by • 24 januari, 2013 • Artiklar, NyheterComments (11)891

Mediakoll: Apples kvartalsrapport

Mediakoll: Kvartalsrapport

Som Apple-intresserade känns det ibland som att vi lever i två parallella universum. Efter gårdagens kvartalsrapport kunde vi läsa följande rubrik i DN ”Apples aktier dök efter svaga siffror”. Inledningen beskriver det hela som ”Apple visade mindre starka siffror i sin kvartalsredovisning på onsdagskvällen svensk tid. Bland annat såldes färre Iphone än marknaden hade räknat med. Istället för de 50 miljoner som analytikerna förutspått stannade Apples försäljning på 47,8 miljoner sålda exemplar.

Men samtidigt skriver vi ”Nytt rekordresultat för Apple” och frågan är hur det kan skilja så mycket i rapporteringen och detta år ut och år in?

Det som TT-artikeln som de flesta tidningar utgått i från tar upp är marknadens förväntningar, det vill säga analytikerna. De hade helt enkelt hoppats på ännu mer. Men frågan är om det är en riktigt ärlig nyhetsvärdering att rapportera det på det sättet.

För faktum är just det vi skriver – Apple har aldrig någonsin sålt så bra som man gör nu. Man säljer över 10 miljoner fler iPhone än samma kvartal förra året och även iPad-försäljningen ökar markant.

Vinsten är på samma nivå som förra kvartalet vilket betyder att marginalerna minskar. Det i sin tur förklaras med ökade produktionskostnader vilket är resultatet av att Apples produkter där form oftast sätts i första rummet blir allt svårare att tillverka.

Men i slutändan innebär denna kvartalsrapport att Apple inte bara slår sina egna försäljnings- och omsättningsrekord – man är också det företag som har gjort störst vinst på ett helår någonsin. Man är alltså just nu världens mest vinstgivande företag – någonsin. Om det är svaga siffror – vad krävs för att göra analytiker och media glada?

Andra som publicerat samma TT-telegram och rewrites på det: Sydsvenskan, Aftonbladet, Resume, SvD.