by • 25 oktober, 2010 • ArtiklarComments (7)648

Belkin – Play Max Wireless Router

Belkin-logo

Test av Belkin Play Max Router.

Belkin har nyligen släppt 3 nya routrar anpassade för olika användningsområden. Vi har endast fått möjlighet att testa Belkin Play Max modellen men här kommer lite korta detaljer vad som skiljer dessa 3 olika modeller.

Belkin Surf Router

Surf Router är den billigaste modellen och endast avsedd för att dela ut internet till klienter på ett så enkelt sätt som möjligt.

Belkin Share Router

Share Router erbjuder utöver router funktionalitet möjlighet att dela ut en skrivare eller usb diskar till trådlös eller kabel anslutna nätverk. Utöver detta medföljer även mjukvara från Belkin för backup av data.

Belkin Play Max Router

Play Max Router inkluderar samtliga funktioner från dom billigare varianterna men erbjuder utöver dessa bland annat möjlighet att strömma video/musik från en USB disk ansluten till routern via UPNP mot exempelvis ett Playstation 3 eller XBOX 360.

package_01 package_02

Vad som direkt slår oss när vi öppnar upp paketet är att Belkin satsat på enkelhet för användaren. Ett av dom största problemen människor utan någon som helst datorkunskap får är just inkoppling av nätverk och bredband.

package_03 package_04

För att undvika missförstånd hur man skall koppla in sin router brukar tillverkarna oftast markera kontakterna med färger som representerar vilken kabel som skall anslutas.

Belkin har tagit detta ett steg längre genom att ansluta nätverkskabeln för modemet (WAN) i sin port inuti förpackningen för att undvika missförstånd hos användaren.

Detta kan tyckas vara väldigt extremt men faktum är att ett av dom största problemen brukar vara felaktigt inkopplade routrar där användarna blandar ihop anslutningarna för sitt lokala nätverk (LAN) och modemets anslutning (WAN).

package_05 package_06

En punkt till som Belkin satsat på för att förenkla för användarna är att routerns trådlösa nätverk är krypterat med WPA samt att lösenordet som standard är satt till enhetens serienummer vilket är specificerad på en lapp som sitter på routern.

package_07 package_08

Detta lösenord går givetvis att byta manuellt vid senare tillfälle om man så vill. Om man däremot känner sig nöjd med det befintliga lösenordet kan man plocka bort lappen och placera den i ett smidigt fack på undersidan av routern.

conf_01 conf_02

Installationen och konfigurationen av routern är smidig och enkel. Tillsammans med routern medföljer en installations-cd med en mjukvara för både Windows och MacOS.

Denna mjukvara installerar komponenter som bland annat erbjuder funktionalitet för att dela ut en skrivare, aktivera backuper eller göra diverse konfigureringar av routern.

conf_03 conf_04

Installationsförfarandet är som sagt enkelt. Du följer en guide med steg för steg anvisningar som beskriver exakt hur du går tillväga för att installera din router.

conf_06 conf_05

När du är klar med installationen installeras en ikon i din Apple menu bar där du kan nå dom viktigaste funktionerna för att konfigurera routern.

Efter att ha testat Play Max Wireless Router under en tid kan vi bekräfta att den är både enkel att använda och stabil.

Vi har inte haft några som helst problem med hängningar eller liknande som brukar kunna hända med denna typ av routrar, mycket på grund av hög minnesanvändning vid belastning av exempelvis torrent-klienter med många anslutningar.

Man märker dock att routern primärt är designad för dess enkelhet vilket innebär att den kanske inte har allt en mer avancerad användare önskar.

Ett av dom största problemen med routerns konfigurationsmöjligheter är att du endast kan specificera ett fast antal portöppningar, behöver du fler måste du specificera ett spann av portar. Det bör dock sägas att detta problem även finns hos flertalet av Belkin’s konkurrenters produkter men likväl är detta ett problem för oss som använder väldigt många portar och ej vill öppna stora port-ranges.

Är du däremot en vanlig dödlig användare som inte bryr dig över att ha full kontroll över routern utan endast vill skaffa dig en enkel smidig och säker router utan att behöva krångla så kan denna produkt helt klart vara ett alternativ för dig.

Tekniska specifikationer

 • Tillverkarens garanti – 2 års garanti
 • Formfaktor – Extern
 • Typ av enhet – Trådlös router + 4-ports-switch (inbyggd)
 • Standarder som följs – IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
 • Datalänkprotokoll – Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
 • Dataöverföringshastighet – 300 Mbps
 • Systemkrav – Microsoft Windows XP, Microsoft Windows 7, Apple MacOS X 10.6, Microsoft Windows 7 64-bit Edition, Apple MacOS X 10.5, Microsoft Windows Vista (32/64 bits)
 • Funktioner – Dynamisk IP-adresstilldelning, NAT-stöd, VPN-stöd, • Stateful Packet Inspection (SPI), MIMO-teknik, Wi-Fi Protected Setup (WPS), IPSec-passthrough, Printer-sharing
 • Nätverks/transportprotokoll – TCP/IP, PPTP, L2TP, IPSec, PPPoE
 • Protokoll för administration på distans – HTTP, HTTPS
 • Nätverksprotokoll – Statisk IP-routing
 • Miljöstandarder – ENERGY STAR-godkänd
 • Microsoft-certifiering – Compatible with Windows 7

Play Max Wireless Router kostar 1499 SEK på Webhallen.