by • 16 februari, 2013 • ArtiklarComments (7)843

Mina tankar om Apples ”klocka”

apple_watch

Det kommer allt fler rykten [1,2] om en kommande “klocka” från Apple. Namnet som används i brist på annat är iWatch och ger intrycket att det just är en klocka, om än en smart sådan som Apple kommer lansera.

Men Apple går inte in i en ny produktkategori om de inte kan revolutionera den och jag är ganska säker på att en iWatch har ganska få likheter med en klocka förutom att du bär den på handleden.

Tänk dig hur stor del av funktionaliteten hos en iPhone är själva telefondelen så tror jag vi kommer närmare hur lika en iWatch och en klocka kommer bli. Självklart kommer den visa tiden lika mycket som det går att ringa med en iPhone men det är inte dess huvudsakliga syfte.

Jag har inga gissningar vad gäller design, även om en något böjd skärm skulle kunna möjliggöra att den blir större än en platt. Tekniskt sett så kommer iWatch inte kunna visa så mycket mer än tiden utan en Bluetooth-anslutning till en iPhone som står för kopplingen mot internet och iCloud. Personligen hoppas jag, om den blir verklighet, att armbanden blir utbytbara, så att ett eventuellt metall- eller plastarmband snabbt skulle kunna bytas ut mot ett i läder (jag föredrar läder).

Vad ska man då ha den till? Jag ska försöka lista några tänkbara användningsområden och information som kunde tänkas visas. Jag tror inte att Apple kommer tillåta några tredjeparts-appar men väl ett API som utvecklare kan använda för att låta appar på en iPhone eller iPad visa informataion på denna nya handledsmanick.

Den kommer med några inbyggda appar som mail, påminnelser och kalendern som synkar med iCloud. Du kommer inte kunna svara på några mail via handleden men möjligen flagga dom och markera som lästa. Listor och påminnelser kan du markera som avklarade men inte heller här skriva in några nya, det görs på din iPhone.

Tredjepartapparna håller till på ett antal informationsskärmar likt Notiscenter men jag tror som sagt att de kommer delas upp på skärmar och kanske inte i någon lång lista. En skärm kan vara väder medans en annan är notiser från Facebook och Twitter samt en tredje kunde vara Instagram och en fjärde från diverse spel. Denna uppdelning kan man bestämma själv.

Gränssnittet tror jag säkerligen komma vara en touch-skärm och en knapp som iOS. Kontroller sker med tryckningar och gester men jag tror också den kan komma bli rörelsestyrd genom att små vickningar av handleden kan byta informationsskärm. Helt enkelt för att iWatch inte nödvändigtvis ska kräva inmatning från din andra hand för att visa den information du söker. Siri kommer exempelvis att aktiveras automatiskt om du för klockan mot munnen.

Dock tror jag att Apple kommer göra iWatch så smart att den kommer visa den information du söker beroende på var du är.

  • Om du kör bil och tittar på den kommer tiden när du beräknas komma hem visas samt avståndet till nästa rastplats och närmaste bensinstation.
  • Står du vid en busshållplats kommer tiden tills nästa buss anländer att visas på förstaskärmen.
  • Är du i affären kommer din handlingslista från Påminnelser att finnas på skärmen.
  • Liksom appar som RunKeeper, Nike+ Running och Nike+ Fuelband kan iWatch ha koll på och visa hur mycket du rör dig under en dag och detaljerad information från träningsrundan.
  • Även hur du sover kan iWatch registrera förutsatt du inte tar av den och självklart väcka dig på morgonen. Kanske genom vibrationer istället för en hög alarmsignal.
  • Dina iMessage- och chat-meddelanden visas också samt att du kan ställa in olika vibrationer för att du ska kunna känna vad du fått.

Tänk dig va skönt att alltid kunna ha mobilen på ljudlös och se notiserna på armen och inte som nu behöva ta upp en mobil från fickan hela tiden. En kort blick räcker för att se om det var något viktigt.

Kommer du ihåg när Casio hade klockor som fungerade som miniräknare? Redan idag fungerar Siri utmärkt som miniräknare. Utvecklingen har helt klart gått frammåt. Jag förutsätter också att den kommer vara riktigt snygg och diskret annars faller hela idén, men vi får lita på Jony Ive helt enkelt.

Ja, detta var mina idéer och tankar om en möjlig iWatch eller kanske är det så långt från en klocka att iWear är ett bättre namn. Jag kan ha helt fel och glömt något väsentligt men kommentera gärna vad du tycker och tror.