by • 31 juli, 2010 16:36 • Artiklar10 kommentarer837

Intervju med Telias Erik Hallberg

Telia01

I samband med Telias lansering av iPhone 4 fick vi på Allt om Mac möjlighet att träffa personerna bakom Telia iPhone Blog och inte minst Erik Hallberg som till vardags arbetar som vice VD och är den högsta chefen inom mobila tjänster för Telia Sonera Sverige.

ErikHallberg

Innan vi började ställa frågor drog Erik Hallberg en kort presentation av vem han är och var Telia står i dagsläget gällande tjänster och teknik.

Erik meddelade att Telia Sonera skrivit på ett 3-årligt avtal med Apple. Detta avtal innefattar både Apples nuvarande produkter och även produkter som kommer i framtiden. Om detta avtal även inkluderar iPad kunde inte Erik svara på.

När Erik ändå var inne på avtalsfrågor kom givetvis frågan om exklusivitet upp på bordet, vi fick svaret att ett sådant med Apple aldrig funnits.

Telias konkurrenter har därmed själva valt att helt enkelt inte hoppa på iPhone-tåget när iPhone 3G lanserades i Sverige utan istället avvaktat vilket de säkert bittert ångrar idag.

Erik menar att Telia och hela marknaden i det långa loppet tjänar på att inte teckna upp sig för exklusivitetsavtal då detta skulle hämma konkurrens vilket i sin tur skulle innebära att både företagen och tekniken inte skulle utvecklas i dagens snabba takt.

Telia välkomnar därför sina nya konkurrenter in i spelet om iPhone och kunderna.

Telia03

Nämn några exempel på varför man som kund skall välja Telia som sin operatör ?

Telia har stora fördelar rent tekniskt i jämförelse med våra konkurrenter. En riktigt stor fördel är att vi på Telia erbjuder Enhanced Data rates for GSM Evolution även kallat EDGE. Geografiska platser där man inte lyckas få 3G teckning har våra kunder möjlighet att surfa vidare med hyffsat snabb dataöverföring. Våra konkurrenter tillhandahåller inte denna tjänst utan låter kunderna nöja sig med General packet radio service även kallat GPRS vilket är en avsevärt mycket slöare teknik.

Vi tillhandahåller också ett väldigt stort antal surfzooner runt om i Sverige som är fritt för våra abonnenter att använda som hotspots till mobilen eller till sin Laptop.

Tack vare Apples innovation av App Store får vi helt nya möjligheter att utveckla våra tjänster och produkter. Detta har bland annat gett oss möjligheten att utveckla ett program där du som kund kan styra din Telia Digital-TV box direkt från din iPhone. Liknande lösningar där våra olika produkter och tjänster knyts samman kommer våra kunder få se mycket mer av i framtiden.

Hur viktig har iPhone varit för Telia som företag?

iPhone har varit en bidragande del till att vi från att ha varit ett tämligen spretigt företag blivit en mycket mer stabil operatör och satsat mer på förädling av våra tjänster samt ny teknik.

Det går givetvis heller inte att komma ifrån att vi lyckats fånga tillbaka väldigt många unga abonnenter tack vare Apple och iPhone. Tack vare App Store-vågen har vi även börjat erbjuda mer tjänst specifika tredjeparts-samarbeten som exempelvis Spotify.

Kommer Telia erbjuda sina iPhone kunder Visual Voice Mail ?

Vi på Telia tar våra tjänster på stort allvar och implementerar ingenting bara för att det är nytt, vi erbjuder tjänster som våra kunder efterfrågar och faktiskt vill använda. Vi ser hela tiden över möjligheten att tillhandahålla fler tjänster och Visual Voice Mail är givetvis en av dom men vi kan i dagsläget inte säga något om när eller om vi eventuellt skall implementera just denna tjänst.

Hur känns det att Telias kö utanför butiken är mer än tre gånger längre än grannen 3s?

”Det känns otroligt skönt, ni får gärna citera mig på detta” säger Erik med glimten i ögat.

Telia02

Efter frågestunden med Erik och hans kollegor fick vi lite snabbfakta om några iPhone applikationer som Telia i dagsläget erbjuder sina kunder.

Telia Digital-tv, Spela in

Denna applikation är i grunden en TV-tablå med extra funktioner som tillåter våra kunder som har våra Digital-TV boxar med hårddisk att schemalägga inspelningar via fjärrstyrning från sin iPhone var som helst i världen.

Telia Navigator

Telia Navigator är en kombinerad turn-by-turn navigator och en form av informationsapplikation där man som användare enkelt kan få ut information om platser exempelvis olika sevärdheter inom ett område.

Kartorna som används i Telia Navigator streamas från internet vilket innebär att man alltid är uppdaterad med dom senaste förändringarna.

Telia Navigator kostar med ordinarie pris 1100:- / år. Tycker man att priset är lite saftigt kan man betala för enstaka dagar istället. För mer information om priser gå till Telias produktsida för tjänsten.

Surfzoner

Med hjälp av Telia Surfzoner kan man lätt hitta närmaste plats där Telia Surfzon är tillgänglig. När man startar applikationen får man upp en kartvy som indikerar närmaste platser med anslutningsmöjlighet. Man kan även läsa information och nyheter från Telia.

Telia Säker lagring

Detta är en tjänst som Telia erbjuder alla sina mobila och fasta bredbandskunder. Tjänsten innefattar 2GB lagringsutrymme i molnet som kunderna kan nyttja för att spara data av valfri form liknande iDisk på Mobile Me.

Våga Messa

Slumpar ut en person i användarens adressbok och skickar ett ”obehagligt” meddelande på skoj till personen i fråga. Inte det mest användbara programmet men kanske ett roligt inslag på en fest efter några öl.

Telia05

Erik Hallberg passar även på att nämna att han faktiskt är en gammal Mac-användare sedan många år tillbaka och att han tycker det är extremt roligt att Apples konkurrenter, som fnös åt dem för några år sedan, nu faktiskt känner sig hotade istället.

Enligt Erik är Apple det främsta bolaget inom mobilsegmentet som faktiskt driver hela marknaden för mobiltelefoner och dess tjänster framåt både när det gäller hårdvaran och mjukvaran.

Telia06

Vi tackar Erik Hallberg och Telia iPhone Blog för att vi fick låna lite av deras tid denna hektiska natt.