by • 7 januari, 2011 19:53 • Artiklar1 kommentar880

Erövra världen i svenskutvecklade spelet Victoria II

Victoria-2

Vi på Allt om Mac har under en tid satt tänderna i ett exemplar av det svenskutvecklade spelet Victoria II som verkligen inte är någon barnlek.

Innan vi börjar recensionen på allvar bör det klargöras att Victoria II är en klass för sig när det kommer till strategispel.

Jag bedömer mig personligen som en tämligen flitig strategispelare och är ett inbitet fan av såväl Civilization-serien plus många andra RTS-spel jag spelat genom åren, trots detta hade jag rejäla svårigheter att verkligen på allvar komma in i Victoria II.

Jag uppfattade inlärningskurvan av spelet som väldigt hög och det tog många timmar innan jag begrep hur allt fungerar i spelet.

01 02 03

Victoria II är ett realtids-strategispel där du som spelare får möjlighet försöka dominera världsarenan under tidsepoken 1836 – 1935.

Vad som skiljer Victoria II från många andra strategispel är att politiska eller industriella mål är minst lika viktiga som att erövra sina motståndare med krigsmakt, detta ger spelet ett otroligt djup men gör även att det är mycket svårare för dig som spelare att bemästra.

Efter du valt ett av dom 200 länder på kartan får du möjlighet att detaljstyra ditt lands resurser (ekonomiska, politiska och teknologiska) och på så sätt försöka bygga upp relationer med andra nationer genom handel, diplomati eller via krigsmakt.

04 05 06

Varje land på kartan är indelat i olika städer/områden som man måste sköta om för att unvika att sina landsmän exempelvis gör uppror eller att arbetslösheten i området inte skjuter i taket.

För att unvika missöden i ditt land behöver du som spelare kontrollera och justera invånarnas skattesatser och fördela dessa mellan olika medborgarklasser (fattiga, medel och rika) och anlägga fabriker i sina områden för att både producera och få ner arbetslösheten.

Du behöver även styra över satsningar när det gäller forskning och balansera din handel med andra länder så du inte själv får brist på resurser i ditt eget land.

08 09 10

Alla korrigeringar man gör måste vara väl balanserade för att sitt samhälle inte skall rasa ekonomiskt eller helt enkelt för att undvika uppror bland sina invånare. Denna balansgång är väldigt svår och kräver av dig som ny spelare att du verkligen sätter dig in i hur spelet fungerar på djupet.

Jag fick själv plöja igenom spelets väldigt ingående guider flertalet gånger innan jag i huvudtaget kunde begripa hur man får sitt land på en stabil nivå både ekonomiskt och politiskt.

Jag var inte heller speciellt road dom första timmarna innan jag ordentligt kom in i spelet. Victoria II känns från början extremt överväldigande med massor av menyer med tonvis av olika val man som spelare måste styra över och kräver verkligen att man ingående förstår hur spelmekaniken fungerar och vad alla val man gör påverkar under spelets gång.

11 12 13

Rent visuellt är spelet inte något underverk utan använder sig av en rätt medioker grafikmotor men som så ofta i denna typ av spel så är grafiken inte det viktigaste utan fyller sin funktion ändå.

Musiken i spelet är däremot riktigt bra och mysig men kan bli hyggligt repetitiv efter några timmars spelande och eftersom spelsessionerna i Victoria II tenderar att bli extremt långa kan jag rekommendera att stänga av spelmusiken och istället sätta igång iTunes i bakgrunden.

Är du ute efter en rejäl utmaning i strategispelens värld kan vi varmt rekommendera Victoria II med är du däremot en spelare som gillar enklare typer av strategispel kan nog detta spel vara lite väl magstarkt för dig.

Victoria II kostar 375 SEK och kan köpas digitalt från Deliver2Mac.

Minimum systemkrav
OS X 10.5.8 eller högre
Intel CPU
512 MB Video RAM
GeForce Quadro FX 4500, eller bättre, RadeonHD 2600/4670/4850/4870 (GMA cards, ATI X1600/X1900 or GeForce 7300/7600 stöds ej)
2 GB RAM
1.1 GB hårddisk-utrymme