by • 5 februari, 2013 • Artiklar, NyheterComments (19)1024

Dubbla måttstockar för Apple i media

Apple Media

Kalla mig Mac-fanatiker, hjärntvättad eller bara köpt men om du inte ser att det är dubbla måttståckar som gäller för Apple och andra företag i svensk press så är det du som har en egen agenda.

Om vi tittar på rapporterna efter Apples senaste kvartal så ser det allt annat än ljust ut för företaget.

Strax efter Apple släppte Samsung och Microsoft sina rapporter och då lät det så här:

Samsung

Microsoft

Först och främst kan vi konstatera att nyhetsvärdet för Apple är många gånger högre än något annat bolag – på gott och på ont för företaget.

Men hur ser då dessa siffror som skapat alla dessa artiklar ut? Ingen ovanstående artikel tar på sig att helt skriva ut respektive nyckeltal eller för den delen jämföra dem med varandra. Men det har vi.

Apple

Samsung

Microsoft

Omsättning (Revenue)

$54,512

$56,058

$21,456

Förändring mot 2011

+18%

+7 %

+2,7 %

Nettovinst (Net income)

$13,078

$7,038

$6.377

Förändring mot 2011

0,1%

77%

– 3.7%

Nettomarginal

23,99%

12,56%

29,72%

Föregående år (faktisk siffra)

28,21%

8,22 %

31,7%

.

Trots dessa siffror – där Apple gör sitt bästa kvartal någonsin – uppmålas det en bild av ett Apple med allvarliga problem medan de andra företagen — som i Microsofts fall har betydligt lägre omsättning, och i bådas fall lägre vinst — utmålas som rejäla vinnare.

I Apples fall fokuseras rubrikerna enkom på aktiekursen som  gick ner fyra procent direkt (varför aktien sjunker går det att skriva spaltmeter om; allt i från tidigare övervärdering, analys av andra siffror så som minskad omsättningökning, minskad vinstökning och oro för stagnerad iPhone-försäljning, till ren aktiemanipulation – 2,3,4, men det är inte det denna artikel handlar om). I de andra företagens fall tittar man enbart på de positiva siffrorna – i Microsofts fall omsättningsökningen trots en vinstminskning och i Samsungs fall den rejäla vinstökningen. I Samsungs fall föll dock aktien med lite mer än hälften mot Apples.

Extra tydligt blir det i DN-artikeln Samsung är mobilkungen där tendensen med att bara gå på de negativa siffrorna för Apple och bara de positiva för Samsung exemplifieras i en och samma artikel.

I vissa fall så tas faktiskt det positiva med i artiklarna med formuleringar som ”trots försäljningsrekord” men det drunknar lätt i de sensationslystna rubrikerna. Det är nog också där vi har förklaringen – de flesta av artiklarna produceras av TT och går ut väldigt snabbt efter kvartalsrapporterna och det finns inte mycket tid för analys. Rubriksättarna är inte de som skriver artiklarna och deras jobb är att maximera intresset för artiklarna.

En osjälvständig mediaindustri

Jag tror förklaringen är hyfsat enkel – det finns en medialogik som säger att det hela tiden måste finnas en nyhet och någon sådan finns det inte i att  Apple går bra, nu gäller det att hitta det negativa – extra bra nyheter blir det om en nergång kommer efter en stark uppgång.

Det finns inga kostymklädda män i ett mörkt rum som drar i trådarna utan det handlar om en relativt osjälvständig mediaindustri som sakta förskjuts i en och samma riktning. Detta i kombination mot det stora Apple-förakt som alltid funnits från teknikhuliganerna, som manifesteras via kommentarfälten så fort det finns möjlighet, gör att negativa nyheter om Apple får enormt genomslag i klickstatistiken.

Kort och gott – det skall gå snabbt, källor kollas inte upp för det gäller att aldrig ta död på en bra story, rubrik- och ingressättarna gör det enkelt för sig och det går inte heller att se vem som skrivit dem då allt göms under TT-signaturen.

Denna artikel är bara ett exempel. Det tog flera dagar att skriva den då vi var tvungna att jämföra tre bolags olika siffror med varandra – tre bolag som har stor variation i detaljmängden på sina bokslut, där man värderar nyckeltal olika och ibland inte ens har samma definitioner av jämförbara siffror.  Många av artiklarna ovan kom ut bara minuter efter att Apples kvartalsrapport släpptes sent på kvällen – det finns inte en chans i världen att någon journalist med sakkunskap haft möjlighet att titta på siffrorna.

Vidare bör vi fråga oss var nyhetsvärdet ligger. Att aktien tappar och vad det beror på är onekligen intressant i affärspress så som Dagens Industri och SVD Näringsliv. Men för mer konsumentorienterade publikationer som Aftonbladet, DN och Sydsvenskan så är det mer sekundärt – där är det mer relevant att prata om hur den delen av företaget som riktar sig mot kunderna mår – det vill säga. Tjänar man pengar? Säljer produkterna? Gillar kunderna det de får?

Och med tanke på att Apple gjorde sitt bästa kvartal någonsin och det bästa för något teknikföretag någonsin (endast ett oljebolag har tjänat mer pengar) så är det onekligen så att kunderna i alla fall är hyfsat nöjda.

Källor: Samsung, Apple, MicrosoftBloomberg.

Foto: Anita Hart (CC)