Skrivet den 4 november 2018 kl 09:01 av Apple, Artiklar1 kommentar1044

Den största flaskhalsen för iPad Pro är inte hårdvara utan mjukvara
Kan iOS 13 ändra på detta?

Apple har nyligen visat upp sina två nya iPad Pro-modeller och dessa kommer fullproppade med hårdvara som i många fall presterar bättre än många laptops – men till vilken nytta?

Om man jämför hur iOS ser ut till iPhone kontra iPad så är skillnaderna inte speciellt stora, iPad har en docka i botten – dock större än den på iPhone, kan ha appar side-by-side och picture-in-picture sen finns det ytterligare lite småsaker som skiljer dom åt. Men räcker detta för att Apples kunder ska lägga sin dator i byrålådan och köra fullt ut på en iPad? För vissa gör det säkert det, men många kan än idag inte ta steget och ersätta eller ens använda en iPad som komplement, och flaskhalsen här är iOS – inte iPaden och dess hårdvara.

I juni nästa år kommer Apple med största sannolikhet hålla sin utvecklarkonferens WWDC och även visa upp iOS 13 till iPhone och iPad och det kan mycket väl bli den största uppdateringen av operativsystemet på många år. iOS 11 bjöd på en hel del nyheter i form av funktioner medans i år med iOS 12 fick vi smalt med nya funktioner men däremot ett betydligt stabilare, säkrare och snabbare operativsystem.

Om Apple menar allvar med iPad Pro och dess framtid så är det även dags att visa detta med sin mjukvara och börja separera iOS för iPhone och iPad mer än vad det är idag. Vi förstår att detta är en tuff utmaning för Apple då bolaget inte vill konkurrera mot sig själva och sina egna datorer men iOS till iPad behöver bli mer avancerat.

Så vad är det då egentligen som behöver bli mer avancerat? Här delas nog åsikterna hos många men att kunna ha två fönster på skärmen från samma app är en sak som vi saknar. Hemskärmen behöver bli mer informativ med mer ”levande” ikoner som ger lite mer information än att man bara har en notis. Hemskärmen är ett område som Apple behöver se över ordentligt på iPad då avståndet mellan appar är gigantiskt och detta blir extra tydligt på den större iPad-modellen med 12,9″-skärm. Här går massvis av skärmyta till spillo när man låter användaren göra väldigt få förändringar själv utan är låsta med deras alldeles för gamla rutnätsmönster.

Vi behöver även se fler fullversioner av program, precis som Apple visade upp på sitt event med Photoshop som kommer i en fullfjädrat version. Får man drömma ordentligt så hade det varit kul att se Apples egna Xcode komma till iPad och likaså Terminalen.

Något annat som behövs är någon form av snabbare sätt att röra sig på skärmen, inte nödvändigtvis en muspekare men ett enklare sätt att markera text, kanske någon form av mjukvarubaserad touchpad. Att editera text på en iPad är inte helt smidigt och tar betydligt längre tid än vad det gör på en dator som har en muspekare.

Apple har även nyligen lagt upp en ny sektion på sin hemsida som bolaget kallar ”Why iPad” där fokus ligger på att visa fördelarna med en iPad jämfört med en dator som ni kan kika närmare på genom att klicka er vidare här.

Vad skulle ni vilja se att Apple gjorde med iOS 13 till iPad, är det bra som det är eller behöver det bli mer avancerat? Skriv gärna bland våra kommentarer.

 

 

 

En kommentar på Den största flaskhalsen för iPad Pro är inte hårdvara utan mjukvara

  1. jakobl skriver:

    Kan ju börja med möjligheten att packa upp en zip eller rar?
    Som du säger, arbeta med text är överläget med touchpad eller mus jämfört med touch.
    Finder för iOS…
    Sen gillar jag inte alls hur man arbetar side-by-side med fönster i iOS, tycker inte det är intuitivt.