by • 11 oktober, 2010 • ArtiklarComments (18)720

Nya Apple TV – början på någonting nytt

Apple TV

AppleTV har länge varit en styvmodigt behandlad produkt hos Apple, benämnd som en hobby i ett företag som vanligtvis inte sysslar med koncept och prototyper. Som endast släpper produkter som ligger ljusår före konkurrenterna och som dessutom har skyhöga marginaler. Vidare har man för vana att uppdatera produkterna minst en gång om året.

Sedan Apple TV släpptes i början av 2007 har det endast gränssnittet modifierats, kvar har den gamla hårddvaran i form av snål tilltagen hårddisk och en sedan länge bortglömd processor. Mjukvaran bestod av en modifierad version av Mac OS X 10.4.

Nu har emellertid Apples intåg i vardagsrummet fått ny fart i och med en helt ny version av Apple TV. Vi har testat den och skrivit en recension utifrån det perspektivet att den ännu inte är släppt här i Sverige men att den ändå går att få tag på.

Syftet

Gamla Apple TV

Från början var tanken med Apple TV att den skulle vara en trådlös förlängning av våra Macar in i vardagsrummet. Vi hade våra familjebilder i iPhoto, egengjorda filmer i iMovie samt musiken i iTunes. Möjligheten att enkelt få upp detta på stora teven var vad vi svenskar fick för våra 2795 kronor. Amerikanarna hade det lite roligare genom möjligheten att även köpa filmer och tv-serier från iTunes via datorn.

Rätt snabbt visade sig att det inte alls var så vi ville använda Apple TV. Vi ville att den skulle fungera även om datorn var avstängd. Sagt och gjort, via en uppdatering blev den lilla boxen betydligt mer självständig. Nu gick det att hyra och köpa filmer direkt från soffan om du bodde i ett av de få länder som stödde detta, vi andra fick nöja oss med att köpa musik samt nyheterna med att surfa in på YouTube, Flickr eller MobileMe direkt från soffan.

Ytterligare en uppdatering senare kunde vi också använda AirTunes direkt från Apple TVn och på så sätt spela musik i hela huset om vi hade en eller flera AirPort Expresser med tillhörande högtalare, utan att datorn var igång.

Vi kunde också göra tvärt om, använda Apple TVn som brygga mellan iTunes och stereon – precis som en AirPort Express.

Nya Apple TV

Det är inte likt mig att bli besviken efter en keynote från Apple. Sådant hör hemma hos de som skapar orimliga förväntningar genom grundlösa rykten. Men när det kom till nya Apple TV hade jag alldeles för stora förhoppningar. När rykterna började sippra fram om en ny version formade jag snabbt en vision om en iOS-bestyckad enhet med tillhörande App Store. Riktigt så blev det som bekant inte, i alla fall där och då.

Men snart kom information som ändå pekade åt den riktningen. Det visade sig att Apple TV faktiskt körde iOS och att den i stort sett hade samma hårdvara som övriga iOS-enheter. Steve Jobs har dessutom visat sig vara öppen för en framtida App Store.

Med billigare hårdvara och avsaknaden av en hårddisk kunde dock priset bli betydligt billigare. Med sina 99 dollar / 99 pund /  119 euro (= cirka 1200 svenska kronor inkl moms) räcker det nästan med möjligheten att använda den som en modern diabildsprojektor för att motivera ett inköp.

Svenskt perspektiv

Väljer vi att använda den i Sverige med ett svenskt iTunes-konto är det ganska så händelsefattigt, vi kan se filmtrailers, kolla YouTube, Flickr och MobileMe samt strömma film, musik och bilder från våra Macar – identiskt med gamla versionen minus synkroniseringen med andra ord.

Avsaknaden av synkronsering, att informationen läggs in på Apple TVs hårddisk för att använda när datorn är avstängd, är något som vi kan sakna men samtidigt kompenserar det låga priset mer än nog detta. Kommer Apples beryktade molntjänst inom en snar framtid så får vi dessutom tillgång till samma information utifrån internet i stället. Redan nu kan vi koppla skärmsläckaren i Apple TV till vårt MobileMe- eller Flickr-konto.

Dolda menyer

Leker vi för stunden att vi har ett amerikanskt iTunes-konto så är det emellertid annorlunda, då utökas filmmenyn med topplistor och genres och en TV-meny kommer fram. Här är det blixterenkelt att sätta sig i soffan ta fram fjärrkontrollen och hyra en film eller ett tv-avsnitt.

Detta är i och för sig inte nytt men Apple har förhandlat fram att tv-avsnitt endast skall kosta 99 cent, cirka 7 svenska kronor. Tyvärr har inte alla bolag gått med på denna prissättningen men förhoppningsvis ger de med sig. Hyrmodellen, att strömma allt från internet, verkar trots allt vara framtiden.

Själv har jag en tre månader gammal son och det finns ingen tid i världen över för att leta ”alternativa källor” för mina filmer och tv-serier. Därför är det precis så här det skall vara – kommer hem från en hård dag på rapsfältet: ner i soffan, fram med fjärren och senaste Pixar-filmen uppenbarar sig efter bara några sekunder.

När nya Apple TV presenterades lovades att uthyrningen av film- och tvserier skulle komma till fler länder senare men inget sades om datum eller geografiska områden. Vi kan bara hoppas att den nordiska marknaden snart står på tur.

AirPlay förändrar förhoppningsvis allt

Hade det bara varit för en hyrfilmsfunktion som inte ens finns här hade det varit svårt att rekommendera ett inköp, diabildersprojekt till trots. Men då kommer vi till dess andra fokus: våra iOS-enheters förlängda arm.

Som nyss nämnt fungerade gamla Apple TV som en AirPort Express och därmed gick det att strömma musik från iTunes in till den och sedan vidare ut i stereon eller teven, detta kallades AirTunes.

I och med nya versionen lades AirTunes ner och i stället kom AirPlay. Med AirPlay kan vi skicka ljud även från övriga iOS-enheter in i Apple TV. Funktionen kommer officiellt i och med iOS 4.2 som först släpps i November. Vi har emellertid redan tjuvkikat på den versionen och det fungerar alldeles ypperligt att skicka musik från vilken musikapp som helst, inklusive Spotify.

Men AirPlay handlar också om bild. När funktionen presenterades visade Steve Jobs hur han genom att trycka på AirPlay-symbolen på sin iPad skickade ut en film till Apple TVn trådlöst från video-appen. Vi ville så gärna veta om detta även gällde SVT Play och andra appar som använder video som medium.

Dessvärre fungerar inte detta ännu, ljud kommer men bilden stannar kvar på iPhonen. Detta gäller dock även video som spelas upp med Apples egen app där det garanterat skulle fungerat. Antagligen beror det på att iOS 4.2 faktiskt inte är färdigutvecklat  och förhoppningsvis kommer det att fungera när uppdateringen kommer på riktigt.

Frågan kvarstår alltså: kan vi slå på SVT Play på iPhonen och sedan skicka ut bilden på teven via Apple TV? För om det går så har vi ju våra appar och med det tillhörande fjärrkontroll i form av de mobila iOS-enheterna.

Om så är fallet är Apple TV ett givet köp från och med november, även för oss svenskar för då får vi innehållet från annat håll via exempelvis play-apparna men också Plex och Headweb.

Hemmadelning

Tidigare synkade du ihop en Apple TV med iTunes genom att ange en kod. Den dök därefter upp precis som vilken iPod eller iPhone som helst. Du kunde också ansluta valfri dator vilket passade bra om kompisen kom på besök. Nya versionen nyttjar i stället hemmadelning. Det betyder att du måste aktivera det på alla datorer som du vill nå från din Apple TV.

Dessvärre går det enbart att ha 5 datorer aktiverade på ett och samma konto. Inga fler bildspel från kompisarna alltså.

Detta gäller den traditionella delningen – att använda AirPlay kräver inte hemmadelning.

Din Apple TV kommer att visa alla filmer, tv-serier och musik som du har i ditt bibliotek, det finns överhuvudtaget inga inställningar för detta. När det kommer till bilder kan du emellertid välja vad som skall visas. Denna menyn ligger numera under Avancerat i iTunes.

Fjärrkontroller

Remote

Apples nya snygga fjärrkontroll i aluminium medföljer.

Du kan också styra allt med hjälp av iPhone- och iPad-appen Remote. I sann Apple-anda krävs ingen större konfigurering, slå på hemmadelning i appen och sedan hittar den både din Apple TV och de iTunes-bibliotek du har i hemmet.

Utöver möjligheten att visa musikbiblioteket från din Mac och Apple TV (som numera är samma då AppleTV som bekant saknar hårddisk) fungerar Remote som en styrplatta i menyerna samt virtuellt tangentbord om du behöver skriva in något.

Vill du spela upp ditt iTunes-bibliotek i olika högtalare med hjälp utav AirPlay gäller det att du väljer ditt musikbibliotek på datorn och inte via Apple TV, om du gör det sistnämnda kommer du inte att få upp någon AirPlay-symbol.

Övrigt

 • Apple TV stödjer ej några andra videoformat än H264 och mpeg 4 och då som m4v-, .mp4-, eller .mov-filer. Vare sig divx eller MKV fungerar.
 • Den har fullt stöd för svenska menyer
 • Det finns ingen möjlighet att ställa in VPN eller gateway direkt på Apple TV för att komma runt regionlåsningen i Netflix.
 • För att hyra film och tv-serier redan idag krävs ett amerikanskt iTunes-konto. (alternativt franskt, tyskt eller japanskt).
 • Oklart med garantin men det brukar vara så att om den säljs i ett EU-land måste garantin gälla hela EU.
 • HDMI-kontakt för bild och em sådan medföljer ej. Ljud går antingen via HDMI eller optisk kabel.
 • En USB-ingång för att återställa den i iTunes om något skulle hända.
 • Det exakta priset vi fick betala för vår Apple TV var 1072 kr till Apple Store UK plus 359 kr i frakt till borderlinx.com.
 • Vill du ha egna bilder som skärmsläckare så kan du välja att få dem från ditt flickr- eller MobileMe-konto.
 • Bildvisningen har blivit mycket bättre med nya snygga övergångar samt stöd för Ansikten. Stöd för platser saknas dock.

Sammanfattning

Nya Apple TV är en enhet för att enkelt kunna hyra film- och tv-serier direkt från soffan samt att ta emot bild och ljud från iPhone, iPad, iPod touch och iTunes. Dessa två saker gör den rysligt bra, den är snabb och enkel. Så länge du har internet igång gör den det den skall, varken mer eller mindre.

Men Apple TV är inte något mer än detta. Efterfrågar du ett mediecenter som tar all världens format, håller koll på dina undertexter och i allmänhet är ganska förlåtande om vad mateterialet kommer ifrån så är det fortfarande Plex som gäller.

Men vill du enkelt och smidig hjälpreda för ditt digitala liv är nya Apple TV ett givet köp.

Läs mer om Apple TV hos Apple.com – tänk på att det finns en Apple TV även på Svenska Apple Store men det är den gamla versionen som inte kommer att uppdateras något mer.

Så skapar du ett amerikanskt iTunes-konto

Att skapa ett amerikanskt iTunes-konto är inga problem. Det enda bekymret är att du inte förväntas göra det och att du därmed bryter mot Apples användaravtal.

iTunes-flaggor i stora lass

 1. Gå in i iTunes Store och scrolla ner längst ner. Tryck på flaggan och välj USA.
 2. Leta upp en App som är gratis och försök köpa den.
 3. Du kommer att bli tillsagd att du måste logga in eller skapa ett nytt konto.
 4. Välj skapa nytt konto.
 5. Acceptera användaravtalet (kom ihåg att det är betydligt värre att begå upphovsrättsbrott än att fuska lite med syftet att ge filmindustrin alla dina pengar).
 6. Välj lösenord och användarnamn.
 7. Klicka i none som betalningsmedel.
 8. Googla upp en amerikansk postadress och skriv sedan in den i Itunes-fönstret.
 9. Du kommer att få ett mail med en länk som du verifierar och när det är klart så har du ditt konto.
 10. Du måste sedan fylla detta kontot med pengar och det gör du genom att be någon snäll kompis i USA att köpa presentkort till dig alternativt att du gör det själv via Ebay.