Skrivet den 28 maj 2018 kl 11:19 av Artiklar, Recensioner4 kommentarer87324

Att ersätta datorn med en iPad

Jag har under två veckors tid lagt min MacBook Pro på hyllan och dammade istället av min iPad Pro. Jag har hört om flera som har bytt ut sin dator mot en iPad och många är riktigt nöjda – så jag var tvungen att testa.

Det första vi fick göra var att ordna ett fysiskt tangentbord till min iPad, att skriva på skärmen på en iPad är inte speciellt underhållande i längden. I mitt lilla experiment har jag testat Zagg Folio, ett lite tunnare tangentbords-case som är smidigt att ta med sig samt Zagg Rugged Messenger som klarar riktigt tuffa miljöer och en hel del smällar.

Zagg Folio.

Båda tangentborden har bakgrundsbelysning med sju olika sorters bakgrundsfärger och på en laddning får vi hela två års batteritid om inte bakgrundsbelysningen är igång hela tiden. Det är enkelt att komma igång och vi kopplar ihop tangentbordet med sin iPad på några sekunder med blåtand. Folio är något tunnare än Rugged Messenger och det finns några saker till som skiljer dom åt.

Folio är ett tangentbords-case där vi fäster vår iPad i själva tangentbordet så det blir en enhet, med både tangentbord och iPad. Folio ger verkligen en känsla av att vi sitter vid en laptop då vi bara fäller upp locket och är igång, när vi stänger ned locket så slocknar iPaden. Det går precis som på en laptop att justera vinkeln på skärmen och tangenterna är väldigt trevliga att skriva på. Zagg har även adderat en rad med snabbknappar för att snabbt kunna växla mellan program, ändra ljusstyrka, volym och så vidare.

Zagg folio med smidiga snabbknappar för att snabbt kunna gå till hemskärmen, låsa sin iPad, aktivera Siri och mycket mer.

Rugged Messenger är designat för att klara en hel del stryk och skillnaden mot Folio är att på Rugged sätter vi fast ett ett case på baksidan på vår iPad och fäster den med magneter likt Apples smart cover med inbyggda magneter. Rugged går att justera i olika vinklar precis som Folio och en smidig funktion är att man kan koppla upp till två enheter samtidigt och smidigt växla mellan dessa. Jag kopplade upp min iPad och min iPhone till tangentbordet och jag kunde smidigt hoppa mellan enheterna.

Zagg Rugged Messenger

Under mitt test så blev Folio min favorit då det är lite stabilare om man inte sitter vid ett bord, jag skriver ofta artiklar på tåget och har då iPaden i knät och där är Folio lite stabilare. Men båda tangentborden är väldigt trevliga att skriva på och kvalitén är genomgående hög.

Nu när tangentborden är på plats så måste jag även se till att alltid ha nära till laddning om batteriet skulle ta slut i min iPad, så det var dags att fixa en ordentlig powerbank och valet föll på Mophie Powerstation USB-C XXL.

Mophie Powerstation USB-C XXL har ett batteri på hela 19,500 mAh och klarar utan problem att hålla en iPad igång riktigt länge. Powerstation har även stöd för USB-C så man kan ladda sin MacBook Pro och även snabbladda sin iPhone 8,8+,iPhone X eller iPad Pro. Dock så krävs det en USB-C – lightningkabel för att det ska fungera. Powerstation är klädd i ett tyg på utsidan som jag gillar skarpt och det är en ordentlig pjäs som känns välbyggd, det finns även en smart batteriindikator så man snabbt kan se när man behöver ladda upp den igen.

Mophie Powerstation USB-C XXL ute i det fria

Nu när all utrustning är på plats är det dags att börja jobba. Första dagen gick helt ärligt ganska knackigt. I vanliga fall jobbar jag på min Macbook Pro eller min iMac och avsaknaden av mus är väldigt påtaglig. Jag glömmer hela tiden bort att jag saknar en trackpad på tangentbordet och måste istället sträcka mig fram till skärmen och trycka på det jag vill göra.

Efter ett par kämpiga dagar börjar det beteendet sakta men säkert försvinna och det blir faktiskt lite lättare – men avsaknaden av en mus finns fortfarande där.

Apple gjorde en rad förbättringar i iOS 11 när det kom till iPad. Man har en docka längst ned precis som på macOS, multitasking funkar väldigt smidigt och side-by-side är väldigt användbart, även drag & drop fungerar smidigt. Apple presenterade även sin filhanterare Files som jag har haft mycket användning av under dessa veckor.

Att skriva textartiklar på iPad gick susen, men när man vill göra vissa lite mer avancerade moment så tar det helt enkelt stopp. Ett exempel är om jag vill bädda in ett Youtube-klipp i en artikel så går detta inte att göra på en iPad. Så för att få ut min artikel fick jag faktiskt fuska och starta upp min dator och kopiera inbäddningen och klistra in i min iPad. Sådana här småsaker stötte jag på ett par gånger och man märker att iOS inte riktigt är framme ännu – men Apple har kommit en bra bit på vägen.

Att redigera bilder är riktigt smidigt på iPad, denna artikel skrevs på min iPad och bilderna redigerades på iPad. Det är väldigt smidigt med iCloud att kunna gå ut och ta bilder med sin iPhone, öppna locket till min iPad och börja editera bilderna direkt.

I mitt fall så skulle jag säga att det går att byta ut Mac mot en iPad, men man får vara beredd på att lära sig att kompromissa och att det inte kommer gå riktigt lika fort. Sedan beror det självklart helt på vad för typ av jobb man har och vilka program man behöver för att jobba, så det är långt ifrån alla som kan göra bytet.

Men för att skriva artiklar både hemma eller på språng går för det mesta helt utan problem, men ett ordentligt tangentbord krävs, och se gärna till att skaffa ett med snabbknappar för dem underlättade rejält.