by • 2 december, 2010 16:00 • Artiklar4 kommentarer899

Skriva & blogga på din iPad – Detta behöver du

Nu när iPad släppts i Sverige och iOS 4.2 kommit så vi därmed fått svenska tecken på tangentbordet så kan du lämna datorn hemma om det är Blogga/skriva du vill göra. Har du inte skaffat en iPad ännu så kan jag säga att det är iPad 3G du ska ha. Utan 3G blir du väldigt begränsad vad du kan göra på din iPad när du inte har tillgång till trådlöst nätverk.

Vill du skriva en roman utan att bli störd att världen kanske det fungerar men ska du publicera på nätet eller göra research så är det kört. Jag tänkte beskriva de appar och tillbehör jag använder för att blogga från min iPad 3G. Köper du något av tillbehören eller apparna i artikeln via våra länkar så stödjer du Allt om Mac. Jag har skrivit ut priserna som gällde när artikeln skrevs för Apple Store men då priserna på App Store går upp och ner är det inte säkert att de stämmer med aktuella dagspriser så dessa redovisas utan pris.

apple_wireless_keyboard

Apple Wireless Keyboard

Du kan inte skriva lika snabbt på en iPad som på ett riktigt tangentbord även om det faktiskt fungerar bra i landskapsläge. Så tänker du skriva mycket och har tillgång till bord och stol så rekommenderar jag att skaffa ett Apple Wireless Keyboard.

Apple Store – Apple Wireless Keyboard, 695 kr


blogg_stall_fodral

Fodral eller ställ/hållare

Tänker du skriva på din iPad så glöm att du kan hålla den med händerna. Du kanske kan få en hyffsad ställning i en bekväm fåtölj eller soffa med benen uppdragna men det fungerar inte i längden. Ett bra exempel på fodral med inbyggt ställ är Incase Convertible Book Jacket for iPad som ger ett stabilt stöd med bra lutning när du skriver. Har du kanske en väska med dig där du också har ditt tangentbord så kan du slänga med ett bra iPad-ställ också. Ett som passar utmärkt för detta är Griffin Loop Stand for iPad.

Apple Store – Incase Convertible Book Jacket for iPad, 629 kr

Apple Store – Griffin Loop Stand for iPad, 289 kr


dropbox_13

DropBox

Det är nästan ett krav att du har ett konto hos Dropbox om du tänker blogga mobilt. Du kanske inte behöver ett betal-konto utan klarar dig säkert med gratisvarianten. Beroende på om du tänker använda Simplenote eller något av de andra programmen som sparar sina textfiler till Dropbox så är det här du hanterar utkasten till dina blogginlägg. Här kommer du också åt bilder som du kan behöva. Spara helt enkelt ner alla bilder du använt tidigare i en mapp i Dropbox så du kan återanvända eller så du kan komma åt för att använda i ett bildbehandlingsprogram.

Skaffa Dropboxwriter_2

iA Writer, Elements, PlainText, Nebulous Notes

Dessa fyra appar är texteditorer som har det gemensamt att de sparar sina filer direkt i din Dropbox. Vem du väljer är en smaksak men jag har använt mig av iA Writer när jag skrivit direkt på iPad:ens tangentbord istället för via Apple Wireless Keyboard.

Fördelen med den appen är att den har en extra rad med funktionsknappar ovanför tangentbordet som gör det lättare att navigera i texten. Typsnittet som iA Writer använder är också väldigt bra när man skriver långa texter och ger den absolut bästa skrivupplevelsen av alla skriv-appar till iPad.

En annan som jag skaffade senare och som jag använder lite mera nu för tiden är Nebulous Notes som kan bläddra i hela din Dropbox samt att den liksom iA Writer har en rad med extraknappar. Skillnaden här är att den är konfigurerbar till de kommandon du använder mest. Tyvärr kan den inte hoppa mellan ord som iA Writer men dock tecken för tecken så man inte behöver klicka i texten för att snabbt flytta markören.

Alla dessa appar utom iA Writer är universal vilket är en fördel om du vill skriva i samma app även på din iPhone eller iPod Touch.

App Store – iA Writer – Information Architects, Inc.

App Store – Elements – Dropbox Powered Text Editor – Second Gear

App Store – PlainText – Dropbox text editing – Hog Bay Software

App Store – Nebulous Notes (for Dropbox) – Nuclear Elements


simplenote_ipad

Simplenote

Denna app synkar inte till Dropbox utan använder sitt eget system men det är egentligen inget problem då det finns ett utmärkt program på Mac som heter Notational Velocity som också synkar mot samma tjänst vilket gör att du ändå får tillgång till dina texter på alla enheter. Appen synkar automatiskt när du skriver och fungerar riktigt bra.

Helt klart ett alternativ för dig som inte använder Dropbox eller helst vill använda Notational Velocity på din Mac. Det finns lite trix så Notational kan synka med Simplenote och spara ner filerna på din Dropbox men för att det ska fungera måste Notational vara igång för att filerna på din Dropbox ska uppdateras automatisk om du skriver i Simplenote.

App Store – Simplenote – Codality


pages_ipad

iWork – Pages

Jag använder egentligen inte detta program alls då jag är beroende av snabba synkmöjligheter och enbart skriver oformaterad text men som en ordbehandlare för dig som har andra krav är det ett utmärkt alternativ och den är dessutom på svenska.

App Store – Pages – Apple Inc.


reeder_ipad_b

Reeder

Reeder tycker jag absolut är den bästa RSS-läsaren när det gäller att snabbt gå igenom de många andra bloggar du förmodligen följer inom det ämne du bloggar om. Även om du inte skriver samma som andra inom din nisch så behöver du förmodligen hänga med och kanske ”låna” idéer eller snappa upp nyheter att länka till. Hittar du en intressant artikel så spara ner den till Instapaper så har du den där när du väl ska blogga.

App Store – Reeder for iPad – Silvio Rizzi


ipad_instapaper

Instapaper

Använd Instapaper till att spara och läsa de artiklar du finner intressanta när du dyker på dom via RSS-läsaren Reeder, via Mobile Safari eller Twitter for iPad. Självklart ska du spara till Instapaper när du sitter vid din dator. Denna app och tjänst är helt oumbärlig.

App Store – Instapaper – Marco Arment


ipad_wordpress_2

WordPress eller andra bloggplattformar

Beroende på din plattform så får du helt enkelt prova dig fram. Sök på App Store så hittar du program för WordPress och andra plattformar. För många tjänster fungerar dessutom webgränssnittet bra förutom att bilduppladdning inte är möjlig.


ipad_photogene

Photogene och Sketchbook Pro

Dessa två bildbehandlingsprogram använder jag på min iPad. Sketchbook har fördelen med att den hanterar lager så du kan lägga bilder på varandra. Photogene kan spara ner bilderna i exakt den bredd du vill om du behöver detta innan du laddar upp. Fundera på vad du behöver och läs programmens beskrivning.

App Store – Photogene for iPad – Omer Shoor

App Store – SketchBook Pro – Autodesk Inc.


iteleport_ios42

iTeleport

Har du glömt något hemma på din dator så kan du alltid koppla upp dig till den med iTeleport och få tag på det. Ovärderligt ibland och fungerar riktigt bra. Du får upp din dators skärm på din iPad som om du satt där.

App Store – iTeleport: Jaadu VNC for iPhone / iPad – iTeleport LLC

App Store – iTeleport for iPad – iTeleport LLC


ipad_2do

2Do

Det är alltid bra med ordning och att göra listor och för detta använder jag appen 2Do som är universal vilket är bra då man kanske kommer på idéer när man bara har sin iPhone med sig och ska förverkliga dem på sin iPad. Appen synkar via Toodledo så du har tillgång till informationen också via Safari. Things

App Store – 2Do: Tasks Done in Style – Guided Ways Technologies Ltd


angry_birds_hd_ipad

Angry Birds HD

Du kan inte skriva hela tiden utan behöver ta en paus då och då.

App Store – Angry Birds HD – Chillingo Ltd

App Store – Angry Birds Halloween HD – Rovio Mobile Ltd.