by • 20 november, 2013 • ArtiklarComments (13)1393

Fildelare riskerar höga böter och fängelse

En 28-åring från Sala står just nu åtalad för brott mot upphovsrätten sedan han under flera år laddat upp hundratals filmer på de numera nerlagda torrentsajten Swebits. Åklagaren har riktat in sig på 517 filmer och TV-serier, men enligt Sala-bon själv har han laddat upp tusentals.

Rättighetsalliansen, som Antipiratbyrån är en del av, har laddat ner 13 filmer som de kontrollerat och Salabon har även erkänt att han laddat upp dessa. Vad som skall tas beslut om under rättegången är om han skall dömas för dessa 13 eller alla 517 filmerna.

Nordisk Film har krävt honom på sju miljoner kronor.

Henrik Pontén, som alla vid det här laget känner till, tycker inte att man skall ta hänsyn till personen när det kommer till skadeståndet utan endast filmbolaget.

”Rättighetsalliansens Henrik Pontén som företräder filmbolaget menar att man ska se saken ur filmbolagets perspektiv och inte lägga fokus på vilka konsekvenser en sådan summa skulle kunna få för resten av 28-åringens liv.” – Källa: SR

Vilka är då dessa konsekvenser? Att betala sju miljoner kronor är inte möjligt för det stora flertalet personer idag och det leder sannolikt till att man hamnar i kronofogdens register resten av livet med allt vad det innebär för den personliga ekonomin och möjlighet att ta lån till bostad och bil eller ens äga något av värde.

Domen meddelas tidigast den 3 december.

[source: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5708873 ”Sverigesradio”]