by • 15 november, 2010 13:12 • Artiklar15 kommentarer2846

Musik från Spotify eller iTunes trådlöst i hela huset

airfoil_speakers

Alla gillar ju att lyssna på musik men ingen gillar väl att dra kablar runt hela huset för att kunna spela samma musik i flera rum. Det finns några smarta tillbehör och program som fixar detta åt dig. Det behöver inte kosta skjortan beroende på krav och befintlig utrustning.

iTunes
Apple har gjort det så smidigt att deras produkter fungerar bäst med andra Apple-produkter. Så vill man streama sin musik från iTunes till andra musikanläggningar eller en Apple TV så är detta enkelt. iTunes har en funktion som heter fjärrhögtalare eller numera känd som AirPlay inbyggd. Med hjälp av denna kan du välja i högtalare musiken ska spelas.

Med hjälp av AirPort Express basstationer kopplade till din hemmabio i vardagsrummet, exempelvis en iPod-högtalare i köket och kanske klockradion i sovrummet så kommer man långt.

Med Remote appen till iPhone/iPod Touch kan man dessutom fjärrstyra iTunes och välja vilka högtalare musiken spelas upp i. Ligger man i sängen och vill lyssna på en Podcast som finns i datorn och bara spela upp ljudet i högtalarna i just sovrummet är detta inga problem.

Även från gamla Apple TV fungerar det utmärkt att styra var man vill att musiken ska spelas upp. Så man kan sitta i soffan och dra igång musiken i resten av huset.

Men nog om möjligheterna med iTunes och låt oss koncentrera oss på hur man gör nästan samma sak och mer med Spotify eller andra ljudkällor.

airfoil_list

Spotify och andra
Till att börja med behövs programmet AirFoil från Rogue Amoeba om du vill streama från din Mac. Det är grunden i hela systemet och kostar $25. Med hjälp av det programmet kan ljud streamas från valfritt program på den dator det körs på.

Vad kan man då streama till? Jo det är faktiskt en hel del enheter AirFoil kan skicka ljud till.

AirPort Express fungerar som fjärrhögtalare till AirFoil och så gör även gamla Apple TV. Men du kan också streama ljudet från en dator till andra datorer med gratisprogrammet AirFoil Speaker installerat på mottagardatorerna. Och om inte detta vore nog så går det att streama till en iPhone, iPad eller iPod Touch med gratisappen AirFoil Speakers Touch.

Allt ljud är dessutom i synk oberoende på hur många olika källor du skickar till. Man kan dessutom selektivt streama exempelis Spotify till hemmabion medans datorns övriga ljud bara kommer ur datorns högtalare.

Med hjälp av AirPlay i kommande iOS 4.2 kan man dessutom streama direkt från Spotify-appen till valfri AirPort Express om man har Spotify Premium.

Kostnad
En Airport Express är tyvärr inte så billig (929 kr) men den har sina fördelar. Vill man inte använda den som fjärrhögtalare kan den uttöka ditt trådlösa nätverk eller användas till att ansluta din skrivare till så du kan placera den var du vill.

Du behöver förstås högtalare att koppla den till då en AirPort Express bara skickar ur sig musiken ur en standard 3.5mm kontakt. Men många iPod-högtalare har line-in och har du några datorhögtalare liggandes går dessa lika bra att använda eller din hemmabioanläggning beroende på hur du vill lyssna på musiken.

En gammal Apple TV får man idag försöka hitta på Blocket eller liknande men är riktigt trevlig om du vill styra din iTunes-musik från soffan och inte har en Mac Mini kopplad till teven. Tyvärr kan du inte styra Spotify från en Apple TV utan här är det iTunes-musiken som gäller.

Hur allt detta fungerar med nya Apple TV har jag ännu inte kunnat testa.

Stöd Allt om Mac:
Köp din AirPort Express här via Apple Store