Skrivet den 22 januari 2011 kl 18:38 av Artiklar6 kommentarer748

Organisera ditt liv med Things

screenshot things.jpeg

Om du precis som oss på Allt om Mac ofta har en stressig vardag med massor med saker att göra men så lite tid att lägga allting på. Kanske har du lätt för att glömma bort vad det var du skulle göra idag. Du vet det var något viktigt, men du kan bara inte lyckas komma på exakt vad det var. Då är Things någonting för dig, speciellt om du dessutom har en iPhone.

Things är ett vackert, smidigt och riktigt användbart program från företaget Cultured Code som har blivit belönade med Apple Design Award 2009 och dessutom fått goda betyg av MacWorld.com.

GTD Metoden

Om du tidigare använt GTD (Getting Things Done)-metoden vet du hur bra den fungerar. Om du inte tidigare hört talas om denna metoden så innebär detta att du ska skriva upp små uppgifter i olika grupperingar. Exempelvis om du har ett nytt projekt på jobbet så ska allting i det projektet delas upp i flera uppgifter. Dessa uppgifter ska dock sorteras som små och korta, så de går att slutföra relativt snabbt och du blir då mentalt belönad varje gång du slutför en uppgift. Du kan läsa mer om denna fiffiga metoden på Wikipedia.

Funktioner:

Quick Entry with Autofill.png

Things har väldigt många funktioner, men däremot bara de bästa och mest användbara. Många applikationer har försökt trycka in så mycket det bara går när GTD-metoden egentligen går ut på motsatsen.

Man har på Cultured Code bestämt sig för att hålla det enkelt och rent för att det ska vara så lätt och enkelt att komma igång med som det bara går, och det har de verkligen lyckats med tycker jag. Direkt när man öppnar programmet förstår man hur programmet fungerar.

Funktioner som Things har för Mac är följande:

– Tidsinställning så du vet innan en uppgift går ut.

– Återkommande to-dos.

– Taggar, projekt, uppgiftsgrupperingar för olika människor och områden för att sortera dina uppgifter.

– iCal och iPhone-synkronisering.

– Möjlighet lägga till anteckningar till en uppgift.

– Söka efter uppgifter med Spotlight och förhandsvisa med Quick Look.

Den har förutom detta även ett par fler olika funktioner som att till exempel kunna göra script som fungerar tillsammans med Things.

Ingen synkronisering via internet:

Många personer efterfrågar idag en funktion hos Things som de har väntat länge på, nämligen synkronisering via internet. Denna funktion kan man tycka vara en ganska simpel sak. Sätta upp en server och ta hand om trafiken. Kan väl inte vara så svårt för utvecklare? Saken är den att Cultured Code har haft många problem med detta och snart kommer stöd för just detta. De har börjat skriva om detta på sin blogg som du kan läsa på här.

Åsikt:

Things är för mig kärlek vid första ögonkastet. Det är galet snyggt, underbart smidigt och enkelt och helt fantastiskt bra helt enkelt.  Enda nackdelen med Things är som innan sagt att det inte har synkronisering via internet, men det är somsagt något som snart kommer till att komma.

Things for iPhone:

Things for iPhone and iPod touch.jpeg

Så fort man installerar Things på iPhonen möts man av en väldesignad applikations-ikon, den snyggaste jag sett personligen. När man sedan startar applkationen så möts man av Apples standardgränssnitt, vilken både kan vara positivt och negativt. Även om det är snyggt så hade jag personligen velat se lite mer jobb på egen design då Things för Mac har ett mer personligt och snyggt gränssnitt än dess version till iPhone.

Things till iPhonen har det mesta man behöver för att hantera uppgifter. Det har i princip det Mac-versionen har förutom vissa småsaker såsom till exempel att man inte kan dela in uppgifter för olika personer.

Things för iPhone är dock ett väldigt bra komplement till Things. Utan Things för Mac, alltså om man endast kör Things på iPhone så är det en väldigt dyr prislapp för en enkel GTD-app, men med synkroniseringen till Things som du kan göra via WiFi så kan det definitivt vara värt priset om man använder Mac-versionen.

Pris:

Things för Mac kostar runt en cirka 430kr att köpa på Cultured Codes hemsida eller 379kr på App Store. På iPhone kostar Things 75kr. Det är en dyr summa för ett program vars mening är rätt simpel, men om man vill ha en GTD-app som är fin får bankkortet lida pin!

Om du däremot inte testat GTD-metoden och inte vet om det är just för dig kan du dra ner testversionen på Cultured Code’s hemsida för Mac och testa ett par dagar.

Omdöme:

Things för Mac och Things för iPhone är båda fantastiska redskap i vardagen som gör livet mycket enklare. Om du ofta är stressad och har mycket att göra så är det väldigt avkopplande (ironiskt nog, då man ser allt man har framför sig) att ha allting uppskrivet så man inte behöver tänka tillbaka och undra över vad man hade att göra som skapar mer stress.

Jag har själv använt mig av GTD-metoden sedan ett år tillbaka och den har tagit bort min magkatarr som jag fick innan jag började använda metoden på grund av arbete jag hade framför mig.

Även om Things för Mac och iPhone är dyra programvaror så kan jag rekommendera båda. Things för iPhone blir dock mer prisvärd om det är kombinerat med Mac-versionen.

Things för Mac 4/5

+ Snyggt med ett väldigt Macigt gränssnitt som blivit belönad med Apple Design Award.

+ Enkelt

– Dyrt

– Ingen synkronisering över internet

Things för iPhone 3/5

+ Har alla funktioner som behövs.

+ Snygg ikon

– Hade gärna sett ett mer personligt gränssnitt än Apple’s egna.

– Dyrt

6 kommmentarer på Organisera ditt liv med Things

 1. Fredrik Krohnman skriver:

  Bra artikel!

  Jag använde själv things men har slutat i väntan på nätsync.

  Det är också den enda kritik jag har mot artikeln – utvecklaren har lovat funktionaliteten i två års tid. Tills detta verkligen finns på plats bör man nu se skeptiskt på löftet, och kanske till och med överväga andra alternativ.

 2. Dr Hierbas skriver:

  Things är helt obrukbart om man jobbar över mac, iPad och iPhone. Synkningen är det som sabbar det hela. Testade ett par veckor men bytte till betydligt kraftfullare Omnifocus och ångrar mig inte en sekund.

 3. J Ek skriver:

  Är det du som gjort skärmdumparna eller är de från webbsiten? Gillar både pilar och ”förstoringsglas-highlightsen”.

 4. Mats skriver:

  Pröva ToDo. Synkning över alla enherer.

 5. Henrik skriver:

  För att slippa hjärt- och magproblem med icke-synkning + att jag inte kan installera nåt på jobbdatorn så kör jag bara GTD på iPhonen.
  Touch ToDo som är mycket billigare än Things synkar med Google kalendrar om man använder dem.

 6. Petter skriver:

  Henrik: sökte i AppStore men fann inte touch ToDo? Kan du bistå? Verkar schysst med synkrav via goggle kalender!