Skrivet den 14 februari 2011 kl 14:09 av Artiklar10 kommentarer1839

Billings – Smidig fakturering till Mac och iPhone

MacBook Pro Billings

Om du har eget företag och behöver ett faktureringsprogram och hålla koll på dina arbetstimmar finns det en djungel av olika alternativ där ute att välja mellan.

En av dessa är ett program som är en av de mest hyllade, macigaste och smidigaste och som går under det klockrena namnet Billings från företaget Marketcircle, och vi på Allt om Mac har givetvis testat det.

Som vår kära Peter Esse här på Allt om Mac skulle ha sagt med egna ord, ”De e nice”!

Funktioner

zoom_tracktime

Billings har väldigt smidiga funktioner som förenklar faktureringar och bland annat låter dig hålla koll på dina arbetstimmar med hjälp av en liten timer som är underbart effektiv när du jobbar som en frilansare. Det slutar dock inte där utan den har många olika avancerade funktioner för att göra din faktura precis som du vill ha den samt att det låter dig göra beräkningar av resekostnader och mycket mer.

Ett par av de bästa funktionerna du har i Billings är:

– 30 olika färdiga layouter fakuror

– Ställa in flera olika valutor om du har kunder utomlands

– Återkommande faktureringsfunktion

–  Säger till om en kund är försenad med en faktura

–  Smidig arbetstimer

– Skicka iväg offerter och uttalande om försenade fakturor

– Generera detaljerade rapporter med många alternativ

– Integration med Google Maps som på en karta visar var en kund befinner sig om du har informationen tillagd i Adressboken

Första reaktionen av Billings

Min första reaktion av Billings var att det tog ett tag att komma in i. Till en början kändes det lite rörigt med massa funktioner man inte får så bra förståelse över men efter ett tags testande så börjar man få bra koll på det och det är inte förrän då kärleken uppenbarar sig för användaren.

Billings är så galet smidigt när man väl kommer in i det och faktureringen blir blott ett minne enkelt och man kan fokusera mer tid på att jobba än att organisera fakturorna och hålla koll på betalningar.

Smidigt arbetsflöde

Om vi rent hypotetiskt säger du är en webbkonsult som ska ta hand om små uppdrag då och då och tar tiden med Billings så blir arbetsflödet väldigt enkelt och smidigt. Då kan du sätta upp en timer med kommentar vad det är du gör, sedan starta timern och börja jobba.

När du är färdig kan du pausa timern och det är loggat i Billings hur länge du har jobbat. När du sedan är färdig och det är dags att skicka faktura klickar du på ”Send Invoice” och väljer mall samt granskar fakturan så allting är rätt.

Jag har testat ett par faktureringsprogram innan och det har alltid varit att man antingen fått för mycket funktioner i ett eller för lite funktioner, eller att fakturorna inte blir snygga helt enkelt. Billings är enligt mig en av de bästa faktureringsprogram på Mac som dessutom inte kostar skjortan och som heller inte kräver månadsbetalning.

Detaljerade rapporter

Med Billings blir det enkelt att göra detaljerade rapporter av dina inkomster och faktureringar. Du kan snabbt och enkelt göra rapporter av flera olika alternativ som är bundet till din databas i Billings och kan beräkna ut allt från hur mycket skatt du har betalat till hur mycket rabatt du har erbjudit dina kunder totalt.

Färdiga faktura-mall, eller skapa en egen

I Billings finns det mänger olika mallar för fakturor du kan använda när du ska skicka en faktura till en kund. Men det slutar däremot inte där, utan du kan även skapa egna fakturor i ett medföljande verktyg i Billings som låter dig ställa in vad för information som ska visas på vilka ställen.

I inställningarna kan du ställa in din logotyp så den appliceras på alla mallar, så de blir mer lika ditt företag.

En sak jag däremot saknar med faktura-mallarna är at texten inte är på svenska från start, vilket är lite synd.

Billings iPhone

Billings Touch

Med Billings Touch till din iPhone får du dessutom ännu mer kraft till Billings då du kan använda din iPhone för att lägga till nya kunder, räkna inräknad arbetstid, ta tid på atbetstimmarna, skapa faktura direkt från programmet och skicka iväg och mycket mer.

Billings till iPhone kräver inte att du behöver synka den med Billings på Mac utan den funkar även bra om du vill sköta dina fakturor på mobilen. Fantastiskt, men sant.

Funktioner du kan göra i Billings Touch är:

– Logga dina resor

– Hantera utgifter

– Logga arbetstid med timer

– Stöd för att ta emot betalningar direkt via ”Credit Card Terminal

– Synkronisera med Billings till Mac

– Skicka fakturor direkt från mobilen

– Rapporter på hur mycket du tjänar olika dagar i veckan.

– Funktionen ”Blueprints” som låter dig ställa in färdiga beräkningar av jobb

Det mesta du kan tänkas behöva i Billings till Mac finns dessutom i iPhonen. Det är inte mycket funktioner som saknas i den mobila versionen, och precis som sin Mac-version är den riktigt snygg och inituitiv som gör faktureringen enkel och proffsig. Om du som företagare visat detta för dina kunder hade de nog fått en stor respekt för dig.

Om du betalar för ett tilläggsköp i Billings Touch (Standardapplikationen är kostnadsfri) kan du även skicka fakturor direkt från applikationen, vilket är väldigt smidigt om du jobbar medan du är på språng och inte har tillgång till en dator. Då kan du även synkronisera Billings Touch med Billings till Mac.

Pris:

Billings kostar en engångssumma på cirka 299kr vilket kan tyckas vara billigt av många då en del av de större faktureringsprogram som finns till Mac begär att man varje månad ska betala in en summa för att få använda programmet.

Billings Touch finns i App Store att hämta ner kostnadsfritt. För att däremot låsa upp funktioner såsom synkning av datan mellan Billings och Billings Touch måste du betala 109kr som ett ”In-App”-köp. Du kan dock testa det innan du köper det. För om du köper Billings till Mac och har en iPhone är detta ett givet köp som kan vara väl värt sina pengar.

Omdöme:

Billings Touch och Billings är båda två riktigt underbara program som jag start kan rekommendera till alla frilansare och egenföretagare. Det har alla funktioner som du kan tänkas behöva, samlat i ett snyggt och effektivt gränssnitt som känns väldigt Macigt och lättanvänt efter en stunds användning och det effektiviserar verkligen att logga din arbetstid på ett smidigt sätt.

Om du har större företag med fler anställda finns det dessutom Billings Pro där du kan ha flera anställda som jobbar på samma projekt samt synkning via egen server. Så om ditt företag har flera anställda, kolla Billings Pro istället.

Billings 4/5

+ Macigt gränssnitt

+ Snygga fakturor

+ Fakturorna är inte på svenska från början

– Krävs att man vänjer sig vid gränssnittet och systemet, viss inlärningströskel som däremot ganska snabbt går komma förbi.

iTunes

Billings Touch 4/5

+ Äckligt snyggt!

+ Alla funktioner man kan tänkas behöva för fakturering i mobilen.

– Ganska dyrt köpa till synkningsfunktion och att kunna skicka fakturor.

iTunes

Se Billings produktsida

10 kommmentarer på Billings – Smidig fakturering till Mac och iPhone

 1. Joacim Melin skriver:

  Det finns ett stort problem med Billings, och det är att den inte har någon koppling till ett bokföringsprogram, eller har en sådan funktion inbyggd. Så även om du sparar tid med Billings så åker du ändå på bokföringen sen i ett andra moment och då är den tidsbesparingen uppäten.

  iOrdning äger, så är det bara. Fast det hade varit najs med en app för iPad/iPhone till det.

 2. Oscar skriver:

  En annan sämre sak är att de fakturor som skapas inte uppfyller de krav som bokföringslagen har. Så därför är man illa TVUNGEN att skapa en egen mall och använda.

 3. Johan Lundberg skriver:

  Vilken tur att det fanns en trial, eftersom programmet hängde sig när jag testade att göra en egen fakturamall, bara för att kolla om det går att få till det på svenska. Eftersom DET inte gick utan att programmet nu hänger sig varje gång jag försöker starta det, och att kalendern i programmet inte verkar gå att ställa om så att måndag är första dagen i veckan, så struntar jag nog i det här programmet. Även om det är snyggt.

  Fortsätter använda TimeLog och Grand Total för att logga tid, skicka offerter och fakturor. iOrdning bokför jag med, men eftersom den inte har någon funktion för offerter och ingen koppling till tidsredovisning, känner jag att man sparar mer tid på att koppla ihop tidsredovisningen med fakturan, än fakturan med bokföringen.

 4. Johan Lundberg skriver:

  PS! Varför heter knappen under text-fältet ”Skriv kommentar”? Det har man ju redan gjort när man ska klicka på den ;)

 5. Torbjörn Hjalmarsson skriver:

  iOrdning var väldigt lovande och jag använder version 3 alltjämt, men nu vet jag inte vad som hänt 4:an är katastrofalt dålig och nu har dom fortfarande efter 2 månader en massa buggar att rätta, helt oacceptabelt för ett bokföringsprogram. Sedan hade man nog förväntat sig lite mer tanke vid en uppdatering från 3-4, allrahelst som det började så bra. Har Aderstedt slutat?

 6. Dan skriver:

  Äsch, jag som läste hela artikeln i förhoppning av att det var svenskutvecklat av Johan Billing. Men så väl var det tydligen inte… :)

 7. Johan Aronsson skriver:

  Ville bara tipsa om ett onlinebaserat faktureringsprogram som funkar utmärkt för mig som Macanvändare, Faktura24 heter det och du hittar det på http://www.faktura24.se

 8. Gustav Larsson skriver:

  Hittat ett nytt faktureringsprogram som man via både Iphone/Ipad och webben enkelt kan skapa och skicka iväg fakturor. https://mobilfakturera.se/

 9. Fakturaprogram skriver:

  Ett bra alternativ tycekr jag är https.//www.zenconmy.se