by • 30 november, 2017 20:06 • ArtiklarInga kommentarer2479

Apples största praktfiaskon genom tiderna

Allt som Apple tar i blir inte guld – långt i från. Genom åren har företaget lanserat en rad produkter som blivit allt annat än en framgångssaga – och bland dessa har vi tagit fram de absolut värsta, de som inte ens tillförde något till framtida produkter så som första MacBook Air:en, Apple TVn eller för den delen Apple Cube. Nej dessa fungerade så dåligt att de aldrig hade en endaste chans.

Macintosh TV

Först ut är Macintosh TV som lanserades 1993 – en svartfärgad Performa 520 (ja de hette så på den tiden) med TV-funktion. Men det fanns ingen integration mellan datorn och teven utan du fick välja antingen eller. Perfekt för lilla studentrummet kan hända men den kostade över 20 000 kronor och den inbyggda CD-spelaren till trots så blev det en makalös flopp som endast tillverkades i 10 000 exemplar.

Newton

Samma år lanserades Apple Newton – föregångaren till Palm Pilots – och tanken var inte dum kan vi ju konstatera långt senare men som produkt så var den alldeles för ofärdig. Dess stora grej var möjligheten att skriva text för hand som gjordes om till digital text. Problemet var bara att det inte fungerade – trots att PR-arbetet innan hade höjt funktionen till skyarna. Det fanns inte heller något traditionellt tangentbord att backa tillbaka till. Dessutom kostade den alldeles för mycket närmare 1200 dollar om man jämför med dagens penningvärde. Trots att dåvarande VDn och Newtons stora förespråkare John Scully lämnade bolaget senare samma år dröjde det faktiskt fram till Steve Jobs återkomst fyra år senare för att projektet helt skulle läggas ner. En viktig lärdom lärde sig dock företaget – att när iPhone lanserades så var det med multitouch och inte med hjälp av en stylus.

Vidare så gick en hel del ingenjörer till bolaget Palm Inc som lanserades sin hyfsat framgångsrika Palm Pilot-produkter.

PIPPIN

Tillsammans med leksakstillverkaren Bandai tog man fram spelkonsolen Pippin. Tanken var att ta fram en billig tv-spelsliknande dator som kunde köra CD-ROM-baserade spel men också fungera som en tunn klient för övriga tjänster. Pippin fanns i två versioner en för japan som var beige och en för övriga världen som var svart. Både hade inbyggt 14.5k modem, 66 MHz PowerPC-processor samt en CD-rom-läsare samt möjligheten att ansluta till en vanlig tv.

Det producerades strax under 100 000 enheter men bara 42 000 såldes under dess två åriga livstid mellan 1996 och 97.

Så vad gick fel ? Även om målet var att den skulle vara billig så kostade den över 600 dollar – betydligt mer än övriga konsoler för sin tid. Nintendo 64 gick exempelvis på 200 dollar. I övrigt var den alldeles för långsam för att fungera bra – både systemet självt och på internet. Och då gick det som det gick när man försöker lansera något som är långsamt för dyra pengar.

 

Motorola Rokr

Innan iPhone slog igenom och förändrade världen så lanserade faktiskt Apple en helt annan telefon. En telefon som det från det ögonblicket dock talades väldigt tyst om. Telefonen saknade visserligen Apple-logga men det var ingen mindre än Steve Jobs som halade fram den ur sin jeansficka på ett Apple Event 2005.

Men redan då märktes det att det nog inte fanns så mycket av Apple stjäl och hjärta i produkten. I praktiken var det bara ännu en av mängden Motorola-telefoner men med den skillnaden att den kunde spela musik köpt via iTunes Store.

Att Apple inte brydde sig ett skvatt om produkten märktes tydligt då den endast kunde lagra 100 låtar oavsett hur stort minneskort som man hade i den. Vidare gick det toklångsamt att föra över musik då den endast stödde USB 1. Ja den hade alla de egenskaper som gjort att konkurenterna inte hade en chans mot iPoden. Som grädde på äppelmosen så passade Apple på att lanseras iPod nano på samma event.

Detta gjorde att Motorolas högsta ledning senare gick ut och anklagade Apple för att medvetet sabbad för telefonen – något man alldeles säkert hade helt rätt i.

Uppföljaren Motorola Rockr E2 lanserades i början av året där på, helt utan iTunes-stöd.