Skrivet den 10 februari 2011 kl 10:49 av Artiklar7 kommentarer679

Gör mailandet roligare och smidigare med Sparrow

sparrow

Sparrow är en ny och inspirerande Gmail-klient som precis nått sin stora milstolpe 1.0. Innan har det gått att ladda hem som en publik beta på programmets hemsida.

Sparrow är utvecklat av Dominique Leca, Hoa Dinh Viet och även Jean-Marc Denis som de två grundarna anlitade till första betan för att formgiva utseendet till Sparrow, vilket jag måste säga att han verkligen har lyckats med.

När teamet bakom Sparrow börjat komma igång och släppa betor blev det något oerhört tryck på dem när många tidningar började skriva om det och de fick fler och fler fans som drogs till programmet och fastnade för dess enkla, vacka utseende likt Tweetie och Reeder.

Funktioner

Även fast sparrow ser väldigt enkelt ut så har det många funktioner såsom trådade konversationer, alias, etikettet, stöd för flera konton och mycket mer.
Däremot saknar den en viss del andra funktioner men som däremot utlovas i kommande versioner. Detta är IMAP stöd för alla typer av konton och en annan är att ha specifika signaturer för olika alias.

Funktionerna med Sparrow man framhäver mest på produktsidan är:

– QuickLooka filer i mottagna mail
– Snabbsvara på mail
– Trådade konversationer
– Alias
– Möjlighet lägga till flera konton
– Dra och släpp bilder för att lägga till de i ett mail
– Etiketter

Äckligt snyggt

När man för första gången öppnar Sparrow möts man av ett välbekant gränssnitt som liknar Tweetie och Reeder med sin sidolist för att navigera. Man har lätt åtkomst till de funktionerna man behöver direkt från den menyn.

Man kan lätt och smidigt stjärnmarkera mail för vissa mail du vill hålla koll på, vilket är smidigt om du vill hålla koll på vilka diskussioner som är färdiga eller inte. Förutom stjärnmarkeringar har du snabb åtkomst till inkorgen, skickade brev, papperskorgen och papperkorgen. Det finns även en knapp för sökning av brev.

Revolutioniseringen

Alla tidigare mailklienter jag har testat har känts väldigt röriga. Även om Apple Mail är en riktigt bra klient och har hyffsat stöd för Gmail så är det väldigt lätt att det blir rörigt. Om man ska hämta mail ser man allt i en lista med bara massa text. Det blir helt enkelt svårt att hitta just en diskussion. I sparrow är det däremot tvärtom.

I Sparrow har man valt ett väldigt luftigt gränssnitt med fokus på vem som är i en konversation, vad diskussionen är om samt 2 rader med förhandsvisning. När man sedan vill läsa ett mail kan man låta fönstret växa och visa hela diskussionen för sig själv på höger sida.

Sortera mailen

Om man har flera mailkonton visas det i sidolisten som olika “profiler” som växer ut sig när du markerar dem. Alltså, det är inte förrän du väljer ett konto som den visar funktionerna för just det kontot utan bara det markerade. Om du tidigare kört Tweetie på Mac är du van vid hur det fungerar.

Om du kör ett konto kan du däremot sätta etiketter på breven och på så sätt dela in dem efter sökord som du själv väljer. Kanske du har en etikett till jobb eller kanske en etikett till iTunes-kvitton, du kan välja fritt med vilka etiketter du vill skapa och använda. Just denna funktionen kan du även ställa in i Gmail om du har import av flera konton till samma Gmail så kan de få en automatisk etikett om du får ett nytt mail från till exempel jobbmailen.

Pris

Sparrow finns att köpa i Mac App Store för summan 75kr och det finns även en lite enklare variant som är begränsad under namnet Sparrow Lite som låter dig testa programmet och dess funktioner innan du bestämt dig för om Sparrow är just för dig. Det kommer funka likadant men med ett par begränsningar, exempelvis att du inte kan ha lika många konton i klienten samtidigt.

Omdöme

Sparrow är en riktigt grym ersättare till att använda Gmail på webben eller att använda sig av Apple Mail. Det har ett smidigt gränssnitt som inte känns för klyddigt eller avancerat och får mailandet att bli till en kul sak att göra, vilket många vet ofta kan kännas som en ganska tråkig grej man inte föredrar att göra om man inte måste.

Jag gillar personligen Sparrow så mycket att jag inte kan tänka mig gå tillbaka till Apple Mail eller Gmail på webben. Ge mig en iPhone-klient också, på momangen!

Sparrow 5/5
+ Revolutionerande
+ Snyggt. Riktigt snyggt.
+ Överkomligt pris
– Endast Gmail i dagsläget, men inget att gråta över då det kommer i 1.1

iTunes

7 kommmentarer på Gör mailandet roligare och smidigare med Sparrow

 1. Björn Olsson skriver:

  Funkar det till Google Apps-mail?

 2. Lars skriver:

  Japp, det funkar till Google Apps också

 3. Peter Esse skriver:

  Japp!

 4. Fredrik Krohnman skriver:

  Jag håller med dig – jag är också överförtjust i Sparrow, och skulle gärna se en iPad/iPhone-version också.

  Min enda invändning är att labels inte lirar helt 100% än – det finns en stor risk för att man får gå in och korrigera färgerna på hur ens etiketter presenteras i Sparrow, men det är det värt!

 5. Niklas skriver:

  Fungerar mötesinbjudningar och integration med kalendern?

 6. Dan skriver:

  Då var det bara Exchangestöd som saknas för att jag ska prova den. :) Å andra sidan så krävs det mycket för att jag ska byta ut Apples Mail även om den hade det…

 7. Dan skriver:

  Den kommentaren var ju inte tänkt att hamna där… Var finns raderafunktionen?