stor buffer. Jag antar det krävs en del buffringsmöjligheter när man gör one-to-many för att kunna hålla det i sync över tid. Iaf, någon som kan peka på någon djupare teknisk genomgång av Airplay2?

  Tack för denna artikeln. Troligen den bästa jag sett hitills tycker jag. :)

 2. Marcus Attefors skriver:

  Hej Henrik!

  Tack för dom varma orden! Tyvärr finns det löjligt lite om den tekniska biten men jag tror du är helt på helt rätt spår. Apple är tyvärr fortfarande väldigt tysta om hur det kommer funka och även den tekniska aspekten, och alla andra bolag som implementerade har nog tunga NDA-kontrakt påskrivna.

  Förhoppningsvis vet vi mer ganska snart när iOS 11.4 går ut i stabil release (om nu inte Airplay plockas bort igen).