by • 13 november, 2010 22:07 • Artiklar3 kommentarer4349

Låt din kreativitet flöda i spelet Minecraft

Minecraft

Efter lite recensionstorka av spel här på Allt om Mac så skall vi hugga tänderna i ett svenskutvecklat spel som varit på tapeten i media den senaste tiden, Minecraft.

Minecraft erbjuder både ett enspelar- och flerspelar -läge och vi kan varmt rekommendera att bjuda med en vän in i världen för att hjälpa till att bygga och samla resurser då detta är väldigt tidskrävande plus att det alltid är roligare att spela med fler.

Kort kan man beskriva Minecraft som en värld-simulator i lego form där du som spelare bygger din helt egna värld. Vid starten av spelet renderas en slumpartad miljö fram med hav, insjöar, grottor och skogar.

01 02

Vad som är speciellt med Minecraft är att samtliga objekt i världen går att ta sönder och använda för olika ändamål. För att bygga sitt första hus börjar man med att hugga träd. Träden kan man sedan förädla till plankor som går att användas till att exempelvis bygga sitt hus.

Då spelaren börjar med absolut ingenting förutom sina tomma händer är det viktigt att så fort som möjligt bygga sig ett hus att ta skydd i under natten då farliga monster dyker upp när det mörknar.

Förutom att använda plankorna som rent byggmatriel för hus kan man kombinera dessa för att tillverka en verktygslåda man sedan kan utnyttja för mer avancerade kombinationer av olika typer av block.

För att kunna gräva bättre eller hugga sten snabbare behöver du verktyg, dessa bygger du själv genom att använda sin verktygslåda och tillverka pinnar av plankor. Dessa kan du sedan kombinera tillsammans med sten för på så vis tillverka spade eller stenhacka som gör det snabbare att ha sönder sten eller gräva i jord.

Spelets namn Minecraft är en hint om var du som spelare till största del under sin tid i världen kommer att befinna sig, nämligen i gruvor.

För att hitta viktiga block som exempelvis sten, guld eller kol som bland annat behövs för att tillverka olika typer av verktyg, trappor eller vapen måste man bege sig till underjorden och hacka sten. I djupa gruvor finns förutom dyrbara metaller även lömska faror för spelaren som vatten, lava eller monster som kommer ner i gruvorna under natten.

minecraft blocks

Minecraft som spel har egentligen inget mål utan går i praktiken att spela hur länge som helst, troligtvis tills du tröttnar själv snarare än att resurserna tar slut. Det enda målet i spelet är att helt enkelt bygga, bygga och åter bygga. Vad som bör sägas om Minecraft är att det fortfarande är i Alpha-stadium vilket kan innebära att mycket kan komma att förändras allt eftersom spelet utvecklas.

03 04

05 06

Vissa block som exempelvis järn, guld, silver och kol är mer värdefulla än andra. För att exempelvis kunna göra järn riktigt användbart behöver du bygga dig själv en metallugn i din verktygslåda, denna tillåter dig att kombinera kol och järn för att på så vis förädla metallen till tackor vilket du sedan kan använda för att tillverka starkare verktyg eller vapen.

08 07

Minecraft låter verkligen din fantasi flöda genom konstruktioner av olika slag, kombinationer av metaller eller objekt samt grävande av gruvor. Ibland känns det nästan som man är tillbaka i pojkrummet med massa legoklossar över golvet.

Spelets möjligheter är verkligen oändliga vilket också är själva charmen med Minecraft. Förutom alla möjligheter att vara kreativ och konstruera saker är det värt att nämna att världen i spelet är dynamisk, detta innebär i praktiken att all grönska växer, vatten och lava forsar vilket i sin tur gör att världen hela tiden förändras.

Detta märks tydligt om du spelar på en server för flera spelare då världen förändras även när du själv inte är inloggad.

09 10

Som sagt det bör klargöras åter igen att Minecraft verkligen inte är ett spel i vanlig ordning utan en stor sandlåda, känner du att du vill leka av dig lite kreativitet och bygga häftiga byggnader så är Minecraft verkligen något för dig. Spelet är baserat på Java vilket innebär att det finns för praktiskt taget samtliga PC platformar inklusive Mac OS X.

Minecraft är som sagt svenskutvecklat och finns i två olika versioner varav en kostar pengar.

Skillnaden mellan dessa två är att den kostnadsfria versionen endast innehåller själva bygg-aspekten av spelet och inte möjligheter att förädla metaller eller tillverka saker.

Den fulla versionen av Minecraft kostar 93 SEK vilket helt klart är prisvärt.

Minimum hårdvarukrav
MacBook 2GHz Core 2 Duo
2GB RAM
GMA 950